Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2010

Παραμένει η ασάφεια για το Εγγυητικό Ταμείο Ζωής


Με αισθητή την απουσία της πολιτικής ηγεσίας (υπουργών και υφυπουργών) που άλλοτε τιμούσε τις ασφαλιστικές εταιρίες αλλά και τους παράγοντες της αγοράς να εμφανίζονται αρκετά επιφυλακτικοί και μουδιασμένοι για τα τεκταινόμενα στην ασφαλιστική αγορά, πραγματοποιήθηκε η ετήσια Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στο χαιρετισμό που απεύθυνε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, κ. Σπ. Πλασκοβίτης «δεν πρόκειται το Επικουρικό Ταμείο Ζωής να επιβαρυνθεί με μεγάλα βάρη του παρελθόντος που θα ανατρέπουν τη δυνατότητά του να λειτουργήσει».


Ειδικότερα ο κ. Πλασκοβίτης ανέφερε ότι «προχωράμε στη δημιουργία Εγγυητικού Ταμείου, κατά τρόπο που θα διασφαλίσει τα χρήματα τα οποία θα διατεθούν και θα τα χρησιμοποιήσουν και οι ασφαλιστικές εταιρίες προκειμένου να πείθουν τους μελλοντικούς πελάτες τους.

Έχουμε κάποιο σχεδιασμούς, χρειαζόμαστε όμως τη συνδρομή της αγοράς, προκειμένου να γίνει μια κατανομή των βαρών αντικειμενική, ενώ ζημίες οπωσδήποτε θα υπάρξουν. Το Δημόσιο έχει αποθέματα αλλά έρχεται αντιμέτωπο με υποχρεώσεις που δεν προκάλεσε το ίδιο και η Εποπτεία δεν τα πρόλαβε».

Ακόμα ο κ. Πλασκοβίτης ανέφερε ότι είναι δύσκολη η συγκυρία, «κληρονομήσαμε αδιέξοδο και καλούμαστε να κάνουμε ισορροπία στον επιμερισμό του κόστους των αστοχιών».

Είσοδος στα Επαγγελματικά Ταμεία

Ακόμα ο κ. Πλασκοβίτης τόνισε ότι δε θα απέκλειε τη δυνατότητα των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών να συμμετάσχουν στα Επαγγελματικά Ταμεία σε κλάδους που σήμερα διαχειρίζεται αποκλειστικά το Δημόσιο. «Είμαστε έτοιμοι να το συζητήσουμε και είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ κ. Δούκας Παλαιολόγος στην ομιλία του ανέφερε ότι η απόφαση για τις ανακλήσεις των αδειών λειτουργίας των ασφαλιστικών εταιριών, χρειάστηκε πολιτική γενναιότητα χωρίς όμως να έχει γίνει η κατάλληλη προετοιμασία, καθώς σήμερα δεν είναι ξεκάθαρο ποιος θα πληρώσει τη ζημιά η οποία ανέρχεται στο 12% του συνολικού τζίρου της αγοράς.

Παράλληλα ο κ. Παλαιολόγος ανέφερε ότι είναι άδικο οι ασφαλισμένοι άλλων εταιριών να επιμεριστούν τη ζημιά. Έκανε ειδική αναφορά στο θέμα της Εποπτείας και ζήτησε να μην υπάρξει κενό μέχρις ότου οι αρμοδιότητες μεταφερθούν στην Τράπεζα της Ελλάδος. Όσον αφορά το θέμα της αποτίμησης των ομολόγων ζήτησε αυτή να μην γίνει κάτω από τις σημερινές συνθήκες της «τρέλας του spread».

Έκανε έκκληση να διατηρηθούν οι φοροαπαλλαγές στον κλάδο. Όσον αφορά το θέμα του Εγγυητικού Ταμείου ζήτησε για τις όποιες επιβαρύνσεις να αντισταθμιστούν με φορολογικές απαλλαγές. Ζήτησε να δοθεί τέλος στο θέμα των ανασφάλιστών οχημάτων που ανέρχονται στα 500 χιλιάδες.

Πηγή: Insuranceworld

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου