Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

Εγγυητικό Κεφάλαιο Ζωής: Εγγυητής το Δημόσιο αν χρειαστεί δάνεια

Μόνο εάν μεταβιβαστούν τα χαρτοφυλάκια των Ασπίς και Commercial σε άλλες ασφαλιστικές, θα μπορεί να προχωρήσει το Εγγυητικό Κεφάλαιο Ζωής  στη παροχή αποζημιώσεων στους Ασφαλισμένους τους.

Αυτό προβλέπει το  ειδικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή, προκειμένου να διευθετηθεί το θέμα με τους ακάλυπτους ασφαλισμένους.  Στην περίπτωση που δεν βρεθεί ανάδοχος για τα χαρτοφυλάκια, οι απαιτήσεις των ασφαλισμένων θα περιληφθούν στα πλαίσια της διαδικασίας εκκαθάρισης των εταιρειών, δηλαδή στη ρευστοποίηση των περιουσιακών τους στοιχείων, κεφάλαια από την οποία βεβαίως διεκδικούν πολλοί άλλοι παράγοντες.

Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο επιβάλλει μείωση στις απαιτήσεις των ασφαλισμένων πολιτών, συγκεκριμένα σε συνολικό χρηματικό ποσό που ισοσκελίζει κατά προσέγγιση τη διαφορά μεταξύ του Ενεργητικού και του Παθητικού του χαρτοφυλακίου. Από τη ρύθμιση αυτή ωστόσο εξαιρούνται τα προγράμματα υγείας. 

Αν κάποια αποζημίωση φτάσει να μειωθεί σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50%, τότε η ανάδοχος εταιρεία μπορεί να διεκδικήσει να μειωθεί η διαφορά με απαίτηση κατά του Εγγυητικού Κεφαλαίου Ζωής.

Το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα στο επικουρικό ταμείο να δανείζεται με εγγυητή το Δημόσιο. Δεν γνωρίζουμε πώς σκέπτεται να αντιδράσει η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών. Γνωρίζουμε ότι πολλά μέλη της Ένωσης είναι αρκετά προβληματισμένα.

Πηγή: Ιnsurancedaily

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου