Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

Από την κόλαση (-4,21%), στον παράδεισο (+0,44%) το Χρηματιστήριο Αθηνών

Ανοδος-έκπληξη κόντρα στην πτώση των ευρωπαϊκών αγορών

Συνεδρίαση-έκπληξη ήταν η χθεσινή που κράτησε την αγωνία των επενδυτών μέχρι το τέλος. Η έκπληξη έγκειται στο ότι η αγορά έδειξε εικόνα κατάρρευσης στην αρχή ξεκινώντας με πτώση που έφθασε μέχρι το 4,21% στις 1.559 μον., αλλά στο τέλος έκλεισε θετικά 0,44% στις 1636,48 μονάδες.

Μάλιστα κινήθηκε κόντρα στην πτώση των ευρωπαϊκών αγορών. Φαινόμενα που μέχρι τώρα τα βλέπαμε μόνο από την αντίστροφη πλευρά. Φαίνεται όμως πως η ελληνική αγορά που έχει φθάσει σε αδικαιολόγητα χαμηλά επίπεδα μπορεί να παίξει ρόλο αντιστάθμισης κινδύνου για τα μεγάλα χαρτοφυλάκια της Ευρώπης.

Δηλαδή, οι επενδυτές να πουλάνε υπερτιμημένες ευρωπαϊκές μετοχές και να αγοράζουν μερικές ελληνικές. Μάλιστα αυτή την περίοδο, που και η Γερμανία μπήκε σε «πόλεμο» με τις μεγάλες επενδυτικές τράπεζες και τα hedge funds, απαγορεύοντας από σήμερα τις «γυμνές» ανοικτές πωλήσεις ομολόγων και τραπεζικών μετοχών. Δηλαδή κάποιος που θέλει να πουλήσει ανοικτά θα πρέπει να το κάνει μόνο εάν έχει μετοχές ή ομόλογα δηλαδή για λόγους αντιστάθμισης κινδύνου και μόνο και όχι για καθαρά κερδοσκοπικούς. 

Τέτοιο ρόλο (αντιστάθμισης κινδύνου) έπαιξε χθές το ελληνικό χρηματιστήριο σύμφωνα με κάποιους παράγοντες της αγοράς. Μπορεί η τελική εικόνα με τον Γενικό Δείκτη σε άνοδο 0,44% και την Ευρώπη σε πτώση κατά μέσο όρο 2% να δείχνει μαγική, αλλά αποδίδει την τάση κάποια χαρτοφυλάκια αναλαμβάνουν το ρίσκο και αγοράζουν μετοχές με πολλαπλασιαστή κερδών 8, πουλώντας παράλληλα ευρωπαϊκές μετοχές με πολλαπλασιαστή κερδών 15. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE-20 έκλεισε με άνοδο 0,87% και της μεσαίας ακολούθησε με 0,68%. Όμως, ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με αρνητικό πρόσημο (-0,41%) καθώς δεν πρόλαβε να γυρίσει θετικά. 

Οι μετοχές που "σήκωσαν" το βάρος της αναστροφής ήταν η Εθνική η οποία έχανε 3,11% αλλά έκλεισε με κέρδη 3,5%, ο ΟΠΑΠ (από -2,70% άνοδος 2,4%), Τιτάν (από -3,53% κέρδη 3,47%), Μυτιληναίος (από -5,16% άνοδος 3,14%) και Τράπεζα Κύπρου (από -3,44% άνοδος 2,38%). Αντίθετα απογοήτευσε η μετοχή του ΟΤΕ που μετά την πτώση 2,90% «έγραψε» νέα ελάχιστη τιμή στην χρηματιστηριακή της ιστορία (6,70 ευρώ). Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση οι μετοχές που βοήθησαν στην ανάκαμψη ήταν οι Jumbo ΟΛΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Yγεία, Lamda Development. H αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα ίδια περίπου με τα χθεσινά επίπεδα ήτοι 155 εκατ. ευρώ. 

Πηγή: Eλευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου