Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Τρίτη 18 Μαΐου 2010

Πώς περνάει η εποπτεία των ασφαλιστικών στην ΤτΕ

Διορισμός επιτρόπου σε εταιρείες, αν κριθεί αναγκαίο


Εντός τεσσάρων μηνών από τη δημοσίευση του νόμου που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή έως το τέλος Μαΐου θα πρέπει να ολοκληρωθεί η μεταφορά της αρμοδιότητας εποπτείας του ασφαλιστικού κλάδου από την Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΕΠΕΙΑ) στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που ρυθμίζει θέματα της ασφαλιστικής αγοράς, η μεταφορά θα γίνει κατά το πρότυπο της κατάργησης της Νομισματικής Επιτροπής, προβλέποντας ότι η σχετική αρμοδιότητα θα ασκείται με πράξεις του διοικητή της ή εξουσιοδοτημένου από αυτόν οργάνου.

Με ειδική διάταξη προβλέπεται η δυνατότητα διορισμού από την ΤτΕ επιτρόπου, όπως ισχύει για τα πιστωτικά ιδρύματα, σηματοδοτώντας ουσιαστική αλλαγή στον τρόπο άσκησης της εποπτείας, που δεν οδηγεί κατ’ ανάγκη στην ανάκληση αδειών. Ο διορισμός επιτρόπου μπορεί να γίνει εάν το διαθέσιμο περιθώριο φερεγγυότητας μιας ασφαλιστικής εταιρείας υπολείπεται του εγγυητικού κεφαλαίου που η επιχείρηση πρέπει να διαθέτει ή εάν η επιχείρηση υποχρεωθεί να υποβάλει για έγκριση σχέδιο βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης. Στην περίπτωση αυτή, η ΤτΕ μπορεί, αντί να ανακαλέσει την άδεια λειτουργίας, να διορίσει επίτροπο, ο οποίος αφού υποβάλει έκθεση για την κεφαλαιακή επάρκεια και την εν γένει οικονομική, διοικητική και οργανωτική κατάσταση της εταιρείας, να αναλάβει τη διοίκηση για διάστημα τριών έως έξι μηνών, με δυνατότητα παράτασης.

Τη χρηματοδότηση του νέου εποπτικού έργου της ΤτΕ θα αναλάβουν οι ασφαλιστικές εταιρείες, καταβάλλοντας ως εισφορά ποσοστό έως 1,5‰ επί της ετήσιας παραγωγής καθαρών ασφαλίστρων. Στις μεταβιβαζόμενες αρμοδιότητες από την ΕΠΕΙΑ περιλαμβάνεται η προληπτική εποπτεία των ασφαλιστικών εταιρειών και ο έλεγχος των ουσιαστικών και τυπικών προϋποθέσεων άσκησης του επαγγέλματος του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή, καθώς και η τήρηση των κανόνων συναλλακτικής συμπεριφοράς, τόσο των ασφαλιστικών επιχειρήσεων όσο και των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών. Στο πλαίσιο αυτό, παρέχεται στην Τράπεζα της Ελλάδος η δυνατότητα να αξιολογήσει και να εντάξει στο προσωπικό της σημαντικό μέρος των εργαζομένων της ΕΠΕΙΑ, οι οποίοι έχουν γνώση του αντικειμένου.

Τέλος, σε ειδικό άρθρο προβλέπεται, επίσης, η σύσταση Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας, αποστολή του οποίου είναι «η ανάλυση της δυναμικής μεταξύ των επιμέρους συστημάτων του χρηματοοικονομικού χώρου και η συνεχής διερεύνηση για την προληπτική αντιμετώπιση έκτακτων ή ακραίων καταστάσεων και κρίσεων. Μέλη του Συμβουλίου είναι ο υπουργός Οικονομικών, ο υφυπουργός Οικονομικών, ο διοικητής της ΤτΕ, ο αρμόδιος καθ’ ύλην υποδιοικητής της ΤτΕ, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και δύο πρόσωπα εγνωσμένου κύρους με ειδικές γνώσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα, που υποδεικνύονται από τον υφυπουργό Οικονομικών.

Πηγή: Kαθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου