Kύμα διαμαρτυρίας και έντονης ανησυχίας επικρατεί στις περισσότερες ευρωπαϊκές ασφαλιστικές εταιρείες για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις που επιβάλλουν τα Solvency II και τις επιπτώσεις που αυτές θα έχουν στις εταιρείες και τις επενδύσεις τους. Η Ένωση Ευρωπαϊκών Ασφαλιστικών Εταιρειών (CEA) με έγγραφό της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει ότι η υπερβολική κεφαλαιακή ενίσχυση θα ταλαιπωρήσει τόσο τους καταναλωτές-ασφαλισμένους, όσο και την ασφαλιστική βιομηχανία, και την οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι περισσότερες μεγάλες ευρωπαϊκές ασφαλιστικές εταιρείες αφενός έχουν πρόβλημα στην εξεύρεση άμεσης χρηματοδότησης για την αύξηση μετοχικών κεφαλαίων τους, καθώς υπολογίζεται ότι μόνο για την ασφαλιστική βιομηχανία της Βρετανίας θα απαιτηθούν περί τα 500 δισ. στερλίνες για να αποκτήσουν τη κεφαλαιοποίηση που απαιτούν τα Solvency II, ενώ οι συνολικές κεφαλαιακές «ενέσεις» μαζί με τους υπόλοιπους ευρωπαϊκούς ασφαλιστικούς γίγαντες σε Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ολλανδία ξεπερνούν τα 5 τρισ. ευρώ.
Τράπεζες
Επίσης λόγω της Βασιλείας ΙΙ οι τράπεζες που έχουν ασφαλιστικές, αφενός θέλουν να αποχωριστούν τις ασφαλιστικές και επ’ ουδενί δεν μπορούν σ’ αυτή τη χρηματοοικονομική συγκυρία να συνεισφέρουν στα κεφάλαια των ασφαλιστικών τους. Όπως αναφέρεται στο δελτίο Τύπου της CEA, η υπερ-κεφαλαιο-ποίηση (over capitalization) θα επηρεάσει την ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον ασφαλιστικό τομέα και θα δυσκολευτούν να προσελκύσουν νέες επενδύσεις. Σ’ αυτά τα πλαίσια η CEA καλεί την ενιαία εποπτική αρχή για τα Συνταξιοδοτικά Ταμεία (CEIOPS) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να βρουν τη «χρυσή τομή», προκειμένου και οι εταιρείες να ενισχυθούν, αλλά και να μην επιβαρυνθούν οι ασφαλισμένοι.
Στην Ελλάδα, οι εταιρείες παρακολουθούν την ευρωπαϊκή αντίδραση αποδεχόμενες τις κοινές θέσεις. Το υπουργείο Οικονομίας, σε μία προσπάθεια να ελαφρύνει το τεταμένο επενδυτικό κλίμα στις ελληνικές ασφαλιστικές, φαίνεται ότι καταλήγει στη διατήρηση του υπάρχοντος τρόπου αποτίμησης των ελληνικών ομολόγων στα χαρτοφυλάκια των ελληνικών ασφαλιστικών αποδεχόμενο και την αποτίμηση των ομολόγων σε τιμές κτήσης.
Πηγή: Ημερησία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου