Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Παρακράτηση 5% της ΕΚΤ από τα ομόλογα


Συνθήκες πλήρους απαξίωσης για τα ελληνικά ομόλογα και ασφυκτικές πιέσεις προς τις τράπεζες προκαλεί η άκαιρη απόφαση της Moody's να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας κατά τέσσερις βαθμίδες στην κατηγορία Ba1. 

Χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναγκάστηκε να επιβάλει πέναλτι 5% στα ελληνικά ομόλογα που καταθέτουν οι τράπεζες ως εγγύηση για να τους χορηγήσει ρευστότητα, κάνοντας ακόμη επαχθέστερους τους όρους χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών. Η ρευστότητα γίνεται ακόμη πιο ακριβή προκαλώντας πιέσεις για αύξηση των επιτοκίων χορηγήσεων. 

Σε ένα άλλο μέτωπο, η Citi ανακοίνωσε ότι αποβάλλει τα ελληνικά ομόλογα από διεθνείς δείκτες πειθαναγκάζοντας έτσι συντηρητικούς διεθνείς επενδυτές (ασφαλιστικά ταμεία) να ρευστοποιήσουν τα εναπομείναντα στα χαρτοφυλάκιά τους ελληνικά κρατικά ομόλογα.

«Εξωση» από τη Citi
Από τέλος Ιουνίου, η Citi διαγράφει 23 ελληνικά ομόλογα αξίας άνω των 2 δισ. ― ενώ σε ανάλογη κίνηση αναμένεται να προχωρήσει και η Barclays

Η κίνηση της Moody's, η οποία επικρίθηκε τόσο από την ελληνική κυβέρνηση όσο και από αξιωματούχους της Ε.Ε., προκάλεσε νέο κύμα πανικού στις διεθνείς αγορές. Οπως ήταν αναμενόμενο, διάβρωσε και το κλίμα στην ελληνική αγορά εξανεμίζοντας τις πρώτες θετικές εντυπώσεις. Είναι ενδεικτικό ότι παρ' όλο που η χώρα στην ουσία έχει αποσυρθεί από την αγορά ομολόγων η απόδοση του 10ετούς τίτλου εκτινάχθηκε στο 9,17% και το περιθώριο με τα γερμανικά ομόλογα επέστρεψε στα προ του μνημονίου επίπεδα (6,51%). 

Παράπλευρη απώλεια της υποβάθμισης ήταν η επιβολή πέναλτι 5% από την ΕΚΤ στα ομόλογα που καταθέτουν οι τράπεζες. Ετσι, η ΕΚΤ θα παρέχει πλέον ρευστότητα στις τράπεζες ίση με το 95% της αξίας των ομολόγων που θα της καταθέτουν οι τράπεζες. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες έχουν δανειστεί μέχρι στιγμής από την ΕΚΤ περίπου 80 δισ. ευρώ, θα πρέπει να της προσκομίσουν πρόσθετα ομόλογα ύψους 4 δισ. ευρώ προκειμένου να διατηρήσουν τη θέση τους. Συνακόλουθα η ρευστότητα γίνεται πιο ακριβή για τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες και αυτές υποβαθμίστηκαν χθες από τη Moody's, συμπαρασύροντας και τα ήδη «τσιμπημένα» επιτόκια χορηγήσεων και καταθέσεων. Ακόμη, όμως, και έτσι η ρευστότητα παραμένει εγγυημένη καθώς και για το 2011 η ΕΚΤ θα δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ανεξάρτητα από τη «βαθμολογία» τους.

Πηγή: Eλευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου