Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

ΣΒΒΕ: Στήριξη με έργα και όχι με λόγια


Αμεση υποστήριξη των επιχειρήσεων «με έργα και όχι με λόγια» και εξασφάλιση της βιωσιμότητας της υπάρχουσας παραγωγικής βάσης της χώρας, με μέτρα τόνωσης της πραγματικής οικονομίας και βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας, ζητεί από τη νέα κυβέρνηση, που θα αναδείξει η κάλπη στις 6 Μαΐου, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ).


«Βεβαίως, χρειάζονται άμεσες διαρθρωτικές αλλαγές και δημοσιονομική εξυγίανση -όχι όμως με επιβολή άμεσων και έμμεσων φόρων. Βεβαίως πρέπει να υπάρξει πάταξη της γραφειοκρατίας, περιορισμός της πολυνομίας, σταθερό φορολογικό πλαίσιο, αφού όμως προηγουμένως έχουν λυθεί τα θέματα της καθημερινότητας», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ, Νίκος Πέντζος, κατά την ομιλία του στη εκδήλωση με θέμα «Περιβάλλον και Επιχείρηση - Πρόσφατες Νομοθετικές Αλλαγές», που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος, σημειώνοντας πως «εάν εξασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, τότε είναι βέβαιο ότι θα μπορούμε να δίνουμε τη δέουσα σημασία και προσοχή στα ζητήματα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος... Περιμένουμε από την επόμενη κυβέρνηση να λάβει τις αποφάσεις που θα μας οδηγήσουν σε αναπτυξιακή τροχιά. Δεν αντέχουμε άλλο. Οι επιχειρήσεις πρέπει άμεσα να υποστηριχθούν».

Υποχρεωτική ασφάλιση έναντι περιβαλλοντικής ζημίας

Οσον αφορά, πάντως, στην εφαρμογή της υποχρεωτικής ασφάλισης των επιχειρήσεων για τη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων, που έχει θεσπιστεί από το άρθρο 7 της ΚΥΑ 13588/725/2006 (ΦΕΚ 383Β, 28.3.2006), όπως επεσήμανε από το βήμα της εκδήλωσης η Ειδική Γραμματέας της Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μαργαρίτα Καραβασίλη, οι εταιρείες που μέχρι σήμερα έχουν ασφαλιστεί είναι ελάχιστες, γεγονός που δημιουργεί ερωτηματικά περί της νόμιμης λειτουργίας μεγάλου αριθμού βιομηχανικών μονάδων που παράγουν επικίνδυνα απόβλητα και διαχειρίζονται οι ίδιες το σύνολο ή μέρος αυτών, δεδομένου ότι η σχετική ασφάλιση (ή η προσκόμιση ισόποσης κατ’ ελάχιστο εγγυητικής επιστολής υπέρ του Δημοσίου) είναι προαπαιτούμενη για την έκδοση της σχετικής Αδειας διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων.

Μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2012, σύμφωνα με την κα Καραβασίλη, θα ρυθμιστούν, με την έκδοση των προβλεπόμενων ΚΥΑ, τα ζητήματα υπαγωγής των επιχειρήσεων σε σύστημα υποχρεωτικής χρηματοοικονομικής ασφάλειας, έναντι της περιβαλλοντικής ζημιάς.

Ωστόσο, η ασφάλιση της περιβαλλοντικής ευθύνης -πρόσθεσε η Ειδική Γραμματέας- «εξακολουθεί να αποτελεί τεχνικά πολύπλοκο και πολυδιάστατο ζήτημα για την ελληνική ασφαλιστική αγορά. Και μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο κυρίως εκείνων των ασφαλιστικών εταιρειών, οι οποίες έχουν αφενός την τεχνική δυνατότητα να παρακολουθήσουν το ζήτημα και αφετέρου το μέγεθος να καλύψουν τον κίνδυνο.

Στην ελληνική αγορά, συμβόλαιο με τις εν λόγω εξειδικευμένες καλύψεις, μέχρι στιγμής, διατίθεται από μία μόνο εταιρεία, ενώ οι φορείς εκμετάλλευσης που ενδιαφέρονται για την αγορά τέτοιων ασφαλιστηρίων απευθύνονται συχνότερα σε ξένες αγορές. Ολες όμως οι μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην αγορά μας, έχουν ήδη ξεκινήσει μελέτες για το σχεδιασμό τέτοιων προϊόντων».

Η ασφάλιση -τόνισε εξάλλου η κα Καραβασίλη- αποτελεί τη «φτηνότερη» συνήθως λύση σε σχέση με τα τραπεζικά προϊόντα, που αφορούν στη διασφάλιση του περιβαλλοντικού ρίσκου.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου