Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

Lloyds: Το Solvency II οδηγεί τους ασφαλιστές σε νέες αγορές


Τα τελευταία 10 χρόνια οι αγορές αναπτύχθηκαν, μεταφέροντας το κίνδυνο καταστροφής στις αγορές κεφαλαίων. Προϊόντα όπως τα καταστροφικά ομόλογα (cat) bonds χρησιμοποιήθηκαν εκτενώς από την ασφαλιστική και αντασφαλιστική αγορά. 

Στο μεταξύ, παρά το ότι η οικονομική ύφεση δημιούργησε ζημιές στα ILS, Insurance-Linked Securities ο κλάδος συνέχισε να αναπτύσσεται, ενώ σύμφωνα με ενδείξεις η νέα δεκαετία θα χαρακτηριστεί για μια ακόμα φορά, ως η δεκαετία μεταφοράς κινδύνου

Στην ΕΕ, η υποχρεωτική εναρμόνιση με την οδηγία Solvency II που τίθεται σε ισχύ το 2012 οδηγεί σύμφωνα με τους Lloyds την ασφαλιστική αγορά προς ένα μοντέλο μεταφοράς κινδύνου λιγότερο παραδοσιακό. Ένα μοντέλο που καταφεύγει στην αγορά των catbonds.

Ανοδικά κινείται η αγορά των catbonds. 

Μετά τη πτώση, η αγορά των catbonds άρχισε και πάλι να κινείται μέσα στο 2009. Μόνο μέσα στο α’ τρίμηνο του 2010 εκδόθηκαν catbonds συνολικής αξίας $300 εκατ., οδηγώντας ανοδικά την ζήτηση των επενδυτών σύμφωνα με το τμήμα αξιόγραφων της Guy Carpenter. Σύμφωνα δε, με προβλέψεις αναμένεται η ζήτηση να αυξηθεί μέσα στους επόμενους μήνες του 2010 και σημαντικό ρόλο στην ανοδική αυτή πορεία της αγοράς παίζει και ο μεγάλος αριθμός φυσικών καταστροφών, όπως για παράδειγμα ο σεισμός της Χιλής στην αρχές του έτους. Θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι η υποβάθμιση τεσσάρων cat bonds που συνδέθηκε στενά με την χρεοκοπία της Lehman Brothers δημιούργησε τις κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε να επανεκτιμηθεί η αγορά. 

Έτσι, μέχρι πρόσφατα θεωρείτο ότι τα catbonds δεν συσχετίζονταν με το πιστωτικό κίνδυνο, ενώ όπως αναφέρεται σχεδιάστηκαν με σκοπό να ασφαλίσουν κινδύνους στις αγορές των ΗΠΑ, Ευρώπης και Ιαπωνίας

Νέες προοπτικές 

Οι σημερινές, ωστόσο νέες δομές των catbonds έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να μειώνουν το κίνδυνο του αντισυμβαλλομένου και όσο περνάνε τα χρόνια θα είναι έτσι δομημένα ώστε να ασφαλίζουν τους υψηλούς κινδύνους της αγοράς

Μια ακόμα αφορμή επανεκτίμησης των catbonds ήταν και ο καταστροφικός σεισμός της Χιλής όπου η αγορά ανάμεσα στα άλλα επανεξέτασε και τους κινδύνους που σχετίζονται και με τις συναλλαγές των ILS. 

Όπως τονίζει ο διευθυντής της ομάδας αντασφαλιστών των Lloyds, κάποιες στρατηγικές όπως αυτή για παράδειγμα που ακολουθείται με σκοπό την εναρμόνιση των ασφαλιστικών εταιρειών με το Solvency II οδηγούν την ασφαλιστική βιομηχανία προς τις αγορές των catbonds. Επισημαίνει, συνεχίζοντας πως "η αγορά των ομολόγων είναι ελαφρώς πιο πάνω από την παραδοσιακή αγορά των αντασφαλιστών", ωστόσο διαφαίνεται μια νέα δυναμική στην αγορά αυτή. 

Πηγή: Nextdeal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου