Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

Τα τρία σενάρια της Citi για την ελληνική οικονομία


Σε ασκήσεις επί χάρτου όσον αφορά το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, επιδίδεται η Citigroup, η οποία με έκθεσή της καταγράφει τρία σενάρια.


Ο διεθνής επενδυτικός οίκος στην έκθεσή του αναφέρει τρία βασικά σενάρια το «βασικό», το «καλό» και το «κακό» σενάριο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, τα οποία εξαρτώνται από την επιτυχία που θα έχει η εφαρμογή του σχεδίου δημοσιονομικής ανόρθωσης. Παράλληλα σε κάθε ένα από τα τρία σενάρια εντοπίζει τις μετοχές που θα βγουν κερδισμένες.



Η έκθεση με ημερομηνία 25 Ιανουαρίου ξεκινά με δύο διάσημες φράσεις: η μία είναι του Γκαίτε («από όλους τους ανθρώπους οι Έλληνες ονειρεύτηκαν καλύτερα από όλους το όνειρο της ζωής») που αντιστοιχεί στα πρώτα χρόνια μετά την είσοδο της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και η άλλη του Χαρίλαου Τρικούπη («Δυστυχώς επτωχεύσαμεν») που κατά τον οίκο αντιστοιχεί στη σημερινή εικόνα.


Σύμφωνα λοιπόν με το βασικό σενάριο, το οποίο συγκεντρώνει πιθανότητα πραγματοποίησης 50%, η Ελλάδα πρόκειται να πετύχει τους περισσότερους από τους μακροοικονομικούς της στόχους εντός του 2010 (μείωση του ελλείμματος κατά 400 μονάδες βάσης) αλλά με την έκδοση πρόσθετων αν και ήπιων μέτρων.


Η εμπιστοσύνη αποκαθίσταται μερικώς. Κατά τον οίκο, στο σενάριο αυτό κερδισμένοι αναμένεται να είναι οι Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Κύπρου, ΟΤΕ, 3Ε και ΟΠΑΠ.


Κατά το καλύτερο σενάριο η Ελλάδα επιτυγχάνει τους μακροοικονομικούς της στόχους εντός του 2010 χωρίς να χρειαστούν καθόλου νέα μέτρα. Εθνική, Alpha, Κύπρου, ΔΕΗ, ΟΤΕ, Jumbo, ΕΧΑΕ, Frigoglass, Τέρνα Ενεργειακή, Aegean και Eurobank Properties αναφέρονται από τον οίκο ως οι κερδισμένοι του θετικού σεναρίου.


Τέλος κατά το χειρότερο σενάριο, η Ελλάδα αποτυγχάνει στους στόχους της, τα spreads εκτινάσσονται υπεράνω των 295 μονάδων και η χώρα «παλεύει» με το πρόγραμμα έκδοσης ομολόγων 54 δισ. ευρώ).


Στην περίπτωση αυτή, επισημαίνει ο οίκος οι νικητές θα είναι λίγοι και θα έχουν λίγη σχέση με την ελληνική αγορά (Coca Cola 3E).


Πηγή: Insuranceworld

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου