Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Επιστροφή στα κέρδη οι ασφαλιστικές

 
Η χρήση ελληνικών λογιστικών προτύπων πάντως θέτει εν αμφιβόλω τους ισολογισμούς τους
 
Επάνοδο στην κερδοφορία εμφανίζει ο ασφαλιστικός κλάδος, παρά το αρνητικό οικονομικό κλίμα, με τις εταιρείες που βελτίωσαν τα αποτελέσματά τους να υπερτερούν έναντι αυτών που επιδείνωσαν την οικονομική τους θέση.

Αυτό προκύπτει από τις λογιστικές καταστάσεις που δημοσίευσαν οι εταιρείες για την προηγούμενη οικονομική χρήση, οι οποίες ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι έχουν συνταχθεί για εποπτικούς σκοπούς και με βάση τα ελληνικά λογιστικά πρότυπα και δεν προσφέρονται για ασφαλή συμπεράσματα.

Από τα αποτελέσματα του 2009, προκύπτει ότι μεγάλος αριθμός εταιρειών επανέκαμψε στην κερδοφορία, ενώ αρκετές ήταν και οι εταιρείες που περιόρισαν τις ζημιές τους. Το συνολικό αποτέλεσμα του κλάδου εμφανίζεται θετικό, καθώς τα συνολικά κέρδη ανήλθαν στα 136,1 εκατ. ευρώ έναντι ζημιογόνου αποτελέσματος ύψους 311,7 εκατ. ευρώ το 2008.

Η αξιοπιστία πάντως των αριθμών αλλοιώνεται από το αποτέλεσμα της μεγαλύτερης εταιρείας του κλάδου, της Εθνικής Ασφαλιστικής, η οποία με βάση τα ελληνικά πρότυπα εμφανίζει κέρδη ύψους 5 εκατ. ευρώ, ενώ με βάση τα διεθνή λογιστικά πρότυπα εμφανίζει ζημιές πριν από τους φόρους ύψους 53,4 εκατ. ευρώ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι διαμετρικά αντίθετη ήταν η εικόνα που παρουσίαζε η εταιρεία και κατά το 2008, όταν το αποτέλεσμα, με βάση τα ελληνικά λογιστικά πρότυπα, ήταν αρνητικό κατά 248,3 εκατ. ευρώ, ενώ με βάση τα διεθνή πρότυπα ήταν θετικό κατά 22,6 εκατ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο κλάδος εμφανίζει θετική πορεία, αφού ακόμη και αν εξαιρεθούν από τη σύγκριση τα αποτελέσματα της Εθνικής Ασφαλιστικής, τα κέρδη του κλάδου για το 2009 διαμορφώνονται στα 131,1 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 63,4 εκατ. ευρώ το 2008.

Κέρδη για ξένους ομίλους

Στην κορυφή της κερδοφορίας βρίσκεται σταθερά η Efg Eurolife θυγατρική του ομίλου της Eurobank με συνολικά κέρδη 62,8 εκατ. ευρώ, ενώ στις πρώτες θέσεις της κερδοφορίας ακολουθούν πέντε πολυεθνικοί όμιλοι.

Πρόκειται για την Axa Ασφαλιστική που εμφανίζει εκτίναξη κερδών από 540.000 ευρώ στα 15,4 εκατ. ευρώ, την Allianz που βελτίωσε την κερδοφορία πριν από φόρους στα 14,8 εκατ. ευρώ, την ING Ομαδικών με υπερδιπλασιασμό κερδών στα 13,2 εκατ. ευρώ, την Interamerican Οδική Προστασία και τη Victoria Ζημιών με κέρδη 6,2 εκατ. ευρώ εκάστη.

Την πρώτη θέση μεταξύ των ζημιογόνων εταιρειών καταλαμβάνει η ING Ζωής με ζημιές 12,4 εκατ. ευρώ, ενώ ακολουθεί η Αγροτική Ασφαλιστική με 8,9 εκατ. ευρώ, η Commercial Value (η άδεια της οποίας ανακλήθηκε εντός του 2010), η Generali Ζωής, η οποία περιόρισε τις ζημιές της από τα 4,6 εκατ. ευρώ στα 2,3 εκατ. ευρώ, η Πρώτη Ασφαλιστική με ζημιές 2 εκατ. ευρώ και η ελληνική εταιρεία La Vie, η οποία περιόρισε τις ζημιές της από τα 3,3 εκατ. ευρώ το 2008 σε 1,1 εκατ. ευρώ το 2009.

Πηγή:  Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου