Συνεχίζονται σήμερα οι διαπραγματεύσεις των τεχνοκρατών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ με τα κυβερνητικά στελέχη για τον μηχανισμό στήριξης.
Θα εξετασθούν κάποια νομοτεχνικά ζητήματα και θέματα διαδικασιών, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και αναλυτική ενημέρωση για την υφιστάμενη κατάσταση στην ελληνική αγορά ομολόγων και την διάθρωση του δημοσίου χρέους από στελέχη του Οργανισμού Διαχειρίσεως Δημοσίου Χρέους.
Η αντιπροσωπεία θα συνεχίσει τις επαφές της σε άλλα υπουργεία, κυρίως το Εργασίας λόγω Ασφαλιστικού, το υπουργείο Υγείας λόγω της ανάγκης μεταρρύθμισης και του τομέα αυτού, καθώς και το υπουργείο Οικονομίας, προκειμένου να συζητηθούν θέματα ανταγωνιστικότητας και ανάπτυξης, τα οποία συνδέονται και με τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα.
Επαφές θα υπάρξουν και με την Διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας, με την οποία θα εξετάσουν την υφιστάμενη κατάσταση του πιστωτικού συστήματος και θα ανταλλάξουν απόψεις για την καλύτερη δυνατή οχύρωση των τραπεζών από τις παρενέργειες της ενεργοποίησης του μηχανισμού.
Και οι τέσσερις πλευρές επιδιώκουν οι διαπραγματεύσεις να ολοκληρωθούν πριν τις 15 Μαΐου και να οριστικοποιηθεί το κείμενο της συμφωνίας. Σε κάθε περίπτωση η ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης μπορεί να ζητηθεί και νωρίτερα αν το αποφασίσει η κυβέρνηση.
Οι αποφάσεις για τον μηχανισμό στήριξης δεν θα αποτελέσουν το «αγκάθι» των διαπραγματεύσεων, όσο οι αποφάσεις για την λήψη μέτρων.
Αυτές θα βασίζονται σε σημαντικό βαθμό στις υποδείξεις του Εcofin της 16ης Φεβρουαρίου, για μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος και του συστήματος υγείας, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, τη χαλάρωση των περιορισμών στις απολύσεις, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων κ.ά.
Εξάλλου, επιβαρυντικά αναμένεται να λειτουργήσουν σήμερα στην αγορά, ομολόγων οι ανακοινώσεις της Κομισιόν για τα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας το 2009.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ανακοινώσει εκτός απρόοπτου ότι το έλλειμμα της Ελλάδας το 2009 ήταν 13,7%, αντί 12,7%. Αντιστοίχως, αναθεώρηση αναμένεται και για το ύψος του δημοσίου χρέους.
Έτσι, αντί για λίγο πάνω από το 100% του ΑΕΠ, το δημόσιο χρέος αναμένεται να κινηθεί περί το 120% του ΑΕΠ, ύψος- ρεκόρ για την Ευρωζώνη.
Πηγή: Insuranceworld
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου