Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Ενιαίο καθεστώς ασφάλισης σε δημόσιο - ιδιωτικό τομέα

Πλήρως ευθυγραμμισμένο με τη γραμμή του Μνημονίου είναι το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που καταθέτει πριν από τα τέλη Ιουνίου στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος. 

Το τελικό σχέδιο παρουσιάζει στα επόμενα 24ωρα ο υπουργός στους εκπροσώπους της τρόικας ενώ χθες ο υφυπουργός Γ. Κουτρουμάνης έδωσε σε εμπειρογνώμονες των επιτηρητών στοιχεία για την πορεία των εσόδων και των δαπανών των ταμείων καθώς και τις πρώτες εκτιμήσεις για την εξοικονόμηση δαπανών που θα φέρει η εφαρμογή του νέου καθεστώτος συνταξιοδότησης.

Το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό θα έχει γενική εφαρμογή για όλους τους ασφαλισμένους που δεν θεμελιώνουν φέτος συνταξιοδοτικό δικαίωμα και, όπως επισημάνθηκε ήδη από χθες, θα δημιουργήσει σταδιακά, από το 2011 έως το 2015, ένα ενιαίο καθεστώς προϋποθέσεων και παροχών τόσο για τους απασχολούμενους στον ιδιωτικό τομέα όσο και στο δημόσιο (με χωριστή νομοθετική πρωτοβουλία του Γ. Παπακωνσταντίνου που, όμως, θα ψηφιστεί ταυτόχρονα με το νομοσχέδιο Λοβέρδου στις αρχές Ιουλίου). 

Θέμα, πάντως, υπάρχει σε ό,τι αφορά τις αναλογιστικές μελέτες που δεν έχουν ολοκληρωθεί για όλα τα Ταμεία ενώ η τρόικα «πιέζει» να εξυγιανθεί με γρήγορα βήματα και το καθεστώς των επικουρικών συντάξεων (αν και το μνημόνιο δεν αναφέρει τίποτα σχετικά, η ηγεσία του υπουργείου έχει προβλέψει τον επανακαθορισμό των επικουρικών με βάση τις οικονομικές δυνατότητες των Ταμείων).

Πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου