Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010

Ευνοϊκή αποτίμηση των ομολόγων του δημοσίου ζητούν οι ασφαλιστικές εταιρίες


Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι από τα 8,7 δισ. ευρώ που ήταν οι επενδύσεις του κλάδου, τα 4,7 δισ. ευρώ είναι τοποθετημένα σε κρατικούς τίτλους.


Την ευνοϊκή αποτίμηση των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου κατά τον υπολογισμό του περιθωρίου φερεγγυότητας ζητούν με υπόμνημά τους προς την Επ.Ε.Ι.Α., οι ασφαλιστικές εταιρίες, προκειμένου να περιοριστούν οι επιπτώσεις από την αναταραχή στην αγορά των ελληνικών ομολόγων.


Το αίτημα του ασφαλιστικού κλάδου αφορά στην ευνοϊκή αποτίμηση των ομολόγων ειδικά για τις εταιρίες που εφαρμόζουν διεθνή λογιστικά πρότυπα, προκειμένου όπως επισημαίνουν στο σχετικό υπόμνημα «η ρύθμιση να αποτελέσει κίνητρο και για τις εταιρίες που συντάσσουν ισολογισμούς με βάση τα ελληνικά πρότυπα, να υιοθετήσουν ΔΠΧΠ.


Σύμφωνα με τη σχετική πρόταση η αποτίμηση των ομολόγων θα πρέπει να γίνει «λαμβάνοντας υπόψη την αξία κτήσης τους, πλέον των δεδουλευμένων τόκων ή των αναλογούντων κουπονιών» σε διαφορετική περίπτωση οι ασφαλιστικές εταιρίες προειδοποιούν με αποχή από την αγορά τίτλων του ελληνικού δημοσίου ή ακόμα και με μαζικές πωλήσεις προκειμένου να περιορίσουν στο μέλλον τη ζημιά από ενδεχόμενη νέα πτώση των τιμών τους.



Το πρόβλημα προέκυψε μετά τις ισχυρές πιέσεις, που δέχθηκαν οι κρατικοί τίτλοι το τελευταίο τρίμηνο του έτους, συμπαρασύροντας σε απώλειες της τάξης του 30% το χαρτοφυλάκιο των ασφαλιστικών εταιριών.


Η καθίζηση των ελληνικών τίτλων στο τέταρτο τρίμηνο του 2009, ακύρωσε ουσιαστικά την όποια βελτίωση είχε υπάρξει στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο των ασφαλιστικών εταιρειών, που έχουν τοποθετήσει πάνω από το μισό των επενδύσεών τους σε κρατικά ομόλογα.


Σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου, οι τοποθετήσεις σε κρατικά ομόλογα αποτέλεσαν ασφαλή μορφή τοποθετήσεων μετά την καθίζηση των αγορών στο τέλος του 2008 και η συντριπτική πλειοψηφία των εταιριών, κατέφυγε στις επενδύσεις στους ελληνικούς κρατικούς τίτλους προκειμένου να περιορίσει τις ζημίες από τις τοποθετήσεις σε μετοχικούς τίτλους.


Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα ελληνικά ομόλογα αγοράζονταν μαζικά το πρώτο εξάμηνο κυρίως λόγω των υψηλών αποδόσεων που υπόσχονταν, όταν το κράτος προχωρούσε σε διαδοχικές εκδόσεις κάτω από το βάρος των αυξημένων δανειακών αναγκών του.


Τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία του 6μήνου που δημοσίευσαν οι ασφαλιστικές εταιρίες επιβεβαιώνουν ότι από το σύνολο των 8,7 δισ. ευρώ που ήταν οι επενδύσεις του ασφαλιστικού κλάδου, πάνω από τα μισά, δηλαδή περί τα 4,7 δισ. ευρώ είναι τοποθετημένα σε κρατικούς τίτλους, χωρίς στο ποσό αυτό να υπολογίζονται οι τοποθετήσεις σε αμοιβαία ομολογιακά κεφάλαια.


Η ανατροπή του ευνοϊκού κλίματος στις αγορές, δημιουργεί ένα ακόμη πονοκέφαλο στις εταιρίες του κλάδου, ενώ ανοιχτό παραμένει το θέμα της αποτίμησης των μετοχών, που δέχθηκαν ισχυρές διακυμάνσεις.


Στόχος της Επ.Ε.Ι.Α. είναι να επεκτείνει την ευνοϊκή αποτίμηση των ομολόγων για το σύνολο των εταιριών του κλάδου και όχι μόνο για τις εταιρίες που εφαρμόζουν διεθνή λογιστικά πρότυπα, προοπτική που βρίσκει έρεισμα σε σχετική κοινοτική οδηγία και έχει ήδη εφαρμοστεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ισπανία και η Ιταλία.


Τι γίνεται με το άρθρο 6


Ανοιχτό θέμα παραμένει το θέμα της παράτασης του άρθρου 6, που εφάρμοσε η Επ.Ε.Ι.Α. κατά την προηγούμενη οικονομική χρήση και το οποίο επέτρεπε την ευνοϊκή αποτίμηση κατά τον υπολογισμό του περιθωρίου φερεγγυότητας των ακινήτων, των ομολόγων καθώς και των μετοχικών τίτλων.


Αν και τα ονόματα των εταιριών που είχαν ενταχθεί στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του άρθρου 6, δεν είχαν ανακοινωθεί από την Επ.Ε.Ι.Α., ο αριθμός τους εκτιμάται ότι ήταν πάνω από δέκα, από τις οποίες μάλιστα οι πέντε οδηγήθηκαν σε ανάκληση της άδειας λειτουργίας τους.


Έτσι εκτός από τις εταιρίες Ασπίς ΑΕΓΑ, Ασπίς ΑΕΑΖ, Γενική Ενωση, Γενική Πίστη και Σκούρτης που έκλεισαν, στο άρθρο 6 έχει ενταχθεί και η Commercial Value και σύμφωνα με πληροφορίες τουλάχιστον πέντε ακόμη είναι αυτές που έκαναν χρήση της δυνατότητας να υπολογίζεται το 50% της υπεραξίας των ακινήτων, που μπαίνει στο περιθώριο φερεγγυότητας αντί του αρχικού 30% που προβλέπει ο νόμος.


Επρόκειτο κυρίως για ελληνικές εταιρίες που δεν εφαρμόζουν διεθνή λογιστικά πρότυπα, σε αντίθεση με τους μεγάλους ασφαλιστικούς ομίλους και τις ασφαλιστικές εταιρίες ξένων κυρίως συμφερόντων, που κατέφυγαν στον διαχωρισμό του χαρτοφυλακίου των ομολόγων τους σε τίτλους διακράτησης μέχρι τη λήξη ή σε εμπορικό χαρτοφυλάκιο, που μπορεί να ρευστοποιηθεί.


Στο θέμα των μετοχών η Επ.Ε.Ι.Α. είχε συναινέσει κατά το 2008 να υπολογιστούν είτε με βάση τον μέσο όρο των ημερήσιων τιμών είτε με βάση την τρέχουσα τιμή στο τέλος της περιόδου, δυνατότητα που θα επανεξεταστεί και για το 2009.


Πηγή: Insuranceworld

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου