Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

Ψάχνουν λύσεις για τις «μαύρες τρύπες» των ασφαλιστικών από την κατρακύλα των ομολόγων του δημοσίου


Λύσεις που θα σώσουν τις ασφαλιστικές από την κατρακύλα των ομολόγων του δημοσίου αναζητούν Εποπτική Αρχή , Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών και Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς τα χαρτοφυλάκια των εταιριών παρουσιάζουν σημαντική υποχώρηση εξαιτίας της υποτίμησης των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου. Όμως η όποια λύση δοθεί θα είναι προσωρινή και μόνο για την χρήση του 2009.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με εκτιμήσεις, αυτή την στιγμή, τα χαρτοφυλάκια των ασφαλιστικών παρουσιάζουν μια υπο-αξία τουλάχιστον 20% εξαιτίας της μείωσης των ελληνικών ομολόγων και μια αποτίμηση σε τρέχουσες τιμές θα άνοιγε μεγάλη «μαύρη» τρύπα στα αποθεματικά τους, με ότι αυτό συνεπάγεται (μεγάλες αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων ) και μάλιστα σε περίοδο με έντονο πρόβλημα ρευστότητας.

Ωστόσο και εδώ υπάρχει διαφορά μεταξύ Ελληνικών και Πολυεθνικών Ασφαλιστικών Ομίλων . Μέχρι τώρα η αποτίμηση στις ελληνικές ασφαλιστικές γίνεται σε τιμές κτήσης και διακράτησης , σε αντίθεση με τις Πολυεθνικές που αποτιμούν τα χαρτοφυλάκια τους σε τρέχουσες τιμές και κύρια λόγω των διεθνών λογιστικών προτύπων που εφαρμόζουν.


Με δεδομένο ότι από το 2011 και στα πλαίσια της εφαρμογής της Solvency II η αποτίμηση θα γίνεται μόνο σε τρέχουσες τιμές για το σύνολο των εταιριών, ο κίνδυνος να βρεθούν αρκετές εταιρίες με τεράστια οικονομικά ανοίγματα στα αποθεματικά τους είναι ορατός.

Παρόλα αυτά και λόγω της οικονομικής συγκυρίας φαίνεται, από τις πληροφορίες που υπάρχουν, η χρήση τομή να βρίσκεται σε μια συμφωνία για αποτίμηση με τιμές κτήσης και διακράτησης ώστε να δοθεί χρόνος να υπάρξουν οι ανάλογες προσαρμογές που θα απαιτούνται, από του χρόνου και μετά.


Το όλο θέμα θα τεθεί σύντομα και ίσως μέσα στην εβδομάδα σε συνάντηση που έχουν προγραμματίσει από μέρες η Ενωση Ασφαλιστικών Εταιριών και η Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΕπΕΙΑ) η οποία έχει κάνει και τις σχετικές ενημερώσεις και έχει πάρει οδηγίες και από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Πηγή: Asfalisinet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου