Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

Ο Δημ. Κοντομηνάς, τα ακίνητα, τα ενοίκια και η κρίση στην Ασφαλιστική Αγορά


Ο Αριστοτέλης όρισε ότι υπάρχουν δύο είδη στερήσεως. «Διχώς δε εισίν ενδεείς». Υπάρχει πρώτον η στέρησις των αναγκαίων, όπως συμβαίνει στους πτωχούς και δεύτερον η στέρησις των περιττών όπως συμβαίνει στους πλουσίους (Αριστοτέλης, Ρητορική Τέχνη).

Οι ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες έχουν και τις δύο στερήσεις. Άλλες εταιρείες στερούνται τα αναγκαία και άλλες μπαίνουν σιγά-σιγά στην στέρηση των περιττών. Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία εδώ είναι το γεγονός ότι αρκετοί δεν μπορούν να διακρίνουν σε ποια κατηγορία ανήκουν και τι είναι αναγκαίο και τι περιττόν.

Πριν φθάσουν να στερηθούν τα αναγκαία οι εταιρείες είναι χρήσιμο να δουν τι περιττά έχουν για τα οποία σπαταλούν το χρήμα των πελατών τους.
Πρέπει να δουν το ύψος των Γενικών Εξόδων, τα ταξίδια τους, τα έξοδα συνεδρίων και συναντήσεων, τα bonus, τις πιστωτικές κάρτες στελεχών, τα ενοίκια και τη χρήση των ακινήτων τους.



Έντονο παιγνίδι γύρω από την αξία των ακινήτων είχαμε με την οριζόντια εξάπλωση της INTERAMERICAN μετά το 1980 σ’ όλη την Ελλάδα. Τα κτήρια ήταν σήμα κατατεθέν διαφημιστική προβολή και σημείο προπαγάνδας για τη δύναμη μιας εταιρείας. Όλες οι πλατείες και οι κεντρικοί δρόμοι γέμισαν «ταμπέλες» ασφαλιστικών εταιρειών με υποκαταστήματα κατά το πλείστον «άδεια» από επαγγελματίες. Σημείο επιτυχίας ήταν το «γραφείο». ΕΘΝΙΚΗ, ALICO, ΑΣΠΙΣ, ΑΓΡΟΤΙΚΗ, ΝΝ «πόνταραν» σ’ αυτήν τη ματαιοδοξία του Agency.

Για την ΝΝ και τα ακίνητά της έχουν ακουστεί πάρα πολλά για αγοραπωλησίες ακινήτων μέσω δανείων της Τράπεζας τα οποία εν συνεχεία νοικιάστηκαν σε υποκαταστήματα και το ενοίκιο ήταν η εξόφληση του δανείου και και μέχρι τώρα δεν διαψεύστηκε για να μην κατηγορούνται άδικα κάποια στελέχη που οι εχθροί τους τους καταγγέλλουν, και θα θέλαμε όσοι γνωρίζουν να αποκαταστήσουν την αλήθεια.

Έτσι από τα αναγκαία περάσαμε στα περιττά και στις συγκρούσεις και εμφυλίους. Θυμάμαι ότι όπου πήγαινε ο Κοντομηνάς και η INTERAMERICAN όλη η περιοχή «σήκωνε» ακίνητα, αντικειμενικές αξίες, ενοίκια κλπ. Έφαγε «ψωμί» πολύς κόσμος απ’ τις δραστηριότητες του Κοντομηνά. Πρωτοπόρησε και εδώ. Γενικότερα ευνόησε με τις κινήσεις του την οικονομία, τις τράπεζες, τα αμοιβαία. Θυμηθείτε την περιοχή γύρω στα κτήρια της Συγγρού ή στην οδό Κηφησίας, στο Σύνταγμα, στην περιοχή Αμαρουσίου… Βέβαια, υπάρχουν και αρκετά μαύρα σημεία για πολλά ακίνητα που τον αφορούσαν.

Από εκεί και πέρα υπήρχαν και πολλοί που αντέγραφαν. Και μέσα στο πεδίο δράσεως των ακινήτων το θέμα ξέφυγε και φτάσαμε και στην οικονομία του παρασκηνίου. Έτσι φτάσαμε στη σημερινή κατάσταση. Ανεβοκατέβαιναν οι τιμές και στα συμφωνητικά και στα… παρασκήνια και στα… ψιλά γράμματα των ορκωτών Λογιστών και στις εκθέσεις ελέγχου του Υπουργείου Ανάπτυξης και στα Αποθεματικά και στους ισολογισμούς κλπ. και στις «τσέπες» κάποιων… Αφήστε τον «αέρα» που κατεβάλλετο για «ξενοικιάσματα»…

Η πορεία της τύχης των ακινήτων σε ΕΘΝΙΚΗ, ΑΣΤΕΡΑ, INTERAMERICAN, ΝΝ, ΑΣΠΙΔΑ είναι γνωστή σε λίγους. Τα ενοίκια ακινήτων και οι ιδιοκτησίες είναι ένα θέμα που ίσως κρύβει περισσότερες εκπλήξεις για έναν ερευνητή. Ένα «πόθεν έσχες» μετόχων και στελεχών της ασφαλιστικής αγοράς θα ήταν κατατοπιστικό και θα δικαίωνε τον νομοθέτη των Αρχαίων τον Δράκοντα που πρώτος έθέσπισε αυτόν τον νόμον που ετιμώρει με ποινή θανάτου τους παραβάτες. Ο Σόλων απαντούσε από τον καθένα «αποδεικνύται έτος όθεν βιούται». Να αποδεικνύει ετησίως τα εισοδήματά του πού τα βρήκε… Το θέμα επεκτείνεται και σε παρακάτω στελέχη και πιθανές συμφωνίες μέσω δανείων που επέτρεπαν αγορές και εν συνεχεία ενοικιάσεις… Κάποια στιγμή μπήκε στη ζωή των ασφαλιστικών εταιρειών η ΕΠΕΙΑ και η τύχη της ΑΣΠΙΔΟΣ έφερε στην επιφάνεια πολλά σχετικά με υπερτιμολογήσεις και ανακλήσεις Πωλήσεων και παιγνίδια REAL ESTATE και υπεραξίες και ενοικιάσεις ακινήτων και παιγνίδια μεταξύ συνδεδεμένων εταιρειών… Ένα «δράμα» ακόμα ήταν και η μεταφορά προσωπικών ακινήτων-διαμερισμάτων οικιών, διαμερισμάτων ίδιας κατοικίας συνεργατών για να σωθεί η ΑΣΠΙΣ…

Στην οικονομική κρίση (τεχνητή ή πραγματική) οι ηγεσίες των εταιρειών οφείλουν έναν ΑΝΑΣΧΕΔΙΑΣΜΟ πάνω στο θέμα προς όφελος των εταιρειών τους. Το θέμα είναι τι μπορούν να πουλήσουν, τι να αγοράσουν, τι να εγκαταλείψουν, τι να ξενοικιάσουν, τι να συμπτύξουν…
Αφορμή μου έδωσε και έγγραφο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στις 1.6.2010 ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ (αρ. Πρ. Φ. 80000/13248/942) προς όλους τους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς σχετικά με τα μισθώματα κτιρίων για μείωση δαπανών. Πολλές τιμές είναι δυσανάλογες με την αγορά λέει το έγγραφο που υπογράφει ο υφυπουργός Γ. Κουτρουμάνης και προτείνει επαναδιαπραγμάτευση.
Του εγγράφου αυτού μπορούν να κάνουν χρήση και ιδιώτες-βάσει της ισότητας των νόμων και πολιτών όπως και όσα λέει το άρθρο 388 ΑΚ περί μεταβολής συνθηκών.

Όσον αφορά τα άλλα θέματα περί ακινήτων και Εποπτείας και αποθεμάτων η ΕΠΕΙΑ ξεκίνησε τους ελέγχους και σύντομα θα έχουμε νέα της για να επανέλθουμε.

Πηγή: Nextdeal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου