Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2009

ING στην Ιnternational, ΕΠΕΙΑ στην Τραπεζα της Ελλαδος και οι ανακατατάξεις συνεχίζονται...

Η Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης με τη σημερινή της μορφή θα ολοκληρώσει την πρώτη φάση της εκκαθάρισης της αγοράς και σταδιακά θα ενταχθεί μέχρι το 2011 στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Ραγδαίες εξελίξεις στο θέμα της Εποπτείας των Χρηματοοικονομικών Οργανισμών και ειδικά των ασφαλιστικών αναμένονται στο 2010 με την πρόθεση της κυβέρνησης να αναθέσει την εποπτεία της ασφαλιστικής αγοράς στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Η Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης με τη σημερινή της μορφή θα συνεχίσει για όσο διάστημα χρειαστεί για να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της εκκαθάρισης της αγοράς και σταδιακά θα ενταχθεί μέχρι το 2011 στην Τράπεζα της Ελλάδος, όπου θα ετοιμαστούν και για την εφαρμογή της οδηγίας Solvency II ενόψει 2012.

Οι εξελίξεις αυτές σχετίζονται άμεσα με τις κινήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την δημιουργία μίας ενιαίας εποπτικής αρχής που θα ελέγχει ασφαλιστικές, χρηματιστήριο και τράπεζες.

Εποπτική αρχή
Η δημιουργία της ενιαίας εποπτικής αρχής έχει ήδη αρχίσει να παίρνει «σάρκα και οστά» από την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου του 2009 που συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες οι αρμόδιοι επίτροποι, Τσάρλι Μακρίβι (εσωτερική αγορά) και Χοακίν Αλμούνια (οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις) και παρουσίασαν από κοινού πέντε νομοθετικές προτάσεις για τον συντονισμό των κρατών - μελών με στόχο τη θωράκιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Με τις προτάσεις αυτές, δρομολογείται η σύσταση:

1) Επιτροπής ανάλυσης συστημικού κινδύνου στο χρηματοπιστωτικό τομέα.

2) Ευρωπαϊκού Συστήματος χρηματοπιστωτικής εποπτείας.

3) Τριών ευρωπαϊκών αρχών για την εποπτεία της λειτουργίας: α) των τραπεζών, β) των ασφαλιστικών εταιρειών, γ) των αγορών κινητών αξιών.

Οι τρεις ευρωπαϊκές αρχές που θα συσταθούν στην ουσία θα αναβαθμίσουν τον ρόλο επιτροπών που υπήρχαν σήμερα, οι οποίες, όμως, είχαν μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα στους τομείς των τραπεζών, των ασφαλιστικών εταιρειών και της αγοράς κινητών αξιών.

Οι εν λόγω ευρωπαϊκές αρχές θα έχουν πλέον σημαντικές αρμοδιότητες, δεδομένου ότι θα επιλύουν διαφορές μεταξύ των εθνικών αρχών εποπτείας στους τομείς που απαιτείται συντονισμός των κρατών - μελών, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με διασυνοριακή δραστηριότητα που θα επιβλέπουν τη λειτουργία των οίκων αξιολόγησης των πιστοληπτικής ικανότητας επιχειρήσεων και θα συντονίζουν τις ενέργειες των κρατών -μελών σε περιόδους έκτακτης ανάγκης.

Συμφωνία
Ολοκληρώθηκε έναντι περίπου 10 εκατ. ευρώ η επίτευξη συμφωνίας της International με την ING Γενικών Ασφαλειών όπως είχε γράψει την προηγούμενη εβδομάδα η «Η». Η συμφωνία -σύμφωνα με πληροφορίες- αφορά τη μεταβίβαση του χαρτοφυλακίου της ING Γενικών Ασφαλειών (αυτοκίνητα, ακίνητα, επιχειρηματικοί κίνδυνοι) στην International και η ταυτόχρονη συνεργασία της International με την ING Μεσιτική για διάθεση προϊόντων ζωής (νοσοκομειακά και Unit Linked) μεταξύ των δύο δικτύων.

Η συμφωνία αυτή ουσιαστικά είχε ξεκινήσει από την άνοιξη 2009 και προήλθε από τη στρατηγική έξοδο των εταιρειών της ING (διεθνώς) από συγκεκριμένους ασφαλιστικούς κλάδους όπου δεν είχε μεγάλη παρουσία και τη συνεισφορά της στην αποπληρωμή του δανείου του ολλανδικού κράτους.

Επίσης συνεχίζονται οι επαφές της διοίκησης της Commercial Value με την AXA. Σε ό,τι αφορά την Εθνική Ασφαλιστική, οι διοικητικές αλλαγές μετατίθενται μετά από τις 14 Ιανουαρίου όταν και αναμένεται να συγκληθεί η Γενική Συνέλευση της ΕΤΕ.

Ανάμεσα στα ονόματα που έχουν προταθεί είναι των κ.κ. Κοσμέα, Μπερτσιά και Λινού.

Πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου