Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

Ποιο δίκαιο "καλύπτει" την αναδρομικότητα του Εγγυητικού κεφαλαίου και το «άνοιγμα Ψωμιάδη»

Σε λίγες ημέρες κατατίθεται στη Βουλή από τον Υφυπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη, το σχέδιο νόμου για το εγγυητικό κεφάλαιο ζωής. Όσο και αν υπάρχουν θετικά στοιχεία στην απόφαση για την ίδρυση του εγγυητικού κεφαλαίου ζωής, τα ερωτήματα που εγείρονται είναι πολλά.

Ο Παύλος Ψωμιάδης, μεγαλομέτοχος της Ασπίς, που εγκαλείται ως υπεύθυνος για το έλλειμμα των αποθεματικών των εταιρειών που ήλεγχε, κυκλοφορεί ελεύθερος. Οι ασφαλιστές του ή ορισμένοι εξ αυτών οι οποίοι πουλούσαν προϊόντα αμφιβόλου αξίας με εξωπραγματικές υποσχέσεις, και προμήθειες 40% επίσης κυκλοφορούν ελεύθεροι και διαμαρτύρονται γιατί έκλεισε η εταιρεία ενώ χρωστούν ακόμη τα ασφάλιστρα. Περίπου 21 εκατ. ευρώ τα εκτιμά ο Επόπτης Ασφαλειών Ζωής κ. Γιάννης Παντελίδης.

Επίσης την ίδια στιγμή μεταφέρουν τα συμβόλαια και τους πελάτες τους σε άλλες εταιρείες, (γύρευε με ποια διαδικασία).

Η πολιτεία έκανε το καλοκαίρι ένα νόμο για την εγγύηση των συμβολαίων ζωής (Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Παπαθανασίου) η νομιμότητα του οποίου αμφισβητήθηκε από την επόμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών (Υφυπουργός Φίλιππος Σαχινίδης). Η νέα κυβέρνηση αντί να δώσει λύση στα θέματα αυτά, προωθεί στη Βουλή σχέδιο νόμου που βάζει «χαράτσι» 1,5% στα ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής για να δημιουργήσει απόθεμα στο Εγγυητικό κεφάλαιο, το οποίο θα έρθει εκ των υστέρων να καλύψει τα ασφαλιστήρια συμβόλαια της Ασπίς του Ψωμιάδη. Συμβόλαια που σημειωτέον δεν είναι όλα «απλών» και «ταλαιπωρημένων» πολιτών που δεν γνώριζαν. Υπάρχουν και συμβόλαια εκατοντάδων χιλιάδων και εκατομμυρίων ευρώ τα οποία ανήκουν σε ανθρώπους που επιζητούσαν «τοκογλυφικές» αποδόσεις οι οποίες δεν κυκλοφορούσαν στην αγορά.

Ποιο δίκαιο λοιπόν μπορεί να καλύψει αυτή την αναδρομικότητα;

Πως είναι δυνατόν τα ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής να επιβαρύνονται εξ αυτού του λόγου με 1,5% όταν σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, όπου προβλέπεται εγγυητικό κεφάλαιο η εισφορά δεν ξεπερνά το 0,3%;

Την ίδια στιγμή οι συντάξεις κοινωνικής ασφάλισης πετσοκόβονται. Αν ο ασφαλισμένος θελήσει να συμπληρώσει την πενιχρή σύνταξη του με ένα συνταξιοδοτικό συμβόλαιο στα 100 ευρώ που δίνει ασφάλιστρο κάθε μήνα το 1,5% θα το παίρνει το Εγγυητικό, δηλαδή το μισό της εγγυημένης απόδοσης (3,25%).

Και το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί οι νέοι ασφαλισμένοι να πληρώσουν αναδρομικά το «άνοιγμα Ψωμιάδη», για το οποίο όπως απεδείχθη είχε γνώση η πολιτεία αλλά καθυστέρησε να λάβει τα απαραίτητα μέτρα. Γιατί κάποιοι άλλοι να πληρώνουν τα λάθη ή τις παρανομίες άλλων;

Την ίδια στιγμή κυκλοφορούν τραπεζικά προϊόντα που ανταγωνίζονται τα ασφαλιστικά χωρίς να έχουν επιβαρύνσεις αυτού του είδους. Μήπως άθελα του, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης παίζει το παιχνίδι των τραπεζών μειώνοντας την ανταγωνιστικότητα των ασφαλιστικών επενδυτικών προϊόντων έναντι των τραπεζικών; Μήπως παραδίδουν στις τράπεζες και το συνταξιοδοτικό;

Είναι ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν τώρα από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομιών. Δεν μπορεί αποφεύγει συστηματικά αυτό το θέμα. Ας ελπίσουμε ότι στη Βουλή θα δοθεί η δυνατότητα να απαντηθούν αυτά τα ερωτήματα από όσα κόμματα διατείνονται ότι έχουν ασφαλιστική πολιτική εν γένει.

Πηγή: Nextdeal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου