Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Ασφαλιστικές: Καταγγελίες για αυθαίρετες αναθεωρήσεις καλύψεων


Επί της ουσίας, οι ασφαλιστικές θέλουν να ‘ξεφορτωθούν’ τους γηρασμένους στόλους και να αναδιαρθρώσουν τα χαρτοφυλάκια αυτοκινήτων τους. 

Πληθαίνουν οι καταγγελίες ασφαλισμένων με συγκεκριμένες ασφαλιστικές εταιρείες ότι δέχονται τηλεφωνήματα για επιτόπου ‘αυτοψίες’ των αυτοκινήτων από ασφαλιστικούς εμπειρογνώμονες προκειμένου να αναθεωρηθούν ή ακόμη και να καταργηθούν συγκεκριμένες καλύψεις (π.χ κλοπής, φωτιάς κά) είτε ακόμη και να καταργηθούν τα συμβόλαια. 

Οι περιπτώσεις αφορούν κυρίως κατόχους παλαιών αυτοκινήτων τα οποία είχαν ασφαλίσει έναντι αυτών καλύψεων. 

Οι εταιρείες πρόφανως κρίνουν ότι τα παλαιά αυτοκίνητα δεν συμφέρει να ασφαλίζονται έναντι κλοπής ή έναντι φωτιάς και έτσι βρίσκουν αυτούς τους τρόπους για να αναθεωρούν τις συμβάσεις τους. 

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι εάν οι εμπειρογνώμονες δεν ζητήσουν την άδεια του κατόχου για να εκτιμήσουν και να φωτογραφήσουν το αυτοκίνητο, είναι παράνομοι. 

Δεύτερον, βάσει αστικού δικαίου, οι εταιρείες ΔΕΝ μπορούν να αναθεωρήσουν τις συμβάσεις τους κατά τη διάρκεια τους. Το μόνο που μπορούν είτε να ζητήσουν την άδεια του αντισυμβαλλόμενου ασφαλισμένου για να την αναθεωρήσουν ή να περιμένουν τη λήξη των συμβολαίου και μετά να κάνουν τις νέες προτάσεις τους. 

Επί της ουσίας, οι ασφαλιστικές θέλουν να ‘ξεφορτωθούν’ τους γηρασμένους στόλους και να αναδιαρθρώσουν τα χαρτοφυλάκια αυτοκινήτων τους. 

Το ζήτημα είναι να ακολουθούν θεμιτές και νόμιμες πρακτικές και όχι παράνομες. 

Σε ότι αφορά τους ασφαλισμένους , με μία πρόχειρη έρευνα αγοράς ή με την βοήθεια των πρακτόρων και των μεσιτών τους μπορούν να βρούν το ασφάλιστρο και τις καλύψεις που αυτοί επιθυμούν σε άλλες εταιρείες, και να αρνηθούν να υποκύψουν στις προθέσεις συγκεκριμένων εταιρειών. 

Πηγή: Ημερησία Online

1 σχόλιο:

  1. ΚΑΛΑ...ΤΡΙΑ ΠΟΥΛΑΚΙΑ ΚΑΘΟΝΤΑΝ... ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΤΟ ΕΓΡΑΨΕ ΑΥΤΟ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή