Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

Περιορισμούς στις αυξήσεις των ασφαλιστηρίων συμβολαίων κλάδου Υγείας


Από αυθαίρετες ανατιμήσεις, είτε από προϊόντα τα οποία αρχικά τιμολογούνται αθέμιτα και στη συνέχεια ανατιμώνται κάθετα

Στο υπουργείο έχει ήδη συσταθεί ειδική επιτροπή νομικών η οποία μελετά το θέμα προσανατολιζόμενη στο να προσδιορίσει συγκεκριμένα κριτήρια βάσει των οποίων οι ασφαλιστικές εταιρίες θα αποφασίζουν τις ανατιμήσεις για τα συμβόλαια Υγείας.

Μεταξύ των κριτηρίων εξετάζουν να συμπεριλάβουν την ηλικία του ασφαλισμένου, το Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, τον ιατρικό πληθωρισμό εκφρασμένο όμως μέσω της ΕΣΥΕ, καθώς και το δείκτη νοσηρότητας.


Παράγοντες του υπουργείου αναφέρουν σχετικά ότι στόχος της ομάδας εργασίας που εξετάζει το θέμα είναι να διαμορφώσει ένα πλαίσιο διενέργειας ανατιμήσεων που να μην επιτρέπει στις ασφαλιστικές εταιρίες να αιφνιδιάζουν τους πελάτες τους με υπερβολικές αυξήσεις.

Το υπό διαμόρφωση καθεστώς θα υποχρεώσει τις ασφαλιστικές εταιρίες να γίνουν περισσότερο προσεκτικές στην πρώτη τιμολόγηση των προϊόντων τους ώστε να μην χρειάζεται στη συνέχεια να αναπροσαρμόζουν τα τιμολόγιά τους υπερβολικά προκειμένου να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα των προγραμμάτων τους ή να υποχρεώνουν τους ασφαλισμένους να συνάπτουν νέα συμβόλαια με διαφορετικούς όρους, δυσχερέστερους σε σχέση με τους όρους των συμβολαίων που αρχικά είχαν.

Ωστόσο, το υπουργείο θα δώσει τη δυνατότητα στις εταιρίες να πραγματοποιούν κατ΄ εξαίρεση διορθωτικές ανατιμήσεις. Πρόκειται για δικαίωμα το οποίο ενδεχομένως να ισχύει άπαξ για κάθε πρόγραμμα ή ανά πέντε ή δέκα έτη και υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει προηγηθεί έγκριση της αρμόδιας εποπτικής αρχής, η οποία θα καλείται κάθε φορά να κρίνει την αναγκαιότητα της αύξησης, όπως και το ύψος της, διατηρώντας, βέβαια, το δικαίωμα της άρνησης.

Ενδεχόμενη εφαρμογή ανάλογων μέτρων πρόκειται να επιφέρει αλλαγές και στις σχέσεις των ασφαλιστικών εταιριών με τα ιδιωτικά θεραπευτήρια.

Ειδικότερα, οι ασφαλιστικές εταιρίες θα υποχρεωθούν στην άσκηση μεγαλύτερων πιέσεων προς τα νοσοκομεία διεκδικώντας λελογισμένες αυξήσεις, ώστε τα προγράμματα ασφάλισης να παραμένουν σε βάθος χρόνου βιώσιμα και να μην διαταράσσονται οι σχέσεις της ασφαλιστικής αγοράς με το ασφαλιζόμενο κοινό.

Όλες οι ανωτέρω ρυθμίσεις θα περιληφθούν σε νομοσχέδιο του υπουργείου που θα συμπεριλάβει και μια σειρά διατάξεων για τα επενδυτικά προγράμματα, που θα αφορούν στη διαφάνεια των ασφαλιστικών υπηρεσιών.

Οι σχεδιαζόμενες ρυθμίσεις, μεταξύ άλλων, θα προβλέπουν:

- Ουσιαστικότερη ενημέρωση των ασφαλισμένων για τους κινδύνους έναντι των οποίων είναι εκτεθειμένοι επενδύοντας σε προγράμματα τα οποία συνδέονται με μετοχικούς τίτλους

- Αλλαγή του τρόπου υπολογισμού και καταβολής των προμηθειών των διαμεσολαβούντων τόσο στα επενδυτικά όσο και στα συνταξιοδοτικά προγράμματα

- Αλλαγή του τρόπου καθορισμού και επιβολής των penalties πρόωρης εξαγοράς

Το υπουργείο εκτιμά ότι οι ρυθμίσεις που τελικά θα προωθήσει θα προκαλέσουν καταρχήν τόνωση του ανταγωνισμού μεταξύ των ασφαλιστικών εταιριών όπως και αύξηση των υπεραποδόσεων των επενδυτικών προγραμμάτων και κατά συνέπεια ένταση της κινητικότητας των συμβολαίων από εταιρία σε εταιρία, χωρίς υπερβολικές επιβαρύνσεις για τους ασφαλισμένους.

Πηγή: Insuranceworld

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου