Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

Μέτρα στήριξης της απασχόλησης και «σαφάρι» κατά της εισφοροδιαφυγής


Μονιμοποίηση των εργαζομένων που απασχολούνται με μπλoκ παροχής υπηρεσιών πάνω από τρεις μήνες, επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για νεοπροσλαμβανόμενους και ενίσχυση των επιχειρήσεων που αναστέλλουν τις απολύσεις προβλέπει μεταξύ άλλων το προσχέδιο νόμου για τις εργασιακές σχέσεις που έδωσε χθες στους κοινωνικούς εταίρους ο υπουργός Εργασίας κ. Ανδρέας Λοβέρδος.

Στόχος είναι η δημιουργία 60.000 - 65.000 νέων θέσεων εργασίας σε ετήσια βάση της για την τετραετία 2010 -2013.


Συγκεκριμένα το προσχέδιο περιλαμβάνει μέτρα ενίσχυσης της απασχόλησης με διατάξεις επιδότησης από τον ΟΑΕΔ των ασφαλιστικών εισφορών για τις προσλήψεις νέων εργαζόμενων κατά την επόμενη τετραετία: Το πρώτο έτος κατά 100%, το δεύτερο κατά 75%, το τρίτο κατά 50% και το τέταρτο κατά 25%.

Επίσης, ο κ. Λοβέρδος έκανε λόγο για ενίσχυση των επιχειρήσεων με ειδικά ενδοεπιχειρησιακά προγράμματα κατάρτισης που θα στηρίζονται από ΟΑΕΔ, και τα οποία θα ελέγχονται τόσο από τον ΟΑΕΔ όσο και από τον ΣΕΠΕ ενώ προανήγγειλε και τη μετατροπή σε σύμβαση αορίστου χρόνου των εργασιών με μπλοκάκι που παρατείνονται πέραν του τριμήνου.

Προβλέπεται επίσης διπλασιασμός του ημερομισθίου του Σαββάτου για την απασχόληση πέραν του πενθήμερου.


«Σαφάρι» κατά της εισφοροδιαφυγής

Επιπλέον το υπουργείο Εργασίας προανήγγειλε μέτρα για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής, η οποία ανέρχεται στα 8 δισ. ευρώ, ενώ σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν και 7,5 δισ. ευρώ τα οποία σε ετήσια βάση αποτελούν βεβαιωμένες αλλά μη καταβληθείσες εισφορές.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν τον ηλεκτρονικό έλεγχο των συνταγών, έτσι ώστε, μέχρι τέλος Μαΐου, αρχής γενομένης, από το Μάρτιο για το ΙΚΑ, να ελέγχονται ηλεκτρονικά 4.500.000 περίπου συνταγές ανά μήνα.

Επίσης πρόκειται να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι πανελλαδικά, ενώ δύο κλιμάκια θα πραγματοποιούν ελέγχους και θα αλλάζουν ανά εβδομάδα, προκειμένου να αποφεύγονται κρούσματα διαφθοράς.

Στο πλαίσιο αυτό μικτά κλιμάκια 200 ατόμων, θα βγουν για «σαφάρι» τον ερχόμενο μήνα κατά των επιχειρήσεων που εισφοροδιαφεύγουν, ενώ θα διπλασιάζεται και το πρόστιμο για τον εργοδότη που υποτροπιάζει, στα 1.000 ευρώ από 500 για 2η συνεχόμενη παράβαση.

Μία δεύτερη ομάδα, των 120 ατόμων, θα κάνει αιφνιδιαστικούς ελέγχους σε νοσοκομεία, διαγνωστικά κέντρα και φαρμακεία για να εντοπίσει παραβάσεις που ζημιώνουν τα ταμεία.

Ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Γιώργος Κουτρουμάνης αναφέρθηκε επίσης στη διαδοχική ασφάλιση. Στόχος, απενέλαβε, είναι από την αρχή του 2011 οι συντάξεις να καταβάλλονται από τα Ταμεία μέσα σε τρείς μήνες από την υποβολή της αίτησης.

Πηγή: Insuranceworld

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου