Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

Allianz: Η αλλαγή του δημογραφικού χάρτη της ΕΕ ορατή και στην αγορά εργασίας

Οι δημογραφικές αλλαγές έχουν αρχίσει να γίνονται πλέον ορατές και στην αγορά εργασίας, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της Allianz. Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα παρατηρεί ότι για πρώτη φορά μέσα στο 2010 ο πληθυσμός ηλικίας 60-65 θα ξεπεράσει τον αριθμό των νέων εισαχθέντων στην αγορά εργασίας της ΕΕ. Στις μέρες μας ο αριθμός των νέων ηλικίας 15-20 ετών φτάνει τα 28,6 εκατ., ενώ οι ηλικίας 60-65 αριθμούν περί τα 28,8 εκατ. 

Αυτομάτως αυτό σημαίνει ότι αυτοί που πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν πλησιάζουν τους 200,000 στο σύνολο του, ένας αριθμός μεγαλύτερος από αυτό των αποφοίτων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μέσα στο χρόνο. Και όπως αναφέρει ο κος Michael Heise, επικεφαλής των οικονομικών και ανάπτυξης της Allianz, καθώς η γενιά των baby boomer πλησιάζει προς την συνταξιοδότηση της, η ψαλίδα αυτή θα συνεχίσει να διευρύνεται ακόμα περισσότερα στα επόμενα χρόνια φτάνοντας στα 8,3 εκατ. μέχρι και το 2030.


Και δεν είναι απλά ένα φαινόμενο Ευρωπαϊκό

Παρόμοιες είναι οι τάσεις, όπως καταγράφονται από τους G-20 και για την Ρωσία, τον Καναδά, την Νότια Κορέα, και την Κίνα. Ενώ σε χειρότερη θέση σε σχέση με την ΕΕ δείχνει να είναι η Ιαπωνία, όπου εκεί όπως σημειώνεται οι τελειόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αριθμούν περί τα 6 εκατ. εν συγκρίσει με τα 10 εκατ., ηλικίας 60-65 εργαζόμενους που πρόκειται να αποχωρήσουν από την εργασία τους.

Χρειάζεται πολιτική βούληση

Οι μειώσεις εργατικού δυναμικού δεν θα λύσουν το πρόβλημα της ανεργίας στην ΕΕ. Όπως τονίζει ο κος Heise, ακόμα και σήμερα η ανεργία κατά το πλείστον είναι δομική, η εκπαίδευση πολλών ανέργων που αναζητούν μια θέση εργασίας δεν είναι συμβατή με τις ανάγκες της αγοράς. Οι αλλαγές στο δημογραφικό δεν θα μειώσουν απαραίτητα την οικονομική δύναμη της Ευρώπης, ούτε θα δημιουργήσουν μια περαιτέρω περιθωριοποίηση της Ευρώπης απέναντι στο φαινόμενο όπως συγκεκριμένα είπε του "Chinamerica." Παρά ταύτα όμως είναι απολύτως αναγκαίο σύμφωνα πάντα με τον κον Heise να ληφθούν μέτρα ώστε το περιβάλλον εργασίας να είναι απόλυτα συμβατό με το αντίστοιχο εργατικό δυναμικό της ηλικίας αυτής.

Αυξάνεται το ποσοστό των εργαζόμενων στις μεγάλες ηλικίες.

Στις μέρες μόνο το 1/3 του πληθυσμού ηλικίας 60—64 ετών συνεχίζει να εργάζεται στην ΕΕ ενώ διακρίνονται σημαντικές διαφορές από χώρα σε χώρα. Χαμηλά στην κατάταξη βρίσκεται η Ουγγαρία με το ποσοστό εργασίας να φτάνει 13,3% για πληθυσμό ηλικίας 60-64 ετών, ενώ στην Σουηδία το ποσοστό για τον ίδιο ηλικιακό πληθυσμό φτάνει το 63%. Αν η υπόλοιπη Ευρώπη είχε την δυνατότητα να πιάσει τα ποσοστά της Σουηδίας, τότε περισσότεροι από 8 εκατ. επί πλέον εργαζόμενοι θα ήταν διαθέσιμοι μέχρι το 2030.

Αποτελεί πρόκληση για τα επόμενα χρόνια σύμφωνα με το δημοσίευμα της Allianz η αύξηση του ποσοστού εργαζομένων στις μεγάλες ηλικίες. Ήδη η ΕΕ, υπογραμμίζει κος Heise έχει δρομολογήσει αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα. Το ζητούμενο τώρα στην περίπτωση αυτή, συνεχίζει είναι να σχεδιαστεί το κατάλληλο εργασιακό περιβάλλον. Αν η ΕΕ επιτύχει στην προσπάθεια της αυτή, τότε θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για ένα ουσιαστικό μοντέλο αντιμετώπισης της γήρανσης του πληθυσμού σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πηγή: Nextdeal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου