Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Αντιδρούν οι φαρμακοβιομηχανίες για τις τιμές των φαρμάκων



Από τη Δευτέρα θα ισχύει η αγορανομική διάταξη του υπουργείου Οικονομίας που προχωρά σε περικοπή τιμών στα φάρμακα με στόχο τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, απόφαση στην οποία αντιδρά ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ).Με ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι η πρόθεση της κυβέρνησης για επίπεδη μείωση στις τιμές των φαρμάκων, «θα τινάξει στον αέρα το σύστημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στη χώρα μας».

Κατά τον ΣΦΕΕ «πρόκειται για ένα μέτρο - έκτρωμα» και εκφράζει φόβους ότι «θα οδηγήσει σε απόσυρση πολλών απαραίτητων φαρμάκων, τα οποία θα στερηθούν οι Έλληνες ασθενείς με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία».

Ο ΣΦΕΕ εκτιμά ότι το μέτρο πρακτικά θα λειτουργήσει ως ταφόπλακα για τη φαρμακοβιομηχανία στην Ελλάδα και εκφράζει φόβους ότι θα προκαλέσει κύμα απολύσεων «σε έναν από τους ελάχιστους υγιείς και αναπτυσσόμενους κλάδους, που διαθέτει σήμερα η χειμαζόμενη ελληνική οικονομία».

Το μέτρο αυτό εκτιμά ότι είναι «μία λύση πανικού ύστερα από την αδυναμία της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου να εκδώσει Δελτίο Τιμών για την ανατιμολόγηση όλων των φαρμάκων μετά από εξάμηνες προσπάθειες - κάτι που εκτιμούμε ότι θα μπορούσε να είχε γίνει εξ αρχής μέσα σε 30 ημέρες. Κατά αυτό τον τρόπο θα φθάσουμε στο ακραίο φαινόμενο, οι τιμές στην Ελλάδα να είναι ακόμα πιο χαμηλές και από την τελευταία χώρα παγκοσμίως».

Ο ΣΦΕΕ επαναλαμβάνει για μία ακόμη φορά ότι έτσι δεν θα επιτευχθεί η μείωση της σπατάλη στο χώρο της υγείας ούτε και της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης ενώ, όπως υποστηρίζει, απεναντίας δεν θα βρίσκει ο κόσμος τα φάρμακά του και θα κινδυνεύσει η υγεία πολλών ασθενών. Τονίζει παράλληλα ότι η δημόσια δαπάνη για το φάρμακο αποτελεί μόνο το 1/5 των συνολικών δαπανών υγείας.

Αντιθέτως, το μέτρο αυτό, κατά τον ΣΦΕΕ, είναι παντελώς άδικο και θα οδηγήσει σε τεράστιες ελλείψεις φαρμάκων στα φαρμακεία της χώρας, διότι αν οι τιμές μειωθούν παραπάνω από αυτό που ορίζει ο νόμος (3 χαμηλότερες τιμές της Ευρώπης) τότε τα σχετικά φάρμακα και ειδικότερα αυτά με πολύ χαμηλή τιμή, θα εξάγονται και θα εξαφανιστούν άμεσα από την ελληνική αγορά.

Με δεδομένο ακόμη ότι το μέτρο αφορά μειώσεις τιμών σε όλο το φάσμα και όχι μόνο σε φάρμακα που διατίθενται στην Κοινωνική Ασφάλιση και τα Δημόσια Νοσοκομεία, συνεχίζει ο ΣΦΕΕ, θα οδηγήσει σε μείωση των εσόδων του Κράτους από ΦΠΑ και φόρους εισοδήματος των επιχειρήσεων.

Ο ΣΦΕΕ στην παρούσα οικονομική συγκυρία τονίζει πως υπάρχει αξιόπιστη και αποτελεσματική λύση: η αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου μπορεί σε διάστημα μιας εβδομάδας, με τη συνεργασία του κλάδου, να εκδώσει Δελτίο Τιμών με τη σωστή ανατιμολόγηση όλων των 6.500 φαρμάκων και με αυστηρή εφαρμογή της Αγορανομικής Διάταξης.

Πηγή: Nextdeal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου