Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

Αποζημιώσεις έως 25.000 ευρώ από το 2013 για «Ασπίς Πρόνοια» και Commercial Value

Αποζημίωση έως και το ποσό των 25.000 ευρώ θα παρέχει το υπό σύσταση Εγγυητικό Κεφάλαιο που θα αναλάβει την κάλυψη όσων έχουν στην κατοχή τους ασφαλιστήρια ζωής εταιρειών, των οποίων ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας.

Αυτό προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που αποσκοπεί στη ρύθμιση των εκκρεμοτήτων για τους ασφαλισμένους της Ασπίς Πρόνοια, αλλά και της Commercial Value, που έκλεισε πρόσφατα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο πώλησης μέρους του χαρτοφυλακίου ζωής των εν λόγω εταιρειών.


Με το ίδιο νομοσχέδιο καταργείται η Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης, και η αρμοδιότητα εποπτείας του κλάδου μεταφέρεται στην Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ προβλέπεται η σύσταση Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας για τον συντονισμό της εποπτείας του χρηματοοικονομικού συστήματος.

Η καταβολή των αποζημιώσεων από τον νέο φορέα αναμένεται το 2013, καθώς τότε σύμφωνα με το κείμενο του νομοσχεδίου, θα καταβληθεί η πρώτη δόση από το Εγγυητικό Κεφάλαιο, που θα συσταθεί με τη χρηματοδότηση όλων των ασφαλιστικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο ζωής. Προηγουμένως οι απαιτήσεις των ασφαλισμένων θα προσαρμοστούν με βάση σχετική ρύθμιση που προβλέπει ότι η ΤτΕ θα προτείνει τη μείωση των απαιτήσεων των ασφαλισμένων ώστε να ισοσκελίσει το ενεργητικό και το παθητικό του χαρτοφυλακίου. Η μείωση της απαίτησης δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη του 50% και η επιπλέον διαφορά θα καλυφθεί από το Εγγυητικό Κεφάλαιο και μέχρι του ποσού των 25.000 ευρώ.

Αντίστοιχα προσαρμόζονται στο τεχνικό επιτόκιο, δηλαδή στο 3,35%, οι αποδόσεις των επενδυτικών προγραμμάτων, ενώ κατά την προσπάθεια μεταβίβασης του χαρτοφυλακίου σε άλλη εταιρεία, αναστέλλεται για τρία χρόνια από την ημέρα της ανάκλησης η εξαγορά προγραμμάτων. Ειδική περίπτωση αποτελούν οι κάτοχοι των νοσοκομειακών προγραμμάτων, τους οποίους σε περίπτωση μεταβίβασης του χαρτοφυλακίου ζωής μπορεί να αναλάβει άλλη εταιρεία, αλλάζοντας τους όρους των συμβολαίων και αυξάνοντας το ασφάλιστρο. Μέχρι την ολοκλήρωση της μεταβίβασης του χαρτοφυλακίου όσοι ασφαλισμένοι επιθυμούν μπορεί να υπαχθούν στη νοσοκομειακή ασφάλιση του ΟΠΑΔ, ενώ στον ίδιο φορέα μεταβιβάζονται και όσοι ασφαλισμένοι δεν συνάψουν συμβόλαια με άλλη εταιρεία.

Ειδικό κεφάλαιο στο νομοσχέδιο αποτελεί το θέμα της εποπτείας της ασφαλιστικής αγοράς, μετά την κατάργηση με συνοπτικές διαδικασίες της ΕΠΕΙΑ, στην οποία μάλιστα ο αρμόδιος υπουργός επιρρίπτει ευθύνες για «ανεπάρκεια επίλυσης των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν στην πράξη μετά την ανάκληση της άδειας λειτουργίας ορισμένων εταιρειών». Η ανεπάρκεια αφορά την εγγύηση του Δημοσίου που είχε θεσμοθετηθεί από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας -και όχι από την ΕΠΕΙΑ- και η οποία τελικώς κρίθηκε ως αντικοινοτική. Σε κάθε περίπτωση η μετάβαση της αρμοδιότητας χωρίς παράλληλη απορρόφηση του εξειδικευμένου προσωπικού, προκαλεί εύλογα ερωτήματα τόσο για τον χρόνο που θα απαιτήσει η επαναστελέχωση της διεύθυνσης στην ΤτΕ, αλλά και τον έλεγχο του κλάδου κατά το κρίσιμο μεσοδιάστημα μέχρι και την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών, που τοποθετούνται όχι νωρίτερα από το φθινόπωρο.

Πηγή: Καθημερινή

3 σχόλια:

  1. Το μέγα σφάλμα της ΕΠΕΙΑ ήταν ότι δεν προέβλεψε «ματεβατική» περίοδο διαχείρισης των διάφορων εκκρεμοτήτων των εταιρειών (Ασπίς Πρόνοια και Commercial Value), αλλά προτού κλείσει, θα μπορούσε κάλλιστα να τοποθετήσει «επίτροπο» για τέτοια διαχείριση και όχι να τα παρατήσει όλα σύξυλα – και η περιουσία των εταιρειών δε θα «αδυνάτιζε» και πολλά άλλα θα είχαν αποφευχθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟ ΚΑΒΑΛΛΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟ. ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΣΩΣΟΥΝ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΟΡΙΣΜΟ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΙ ΤΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΙΧΑΝ ΑΣΚΗΣΕΙ ΔΙΩΞΕΙΣ. ΕΔΩ ΟΜΩΣ ΕΓΙΝΕ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ. ΚΛΕΙΣΑΝΕ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ, ΕΜΕΙΝΑΝ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ, ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΟ ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ "ΕΦΑΓΑΝ", ΚΑΙ ΠΟΥ ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΞΩ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ, "ΚΥΡΙΟΙ".Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΤΡΕΛΛΑ, Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΣΑΠΙΛΑ, ΤΙΜΩΡΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΑΘΩΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΛΑΜΟΓΙΑ ΕΦΤΑΣΕ Η ΩΡΑ ΣΑΣ.
    ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΥΛΟ ΒΑΣΙΛΗ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΤΕ ΓΙΑ ΟΣΑ ΦΑΓΑΤΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ. ΠΟΙΟΣ ΣΑΣ ΕΙΠΕ ΡΕ ΛΑΜΟΓΙΑ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΤΟΝ ΚΟΠΟ ΜΑΣ ΝΑ ΤΟΝ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ? ΒΕΒΑΙΑ ΧΑΜΙΝΙΑ ΣΑΝ ΕΣΑΣ ΟΤΑΝ ΤΟΥΣ ΦΤΥΝΕΙΣ ΣΚΟΥΠΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ. ΟΜΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΘΑ ΣΑΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΑΤΕ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΜΑΣ . ΧΑΜΙΝΙΑ ΑΧΡΗΣΤΟΙ ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή