Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

Καταιγισμός αυξήσεων στα ασφάλιστρα αυτοκινήτων


O δεύτερος γύρος των ανατιμήσεων αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Φεβρουαρίου.


Διευρύνεται ο γύρος των αυξήσεων στα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων, καθώς με την έναρξη της νέας χρονιάς η μία εταιρία μετά την άλλη προχωρά σε αναπροσαρμογή της τιμολογιακής της πολιτικής.


Οι αυξήσεις που έχουν αποφασίσει οι εταιρίες, ξεκινούν από 5% και φθάνουν έως και 15% και θα λειτουργήσουν αθροιστικά στις γενναίες αυξήσεις ασφαλίστρων που οι περισσότερες εταιρίες έκαναν κατά τη διάρκεια του 2009 και οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις έφτασαν ακόμη και το 25%.



Ένας σημαντικός αριθμός εταιριών όπως η Εθνική Ασφαλιστική, η Victoria, η Allianz, η Ευρωπαϊκή Πίστη, η EFG Eurolife, η Chartis, η AIGAION, η Interasco και η Demco εφάρμοσαν ήδη από την 1η Ιανουαρίου νέα τιμολόγια, ενώ ο δεύτερος γύρος των ανατιμήσεων αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Φεβρουαρίου.


Εταιρίες όπως η AXA Ασφαλιστική, η International Life και η Ατλαντική Ένωση, ανακοίνωσαν αυξήσεις που διαμορφώνονται μεταξύ 5% και 10%, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται και η τιμολογιακή πολιτική που θα εξαγγείλει η νέα διοίκηση της Αγροτικής Ασφαλιστικής, καθώς και η πολιτική της Interamerican, που έχουν συγκεντρώσει στόλο αυτοκινήτων 350.000 και 450.000 οχημάτων αντίστοιχα.


Σημειώνεται ότι η μεγαλύτερη εταιρία του κλάδου, η Εθνική Ασφαλιστική, με ασφαλισμένο στόλο οχημάτων που ξεπερνά τα 800.000 αυτοκίνητα έχει προχωρήσει ήδη σε αύξηση των ασφαλίστρων της κατά 5% από την αρχή του χρόνου.


Η πολιτική αυτή συνδυάστηκε με μείωση της προμήθειας προς το δίκτυο, περιορίζοντας την επίπτωση για τους ασφαλισμένους, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι ισόποση ήταν η αύξηση ασφαλίστρων που η εταιρεία είχε κάνει το 2009.


Για το Φεβρουάριο, η International Life, η οποία διαθέτει ασφαλισμένο στόλο 165.000 οχημάτων, ανακοίνωσε αυξήσεις που μεσοσταθμικά κυμαίνονται στο 10%, αλλά φθάνουν ακόμα και το 15% σε ορισμένες περιπτώσεις, ενώ στο 10% κυμαίνονται οι αυξήσεις που ανακοίνωσε η AXA Ασφαλιστική και η Ευρωπαϊκή Ένωση-Ασφάλειες Μινέττα και στο 5% οι αυξήσεις της Ατλαντικής Ένωσης.


Σημειώνεται ότι στο 5% διαμορφώθηκαν οι αυξήσεις στις οποίες προχώρησε ήδη η Ευρωπαϊκή Πίστη, ο ασφαλισμένος στόλος της οποίας φθάνει τα 180.000 αυτοκίνητα, ενώ στο επίπεδο του 10% διαμορφώνονται και οι αυξήσεις που ανακοίνωσε ήδη η εταιρεία Chartis, η οποία να σημειωθεί δεν είχε προχωρήσει σε αύξηση των ασφαλίστρων της εντός του 2009.


Στο 10% ήταν οι αυξήσεις στις οποίες προχώρησε από την αρχή του χρόνου η EFG Eurolife για τον κλάδο της αστικής ευθύνης, ενώ σε αντίστοιχες αυξήσεις προχώρησε από τον Ιανουάριο η Victoria.


Κυρίαρχο ρόλο στην περαιτέρω τιμολογιακή πολιτική που θα ακολουθήσει ο κλάδος κατά τη διάρκεια του 2010 θα είναι οι αποζημιώσεις που θα επιδικαστούν από τα δικαστήρια μετά την αναπροσαρμογή των κατώτατων ορίων για τις αποζημιώσεις σωματικών βλαβών, που τέθηκαν σε ισχύ τον περασμένο Ιούνιο.


Το 2010 αναμένεται να είναι το έτος ωρίμανσης αυτών των υποθέσεων και ήδη οι σοβαρές εταιρίες προϋπολογίζουν τριπλασιασμό των αποθεμάτων για τα σοβαρά περιστατικά με πάνω από δύο θύματα.


Πηγή: Insuranceworld

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου