Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

Αρνητικό πρόσημο για τον κλάδο ζωής το 2009


Αρνητική θα είναι όπως όλα δείχνουν για δεύτερη συνεχή χρονιά η ανάπτυξη του κλάδου ζωής στη χώρα μας. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τα πρώτα στοιχεία που συλλέγουν οι ασφαλιστικές εταιρείες.
 
Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο και για μείωση της παραγωγής στο κλάδο ζωής περισσότερο από το 1%, ποσοστό που έκλεισε στο 2008, ενώ θα είναι μάλλον ελαφρώς βελτιωμένη σε σχέση με το εννεάμηνο. Διάστημα κατά το οποίο η παραγωγή ασφαλίστρων του κλάδου ζωής σημείωσε μείωση κατά 5,5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2008. Σημειώνεται ότι στις γενικές ασφαλίσεις η παραγωγή αυξήθηκε κατά 8,07% το εννεάμηνο του 2009 ενώ η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων αυξήθηκε κατά 1,68%.


Στο σύνολο της χρήσης 2008 η παραγωγή ασφαλίστρων από πρωτασφαλίσεις των ασφαλίσεων ζωής έφθασε τα 2,48 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 1% έναντι της αντίστοιχης έρευνας του 2007 (2,5 δισ. ευρώ), ενώ η παραγωγή ασφαλίστρων από πρωτασφαλίσεις των ασφαλίσεων κατά ζημιών έφθασε τα 2,27 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 4,12% έναντι της αντίστοιχης έρευνας του 2007 (2,18 δισ. ευρώ).

Οι εξελίξεις αυτές θεωρούνται εν πολλοίς αναμενόμενες και το κρίσιμο θέμα πλέον είναι πως θα αντιδράσει η αγορά το 2010, το οποίο από ορισμένες πλευρές εκτιμάται ότι θα είναι ακόμη χειρότερο από ότι το 2009. Ο λόγος είναι κυρίως η αρνητική οικονομική ανάπτυξη της χώρας και η συμπίεση των εταιρικών και προσωπικών εισοδημάτων. Για την ασφαλιστική αγορά ως μόνος μοχλός «ανάπτυξης» μένει ο κλάδος αυτοκινήτου, ο οποίος αποτελεί κυρίως λύση άντλησης ρευστότητας παρά βελτίωσης των συνολικών αποτελεσμάτων μία εταιρείας.

Πηγή: Nextdeal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου