Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Οι επιπτώσεις της ηφαιστειακής τέφρας της Ισλανδίας στις επιχειρήσεις και την ασφαλιστική αγορά


Ο Stephen Cross*, που εξειδικεύεται στη διαχείριση κινδύνων, σχολίασε σε συνέντευξη τύπου τις επιπτώσεις που έχει η ηφαιστειακή τέφρα, η οποία δημιουργήθηκε από τη έκρηξη του ηφαιστείου στην Ισλανδίας, στην ασφαλιστική αγορά και τις επιχειρήσεις γενικότερα.

Η ασφάλιση για «Διακοπή Εργασιών» καλύπτει τις επιπτώσεις από τέτοια φαινόμενα;


Σύμφωνα με τον Stephen Cross “συνήθως τα ασφαλιστήρια συμβόλαια διακοπής εργασιών/απώλειας κερδών, δεν καλύπτουν διαταραχές που προκύπτουν στον εναέριο χώρο λόγω της ηφαιστειακής τέφρας. Τέτοιου είδους ασφαλιστήρια συμβόλαια συνήθως ενεργοποιούνται μόνο όταν υπάρχει υλική ζημία. Εάν πέσει στάχτη στη Γη και ειδικότερα στις εγκαταστάσεις μιας επιχείρησης και προκαλέσει ζημία όπως για παράδειγμα μπλοκάρει τους αεραγωγούς με αποτέλεσμα να προκληθεί έκρηξη, τότε αυτό το γεγονός είναι δυνατόν να ενεργοποιήσει το ασφαλιστήριο διακοπής εργασιών / απώλειας κερδών”.

Και συνεχίζει: “Είναι σημαντικό να τονίσουμε, ωστόσο, πως τα ασφαλιστήρια συμβόλαια ποικίλουν και μια επιχείρηση θα πρέπει πάντα να εξασφαλίζει μελετώντας τους όρους του ασφαλιστηρίου συμβολαίου της, ότι είναι σε θέση να καθορίσει εάν μπορεί να κάνει απαίτηση σύμφωνα με την ασφαλιστική της κάλυψη για γεγονότα όπως αυτό της ηφαιστειακής τέφρας”.

Η Διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας εν μέσω κρίσης.

Ο Steven Cross τονίζει: “ως αποτέλεσμα της συρρίκνωσης των οικονομιών και της αύξησης του ανταγωνισμού οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν ολοένα και περισσότερο την αρχή της «Λιτής Παραγωγής» (lean manufacturing) και «Just-in-Time management» και περιορίζονται στη χρήση ενός και μόνο προμηθευτή με σκοπό τη δημιουργία οικονομίας κλίμακας. Οι παραπάνω τεχνικές μπορεί μεν να είναι εξαιρετικά αποδοτικές υπό ομαλές συνθήκες, ωστόσο στην περίπτωση ενός απρόσμενου γεγονότος, όπως αυτό της έκρηξης του ηφαιστείου της Ισλανδίας, μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντικές καθυστερήσεις στην παράδοση υλικών πρώτης ανάγκης ή ακόμη και στην κατάρρευση ολόκληρης της εφοδιαστικής αλυσίδας μιας επιχείρησης”.

Και συνεχίζει: “Δυστυχώς οι διοικήσεις των επιχειρήσεων δεν είναι σε θέση να προβλέψουν γεγονότα όπως αυτό της έκρηξης ενός ηφαιστείου. Το ευχάριστο, ωστόσο, είναι ότι οι βασικές αρχές της σωστής διαχείρισης της εφοδιαστικής αλυσίδας είναι κοινές για όλες τις περιπτώσεις κρίσεων. Συνεπώς εάν η διοίκηση μιας επιχείρησης είναι ενήμερη για τα σχέδια συνέχισης εργασιών που χρησιμοποιούν οι προμηθευτές της και έχει καταστρώσει εναλλακτικά σχέδια δράσης (πχ. χρήση εναλλακτικών προμηθευτών κα.), τότε θα είναι σε θέση να ανταπεξέλθει σε απρόσμενα γεγονότα με επιτυχία.”

“Τέτοια γεγονότα, όπως η έκρηξη του ηφαιστείου στην Ισλανδία, μπορεί να έχουν ακόμη και θετικές επιπτώσεις για κάποιες επιχειρήσεις οι οποίες έχουν επενδύσει στη δημιουργία σχεδίων συνέχισης εργασιών (business continuity planning)” αναφέρει ο κος Γιώργος Δαλιάνης, CEO της Aon Hellas. “Αυτές οι επιχειρήσεις οι οποίες συστηματικά εξετάζουν εναλλακτικούς τρόπους παροχής των προϊόντων/υπηρεσιών τους για περιπτώσεις κρίσεων όχι μόνο βγαίνουν αλώβητες από τέτοια απρόσμενα γεγονότα αλλά αποκτούν και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε σχέση με τις επιχειρήσεις οι οποίες δεν έχουν καταστρώσει κάποιο σχέδιο συνέχισης εργασιών. Για παράδειγμα στην προκειμένη περίπτωση του ηφαιστειακού νέφους, οι εταιρείες ακτοπλοϊκών και σιδηροδρομικών μεταφορών και ενοικιάσεως αυτοκινήτων επωφελήθηκαν της αδυναμίας των αεροπορικών εταιρειών να μεταφέρουν επιβάτες και φορτία.”

Και καταλήγει “Η κρίση που επέφερε το ηφαιστειακό νέφος αποτελεί απόδειξη της σημασίας που έχει για τις επιχειρήσεις η συνεχής ενημέρωσή τους για νέα ασφαλιστικά προγράμματα και προϊόντα. 

*Stephen Cross, CEO της Aon Global Risk Consulting

Πηγή: Asfalisinet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου