Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Πολλά τα ερωτήματα που μένουν αναπάντητα στην υπόθεση Ασπίς

Σημαντικό θέμα ανοίγουν οι τοποθετήσεις στη Βουλή του Υφυπουργού Οικονομικών κ. Φίλιππου Σαχινίδη σύμφωνα με την οποία στο υπό κατάθεση σχέδιο νόμου για την μεταφορά της εποπτείας από την ΕΠΕΙΑ στην Τράπεζα της Ελλάδος δημιουργία εγγυητικού κεφαλαίου, θα υπάρχει διάταξη για τον ορισμό επόπτη σε ασφαλιστικές εταιρείες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, όπως επίσης και η άποψη που διατύπωσε  ότι «Συνεπώς, το χαρτοφυλάκιο ζωής της ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ, τυπικά είναι σε λειτουργία».
  
Πρόκειται για δυο τοποθετήσεις που δημιουργούν μείζονα ζητήματα σε σχέση με την θεσμική προετοιμασία της πολιτείας (ενδεχομένως αυτό δεν είναι ευθύνη του κ. Σαχινίδη) ενόψει της ανάκλησης αδειών μίας ασφαλιστικής εταιρείας ζωής.

Ποιος θα απαντήσει σήμερα στον ασφαλισμένο της Ασπίς τι σημαίνει γι’ αυτόν η τοποθέτηση «Συνεπώς, το χαρτοφυλάκιο ζωής της ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ, τυπικά είναι σε λειτουργία»; Σημαίνει ότι μπορεί να καταβάλλει ασφάλιστρα και να παίρνει αποζημιώσεις; Σημαίνει ότι παραμένει ασφαλισμένος; Τι σημαίνει τελικά αυτή η διατύπωση; Υπάρχει κάποιος που θα το εξηγήσει; Και τι σημαίνει η διατύπωση «η ανεπάρκεια και η αντιφατικότητα των διατάξεων του άρθρου 17 του ν. 3790, δεν επέτρεψαν την ουσιαστική ενεργοποίηση του χαρτοφυλακίου ζωής»; Δεν έχει κανείς ευθύνη για την συγκεκριμένη διάταξη, η οποία δεν έχει καταργηθεί ακόμη;

Είναι προφανές ότι η πολιτεία και πρωτίστως η προηγούμενη κυβέρνηση η οποία προχώρησε στις ανακλήσεις αδειών ασφαλιστικών εταιρειών ζωής, χωρίς να λάβει υπόψη της τι πρόκειται να συμβεί με τις οικονομίες των ασφαλισμένων ζωής, έχει σημαντικές ευθύνες. Και επειδή το κράτος έχει συνέχεια ευθύνες έχει και η παρούσα κυβέρνηση, η οποία εξακολουθεί να κινείται με ρυθμό χελώνας στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Στη συνέχεια διαβάστε τα πρακτικά της Βουλής από την συζήτηση ερώτησης του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Ελευθερίου Αυγενάκη προς τον Υπουργό Οικονομικών, σχετικά με την αποκατάσταση των ασφαλισμένων των εταιρειών ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ ΑΕΓΑ και ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ ΑΕΑΖ μετά την ανάκληση λειτουργίας τους.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμεθα στην τελευταία ερώτηση. Είναι η με αριθμό 8465/8-4-2010 ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Ελευθερίου Αυγενάκη προς τον Υπουργό Οικονομικών, σχετικά με την αποκατάσταση των ασφαλισμένων των εταιρειών ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ ΑΕΓΑ και ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ ΑΕΑΖ μετά την ανάκληση λειτουργίας τους.

Η ερώτηση του κ. Αυγενάκη έχει ως εξής:

«Στις 21 Σεπτεμβρίου του 2009 η Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΕΠ.Ε.Ι.Α.) ως αρμόδια εποπτική Αρχή ανακάλεσε οριστικά την άδεια λειτουργίας των εταιρειών της ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ. Σημειώνεται μάλιστα ότι η παύση λειτουργίας της εταιρείας δημιούργησε πάνω από 800.000 θιγόμενους ασφαλισμένους και περίπου 3.000 ασφαλιστικούς υπαλλήλους και διαμεσολαβητές της εταιρείας. Δυστυχώς, το σχέδιο νόμου που προωθεί η Κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν επιλύει το σημαντικό πρόβλημα που έχει προκύψει. Απεναντίας, εφαρμόσιμη και ρεαλιστική πρόταση είναι η εκκαθάριση της εταιρείας εν λειτουργία χωρίς να χαθεί κανένα δικαίωμα των ασφαλισμένων. Η εφαρμογή της συγκεκριμένης πρότασης στην πράξη συνεπάγεται την ανακοίνωση εκ μέρους της Κυβέρνησης ότι οι παροχές των συμβολαίων θα ικανοποιηθούν άμεσα και θα ισχύουν χωρίς να απολεστεί οποιοδήποτε ουσιαστικό δικαίωμα των συμβαλλομένων. Κατόπιν, τα ασφαλιστήρια συμβόλαια αρχίζουν να εισπράττονται κανονικά, ενώ η εταιρεία ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ αρχίζει να λειτουργεί υπό επιτροπή διαχείρισης, δίδοντας κίνητρα για να επιστρέψουν τα συμβόλαια που έχουν μετακινηθεί σε άλλες εταιρείες. Επιπροσθέτως, οφείλει να εξεταστεί η εξασφάλιση των συμφερόντων των ασφαλιστών για να στηρίξουν τη διαδικασία, το πάγωμα των εξαγορών συμβολαίων για εύλογο χρονικό διάστημα και η πληρωμή των τρεχουσών αποζημιώσεων από τα αποθεματικά της εταιρείας, ενώ η ρευστοποίηση μπορεί να επιτευχθεί είτε με τιτλοποίηση της ακίνητης περιουσίας είτε με δάνειο επί εγγυήσεως του αποθεματικού.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
  1. Υπάρχει η πολιτική βούληση εκ μέρους της Κυβέρνησης, για την εκκαθάριση της εταιρείας ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ, εν λειτουργία, χωρίς να χαθεί κανένα δικαίωμα των ασφαλιζομένων;
  2. Εξετάζεται η εφαρμογή των παραπάνω προτάσεων που διατυπώνονται, οι οποίες διαφυλάττουν την προστασία των συμβαλλομένων, αλλά και τη βιωσιμότητα της εταιρείας; Προτίθεται να λάβει η Κυβέρνηση τις σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις;».
Ο αρμόδιος Υφυπουργός επί των Οικονομικών, κύριος Φίλιππος Σαχινίδης έχει το λόγο.

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε συνάδελφε, εκτιμώ ότι η ερώτηση αυτή είχε κατατεθεί προφανώς πριν από την εξαντλητική συζήτηση που είχαμε την προηγούμενη Δευτέρα. Σε ένα μεγάλο βαθμό θεωρώ ότι μία πρώτη συζήτηση επάνω στα ερωτήματα τα οποία έχετε καταθέσει, πραγματοποιήθηκε στην προηγούμενη συζήτηση. Παρ’ όλα αυτά μια και τίθενται μία σειρά από ερωτήματα, νομίζω ότι είναι σκόπιμο να επαναλάβω τις απαντήσεις στα ερωτήματα που θέλετε.

Βάση του πρώτου ερώτηματος για το εάν μπορεί να γίνει εκκαθάριση εν λειτουργία της εταιρείας. Σας είχα πει και στην προηγούμενη συζήτηση: «Εξ όσων δύναμαι εγώ να γνωρίζω, δεν υπάρχει στην ασφαλιστική νομοθεσία η έννοια της εκκαθάρισης εν λειτουργία ούτε ως μέτρο εξυγίανσης το οποίο προηγείται της ανάκλησης της άδειας λειτουργίας, αλλά ούτε και ως εναλλακτική λύση, αντί της εκκαθάρισης. Η μόνη διάταξη που προσομοιάζει με εκκαθάριση εν λειτουργία, είναι η προεκλογική διάταξη του άρθρου 17 του ν. 3790/2009.

Θέλω να σας υπενθυμίσω ότι η ανάκληση της άδειας λειτουργίας της εταιρείας ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ έγινε με απόφαση της ΕΠ.Ε.Ι.Α. στις 21.9.2009, ενώ με απόφαση του τότε Υπουργού Οικονομικών του κ. Παπαθανασίου, το χαρτοφυλάκιο ζωής δεν μετέθη σε ασφαλιστική εκκαθάριση και ορίστηκε επόπτης με αρμοδιότητα την αναδιοργάνωση του χαρτοφυλακίου. Συνεπώς, το χαρτοφυλάκιο ζωής της ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ, τυπικά είναι σε λειτουργία. Όμως, η ανεπάρκεια και η αντιφατικότητα των διατάξεων του άρθρου 17 του ν. 3790, δεν επέτρεψαν την ουσιαστική ενεργοποίηση του χαρτοφυλακίου ζωής.

Η εκκαθάριση εν λειτουργία θα μπορούσε να εννοηθεί ως μέτρο εξυγίανσης προηγούμενου της εκκαθάρισης και μόνο εάν υπήρχε αρκετό ενεργητικό στο χαρτοφυλάκιο. Προς αυτή την κατεύθυνση, κύριε συνάδελφε, κινείται το υπό κατάθεση νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει ως πρόσθετο μέτρο εξυγίανσης της ασφαλιστικής επιχείρησης τη δυνατότητα ορισμού από την εποπτική αρχή επιτρόπου όπως συμβαίνει και στην περίπτωση των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Σε ό,τι αφορά το δεύτερό σας ερώτημα, αποκαλείτε τις προτάσεις σας ρεαλιστικές προτάσεις. Αλήθεια ποιες είναι οι ρεαλιστικές προτάσεις; Μπορείτε να μου πείτε σας παρακαλώ, ποιες είναι οι απαιτήσεις οι οποίες θέλετε να ικανοποιηθούν στο σύνολό τους; Να μετακυλήσουμε, δηλαδή, σε συνθήκες δημοσιονομικής κρίσης στον Έλληνα φορολογούμενο κάτω από τις παρούσες δύσκολες συνθήκες, τα βάρη και τις παθογένειες της ασφαλιστικής αγοράς. Εκτός εάν αναφέρεσθε στην τροπολογία την οποία εσείς ο ίδιος καταθέσατε, με την οποία μου ζητούσατε να παρέμβω, εξαναγκάζοντας εταιρείες που ενδιαφέρονται να ασφαλίσουν τους πελάτες του χαρτοφυλακίου ζωής, να αναλάβουν τα συμβόλαια που είναι εν λειτουργία. Μία παρέμβαση που θα ήταν σε αντίθεση με το άρθρο 5 του Συντάγματος περί οικονομικής ελευθερίας.

Μπορώ όμως κύριε συνάδελφε, να σας διαβεβαιώσω σήμερα ότι η πρόθεσή μας είναι η μεγαλύτερη δυνατή προστασία των ασφαλισμένων και ότι στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο θα υπάρχει ρύθμιση η οποία θα ικανοποιεί σε ένα μεγάλο βαθμό τις απαιτήσεις τους.

(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υφυπουργού)

Σε ό,τι αφορά το τρίτο ερώτημά σας, θέλω να σας πω ότι στις 18 Δεκεμβρίου του 2009 εκδόθηκε απόφαση του Υπουργού Οικονομικών με την οποία ρυθμίζονται τα θέματα αναδιοργάνωσης των χαρτοφυλακίων ζωής από τον επόπτη, μέσα σε τακτικές προθεσμίες. Η αναδιοργάνωση του χαρτοφυλακίου περιλαμβάνει την κατάρτιση προσωρινού χαρτοφυλακίου ζωής, την αναμόρφωση των παροχών με την κατάρτιση οριστικού χαρτοφυλακίου ζωής και τεχνικών αποθεμάτων και τη διαρκή αποτίμηση της ασφαλιστικής τοποθέτησης ζωής. Η απόφαση ορίζει επίσης και τον τρόπο καταβολής ασφαλίσματος στους ασφαλισμένους από τον επόπτη εκκαθάρισης, ενώ προβλέπει την αναστολή των εξαγορών μέχρι τον προσδιορισμό του ανοίγματος από την ΕΠ.Ε.Ι.Α..

Για τα υπόλοιπα ερωτήματα θα απαντήσω στη δευτερολογία μου, κύριε Πρόεδρε.

Το λόγο έχει ο ερωτών Βουλευτής κ. Αυγενάκης.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ: Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, για άλλη μία φορά διαπιστώνουμε μετά λύπης ότι η μανία σας να αναφέρεσθε στο παρελθόν σας διακατέχει ακόμη και τώρα. Έχουμε βρεθεί πολλές φορές την τελευταία περίοδο σε αυτή εδώ την Αίθουσα να συζητούμε το θέμα της αποκατάστασης των θιγομένων ασφαλισμένων της ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ. Επομένως, σε καμία περίπτωση δεν μπορείτε να μας πείτε ότι αγνοείτε την κατάσταση. Αντιθέτως, γνωρίζετε πολύ καλά τη διαδικασία και ολόκληρο το θέμα.

Στο πλαίσιο, λοιπόν, αυτό θέλω να τονίσω ότι όλος αυτός ο κόσμος που μας παρακολουθεί και σήμερα, έχει κουραστεί από μία τεράστια καθυστέρηση, από μία κωλυσιεργία που σας χαρακτηρίζει αναφορικά με την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος. Δυστυχώς κάθε φορά που έρχεστε στην Ολομέλεια να μας απαντήσετε είτε σε επίκαιρη ερώτηση, είτε σε επίκαιρη επερώτηση, όπως κάνατε πριν από δύο εβδομάδες και όχι μία όπως είπατε πριν από λίγο, αποφεύγετε να μας πείτε κάτι συγκεκριμένο, εκτός από τώρα που αναφερθήκατε σε ένα σχέδιο νόμου που θα έρθει, που και γι’ αυτό έχετε ακούσει την άποψή μας.

Σήμερα, λοιπόν, κύριε Υπουργέ, θέλω επιτέλους να ξεκαθαρίσετε μία και έξω και να μας δώσετε ένα συγκεκριμένο πλάνο, αλλά και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, για μία οριστική και πλήρη –κρατήστε τη λέξη αυτή- αποκατάσταση των ασφαλισμένων που βρίσκονται στον αέρα εδώ και οκτώ, εννέα μήνες. Επιτρέψτε μου να σας απευθύνω και ένα ακόμη ερώτημα που δεν συμπεριλαμβάνεται στην ερώτηση που έχω καταθέσει καθώς μέσα στο Σαββατοκύριακο, κύριε Υπουργέ, διορίσατε εκκαθαριστή για το θέμα της ΑΣΠΙΣ. Κάτι ακούστηκε για κάποιον κ. Χαιρέτη. Αλήθεια ποιος είναι αυτός; Με ποια κριτήρια τον επιλέξατε και γιατί το κάνατε μέσα στο Σαββατοκύριακο; 

Απαντήστε μας γιατί άλλα μας λέγατε πριν από λίγες ημέρες σε αυτήν εδώ την Αίθουσα. Μήπως σχεδιάζετε, λέω μήπως, να προχωρήσετε με συνοπτικές διαδικασίες στην εκκαθάριση της εταιρείας; Και τι θα γίνει με τους ασφαλισμένους; Θα υπάρχει εκπρόσωπός τους στη διαδικασία της εκκαθάρισης;

Δεν θα επαναλάβω τις προτάσεις που σας έχω καταθέσει κύριε Υπουργέ, από αυτό το Βήμα, γιατί νομίζω ότι τις γνωρίζετε καλά. Ωστόσο, επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω ότι έχοντας τη σύμφωνη γνώμη όλων των θιγομένων της ΑΣΠΙΣ, όπως αυτή διατυπώθηκε σε μία μεγάλη εκδήλωση στις αρχές του Μαΐου στο Ηράκλειο, σχεδόν όλοι οι Βουλευτές του νομού της Κρήτης έχουμε συνυπογράψει επιστολή που βρίσκεται στο γραφείο σας και στο γραφείο του κ. Παπακωνσταντίνου. Με αυτή την επιστολή, κύριε Σαχινίδη, ζητάμε συνάντηση μαζί σας και με τη συμμετοχή εκπροσώπων των ασφαλισμένων, για να σας παρουσιάσουμε το πόσο ρεαλιστικές είναι αυτές οι προτάσεις. Και μην κάνετε ερωτήματα που γνωρίζετε καλά, ότι λόγω του χρόνου δεν μπορώ να παρουσιάσω ή δεν μπορώ να τεκμηριώσω εδώ, το πόσο ρεαλιστικές είναι αυτές οι προτάσεις.

(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Πρόεδρος της Βουλής κ. ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ)

Κλείνοντας σας ερωτώ. Πότε και με ποιο συγκεκριμένο τρόπο θα αποκατασταθούν οι ασφαλισμένοι της εταιρείας; Πώς θα εξασφαλισθούν τα δικαιώματά τους; Γιατί κωφεύετε στο αίτημά τους να συναντηθούμε όλοι μαζί σας; Και δώστε επιτέλους σαφείς αλλά και ξεκάθαρες απαντήσεις.

Σας ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Το λόγο έχει ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Σαχινίδης.

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Σας ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε.
Κύριε συνάδελφε, εκκαθαριστές δεν διορίζει ο Υπουργός, εάν θέλετε να μάθετε την διαδικασία. Τους εκκαθαριστές τους ορίζουν τα δικαστήρια και ο Υπουργός δεν μπορεί να ξέρει ποιες είναι οι αποφάσεις που παίρνουν τα δικαστήρια.

Σε ό,τι αφορά δε την διαδικασία της διαβούλευσης, μέχρι τώρα εκείνο το οποίο μας λέγατε είναι ότι δεν βρισκόμαστε ή βρισκόμαστε συνεχώς σε διαδικασία διαβούλευσης. Πρέπει να είστε ένας από τους λίγους Βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, που κατηγορεί την Κυβέρνηση αυτή, ότι δεν προβαίνει σε διαδικασίες διαβούλευσης.

Σε ό,τι αφορά τώρα τα χαρακτηριστικά του νόμου, θα ήθελα να σας πω ότι ο νόμος αυτός καθορίζει μία διαδικασία μεταβίβασης του χαρτοφυλακίου η οποία δεν είναι υποχρεωτική για τους ασφαλισμένους. Οι ασφαλισμένοι έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ της λύσης του συμβολαίου τους και την υπαγωγή των απαιτήσεών τους στην ασφαλιστική εκκαθάριση.

Με το υπό κατάθεση νομοσχέδιο θέλω να σας πω ότι βάζουμε τέλος στην αναρχία που επικρατούσε στην ασφαλιστική αγορά και συμβάλλουμε στην αποτροπή και συγκράτηση κινδύνων παρόμοιων με αυτούς που βρίσκονται σήμερα αντιμέτωποι οι ασφαλισμένοι της ΑΣΠΙΔΟΣ. Με την κατάργηση της ΕΠ.Ε.Ι.Α. και την υπαγωγή της εποπτείας του κλάδου της ιδιωτικής ασφάλισης στην Τράπεζα της Ελλάδος αναβαθμίζεται η εποπτεία τόσο του ασφαλιστικού κλάδου τόσο σε ρυθμιστικό όσο και σε ελεγκτικό επίπεδο. Περαιτέρω και ειδικά για τα θέματα που απασχολούν τους ασφαλισμένους προβλέπεται η σύσταση του εγγυητικού κεφαλαίου ιδιωτικής ασφάλισης ζωής επιφορτισμένου με τη διατήρηση και μεταβίβαση του συνόλου ή μέρους των χαρτοφυλακίων ζωής των υπό εκκαθάριση ασφαλιστικών επιχειρήσεων σε άλλες ασφαλιστικές επιχειρήσεις. Σε περίπτωση μη ανεύρεσης αναδόχου το χαρτοφυλάκιο ζωής τίθεται σε ασφαλιστική εκκαθάριση.

Θα έχουμε, βεβαίως, την ευχέρεια να συζητήσουμε τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου μόλις έρθει προς συζήτηση στην επιτροπή. Και τότε θα φανεί πόσο πραγματικά σας ενδιαφέρει να δοθεί μια ρεαλιστική λύση στο πρόβλημα των χιλιάδων ασφαλισμένων της Ασπίδος.

Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. 

Πηγή: Νextdeal

1 σχόλιο:

  1. ΚΟΡΟΙΔΙΑ..

    Η ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΑΛΗΣΤΕΥΟΝΤΑΙ..
    ΤΙ ΣΧΕΣΗ ΕΧΕΙ ΜΕ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ..
    ΓΙΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗΣ?

    ΠΩΣ ΔΕ ΦΤΑΙΕΙ Ο ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ?
    ΕΙΧΕ 8 ΜΗΝΕΣ ΝΑ ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΙ...
    ΟΤΙ ΞΕΧΩΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΕ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΑΣΠΙΣ ΚΑΙ ΣΕ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΑΛΛΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ..

    ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ..ΕΜΕΙΕΣ..ΚΟΥΒΑΛΑΜΕ ΩΣ ΜΙΑΣΜΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΣΠΙΣ..

    ΑΝΑΙΤΙΑ, ΑΠΡΟΚΛΗΤΑ,
    ΔΕΝ ΑΝΤΙΛΗΦΘΗΚΕ Ο ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
    ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΕΙ?
    ΟΤΙ ΘΑΒΕΙ ΤΟΣΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ?

    ΑΣ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ..
    ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΕ ΓΡΑΦΕΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ..ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΑΛΛΑ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή