Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Αδιέξοδο συζητήσεων για Εγγυητικό και Πρώτη Ασφαλιστική



Πηγές αναφερόμενες στην Πρώτη Ασφαλιστική, σχολιάζουν ότι πρόθεση της Επιτροπής είναι να δώσει μια ακόμη, μικρή όμως, προθεσμία

Εξελίξεις επί των θεμάτων αναμένονται αυτή την εβδομάδα οι εξελίξεις στην ασφαλιστική αγορά, με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος να συνεδριάζει την Τετάρτη προκειμένου να επανεξετάσει τη θέση την οποία θα λάβει σχετικά με το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας ενώ η Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης να συνέρχεται εκ νέου, σήμερα, με κύριο θέμα συζήτησης την Πρώτη Ασφαλιστική.

Πηγές αναφερόμενες στην Πρώτη Ασφαλιστική, σχολιάζουν ότι πρόθεση της Επιτροπής είναι να δώσει μια ακόμη, μικρή όμως, προθεσμία προκειμένου η εταιρεία να ανταποκριθεί καλύπτοντας αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους περίπου 20 εκατ. ευρώ. 

Πρόκειται για το ποσό στο οποίο υπολογίζεται το άνοιγμά της μετά και την ολοκλήρωση των ελέγχων του δεύτερου εξαμήνου του 2009.

Το ζητούμενο σε αυτή τη φάση είναι αν τελικά η ομάδα των διαμεσολαβούντων που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να αναλάβει την ευθύνη διοίκησης της εταιρείας θα μπορέσει να συγκεντρώσει το προαναφερόμενο ποσό ή αν θα δηλώσει αδυναμία, οπότε η εταιρεία θα οδηγηθεί σε οικονομικό αδιέξοδο.

Σήμερα, η Επ.Ε.Ι.Α. θα εξετάσει το φάκελο μιας ακόμη ασφαλιστικής, η διοίκηση της οποίας, όπως αναφέρουν πληροφορίες του iw, ήδη από την περασμένη εβδομάδα έλαβε γνώση για τα ανοίγματα στα αποθέματα της εταιρείας, που φαίνεται ότι κινούνται σε υψηλά επίπεδα.

Επίσης, η Επ.Ε.Ι.Α., αναμένεται να προχωρήσει και σε νέες αποδεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων εταιρειών των οποίων οι άδειες ανακλήθηκαν.

Σε ότι αφορά τώρα τη συνεδρίαση της ερχόμενης Τετάρτης της ΕΑΕΕ, πηγές της αγοράς επισημαίνουν ότι, κύριο θέμα της θα έχει και πάλι το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, για το οποίο ασφαλιστές και υπουργείο διατηρούν ανοικτά μέτωπα σε θέματα όπως:

- Η αναδρομικότητα του Εγγυητικού Κεφαλαίου Ζωής

- Το ύψος της εισφοράς υπέρ του Εγγυητικού, που η αγορά δεν επιθυμεί να ξεπερνά το 0,3% επί των ασφαλίστρων και το υπουργείο προτείνει να είναι 1%

- Η βάση επί της οποίας θα υπολογίζεται η εισφορά. Επιθυμία της αγοράς είναι το ποσοστό να υπολογίζεται επί των ασφαλίστρων που θα προέρχονται από τα προγράμματα Ζωής, ενώ δεν έχουν γίνει γνωστές οι προθέσεις του υπουργείου, και ειδικότερα αν θα θεσμοθετήσει εισφορά και επί των προγραμμάτων Υγείας

- Το εύρος των καλύψεων που θα παρέχει το Εγγυητικό Κεφάλαιο προς τους ασφαλισμένους

Πηγή: Ιnsuranceworld 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου