Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Σε «αναμμένα κάρβουνα» Εγγυητικό Ζωής και Επ.Ε.Ι.Α.

Πολύ κοντά στο να καταθέσει στη Βουλή το νομοσχέδιο για την Επ.Ε.Ι.Α. και τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων της στην Τράπεζα της Ελλάδος, όπως και για την ίδρυση του Εγγυητικού Κεφαλαίου κλάδου Ζωής, βρίσκεται το υπουργείο Οικονομικών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υφυπουργός, κ. Φίλιππος Σαχινίδης, έχει ήδη κοινοποιήσει στον υπουργό το τελικό σχέδιο νόμου, διατηρώντας ορισμένες επιφυλάξεις για συγκεκριμένα σημεία του, με βασικότερα αυτών, το ύψος της ετήσιας εισφοράς των ασφαλιστικών εταιριών υπέρ του Εγγυητικού Κεφαλαίων Ζωής, αλλά και το ζήτημα των αρμοδιοτήτων της Επ.Ε.Ι.Α., που ενώ το υπουργείο έχει λάβει τις αποφάσεις του, από την Ε.Ε. έχει δεχθεί ερώτημα για τη σκοπιμότητα της πολιτικής του.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ε.Ε. ζητά να μάθει γιατί το υπουργείο επιμένει στην κατάργηση ενός φορέα ο οποίος μέχρι σήμερα έχει κινηθεί επιθετικά και με αποτελεσματικότητα στο ζήτημα της εξυγίανσης του κλάδου.

Η ασφαλιστική αγορά αναμένει με ενδιαφέρον το τι θα απαντήσει το υπουργείο όπως και τη θέση την οποία θα λάβει η Ε.Ε., ενώ για το ζήτημα της εισφοράς υπέρ του Επικουρικού Κεφαλαίου Ζωής, πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι και νωρίς σήμερα το μεσημέρι η διαβούλευση μεταξύ αγοράς και υπουργείου θα έχει ολοκληρωθεί, άγνωστο βέβαια με ποιο αποτέλεσμα.

Τέλος, ανοικτό παραμένει και το ζήτημα των ομολόγων, που ενώ πηγές του υπουργείο έφεραν τον υφυπουργό με μελετά το σενάριο κατάθεσης της σχετικής τροπολογίας σε άλλο νομοσχέδιο ώστε η ρύθμιση να ισχύσει στον ταχύτερο δυνατό χρόνο, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο η τροπολογία να κατατεθεί με το νομοσχέδιο για την ασφαλιστική αγορά.

Πάντως, στους ασφαλιστές συνεχίζει να προκαλεί «πονοκέφαλο» το περιεχόμενο της ρύθμισης, καθότι στην Ένωση υπάρχει διαφωνία για τον τρόπο αποτίμησης των ομολόγων από τις εταιρίες που εφαρμόζουν τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα έναντι αυτών που παραμένουν στα Εθνικά Λογιστικά Πρότυπα.

Πηγή: Ιnsuranceworld

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου