Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Τα δημόσια νοσοκομεία κλείνουν την «πόρτα» στις ασφαλιστικές

Κλειστός παραμένει ο δρόμος για την -επί του πρακτέου- είσοδο της ιδιωτικής ασφάλισης στο δημόσιο σύστημα υγείας, καθώς εφτά μήνες μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης μεταξύ του υπουργείου Υγείας και των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, ο κλάδος μετράει ελάχιστες περιπτώσεις νοσηλείας ασφαλισμένων σε δημόσιο νοσοκομείο.

Όπως αναφέρουν στη "Ν" στελέχη της αγοράς οι περιπτώσεις ασφαλισμένων που έχουν νοσηλευτεί σε δημόσια νοσοκομεία είναι ελάχιστες, υπολογίζονται στις 10 - 15 ανά εταιρεία, και αφορούν κυρίως στο Παίδων και ορισμένα Πανεπιστημιακά νοσοκομεία στην επαρχία.
Μολονότι οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις είχαν εξαρχής επισημάνει τις επιφυλάξεις τους για την επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος, επιθυμούν τη δραστηριοποίησή τους στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα, καθώς η ανάπτυξη μιας τέτοιου είδους ασφάλισης θα μείωνε σημαντικά τα κόστη του κλάδου υγείας, δίνοντας μια μικρή ανάσα στα ήδη βεβαρημένα χαρτοφυλάκια των εταιρειών.
Παράλληλα, ο κλάδος υγείας αποτελεί για τις ασφαλιστικές την αιχμή του δόρατος, μετά τις συντάξεις, για την ανάπτυξη νέων εργασιών, δεδομένης της κρίσης που έχει πλήξει σημαντικά την εγχώρια ασφαλιστική αγορά, με τον κλάδο ζωής να καταγράφει μείωση της τάξεως του 8% το 2011.
Αλλά και από πλευράς της πολιτείας, η απώλεια από τη μέχρι στιγμή άτυχη έκβαση υλοποίησης της πρωτοβουλίας είναι σημαντική, δεδομένου ότι τα προσδοκώμενα έσοδα στα κρατικά ταμεία από την είσοδο των ασφαλιστικών εταιρειών στο δημόσιο σύστημα υγείας είχαν εκτιμηθεί ότι θα άγγιζαν τα 150 εκατ. ευρώ ετησίως.
Τα προβλήματα
Ένας από τους βασικούς παράγοντες για τους οποίους δεν έχει ευδοκιμήσει η προσπάθεια αξιοποίησης από την ιδιωτική ασφάλιση των 556 κλινών του ΕΣΥ που περιλαμβάνονται στη σχετική σύμβαση, είναι το γεγονός ότι εκκρεμεί ακόμα η αποστολή των σωμάτων των συμβάσεων σε ορισμένες ασφαλιστικές εταιρείες, καθώς και η έλλειψη κατανόησης και εφαρμογής των όρων των συμβάσεων και των διαδικασιών εξυπηρέτησης από πλήθος νοσοκομείων, με αποτέλεσμα είτε την απόρριψη της κάλυψης ορισμένων περιστατικών, είτε την ύπαρξη οικονομικών εκκρεμοτήτων (μη αποστολή τιμολογίων προς τις εταιρείες) για μακρό χρονικό διάστημα.
Εξίσου σημαντική παράμετρος θεωρείται η πλήρωση των ξενοδοχειακών προδιαγραφών που περιγράφονται στις συμβάσεις συνεργασίας από μικρό μόνο αριθμό νοσοκομείων.
Επίσης, όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς, η γενική εικόνα της ισχύουσας κατάστασης στα δημόσια νοσοκομεία, την οποία συνθέτουν οι ελλείψεις υλικών και φαρμάκων, οι συχνές απεργιακές κινητοποιήσεις και στάσεις εργασίας κ.λπ., οδηγεί στην ανάπτυξη έντονων επιφυλάξεων και σκεπτικισμού από πλευράς της πλειοψηφίας των ιδιωτικά ασφαλισμένων για την επιλογή των δημόσιων νοσοκομείων και τον προγραμματισμό μιας μη επείγουσας νοσηλείας τους.
Τα δεδομένα αυτά, σε συνδυασμό με τα χαρακτηριστικά των ασφαλιστικών προγραμμάτων που διαθέτουν οι ιδιωτικά ασφαλισμένοι λειτουργούν ανασταλτικά στην "αυτόματη" στροφή τους προς τα δημόσια νοσοκομεία, ενώ και οι ασφαλιστικές εταιρείες από την πλευρά τους δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να πλήξουν την αξιοπιστία τους τονίζοντας ότι ενδεχόμενη "αστοχία" στη συνεννόηση των εμπλεκομένων φορέων θα μπορούσε να επιβαρύνει τη νοσηλεία ενός ασφαλισμένου.
Για αυτούς τους λόγους οι περισσότερες ασφαλιστικές μέχρι στιγμής πέρα από την ανακοίνωση στους ασφαλισμένους της δυνατότητας επιλογής νοσηλείας σε δημόσιο νοσοκομείο, δεν έχουν προχωρήσει στη δημιουργία νέων προγραμμάτων.
Εξαίρεση αποτελεί η Groupama Φοίνιξ η οποία πρόσφατα ανακοίνωσε ένα σχετικό πρόγραμμα το Safe Life Value.
«Πιλοτικά»
Όπως τονίζουν εκπρόσωποι της ασφαλιστικής αγοράς, οι εταιρείες αντιμετωπίζουν το πρόγραμμα ως πιλοτικό, και μόνο εάν πειστούν για την επιτυχία του θα προχωρήσουν σε δυνατές προωθητικές ενέργειες της συνεργασίας τους με τα δημόσια νοσοκομεία, απευθυνόμενες τόσο στα υπάρχοντα πελατολόγια τους, που διαθέτουν το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής, όσο και σε καινούργια πελατολόγια, με την ανάπτυξη νέων, σχεδιασμένων ειδικά στο πλαίσιο της συνεργασίας τους με το Ε.Σ.Υ. ασφαλιστικών προγραμμάτων.
Πηγή: Ναυτεμπορική

1 σχόλιο:

  1. Όπως είπατε και στο άρθρο υπάρχει και η εξαίρεση από την Groupama. Πολύ οικονομικό πρόγραμμα μα χαρά για την εποχή μας με πολύ χαμηλό κόστος.

    Θα πρέπει να ακολουθήσουν και άλλες εταιρείες σε αυτό το εγχείρημα, δεν πρέπει να κοιτάνε αν θα τσαλακώσουν την εικόνα τους λόγο ασυνεννοησίας με το δημόσιο. Θα πρέπει να κοιτάνε το καλό του πελάτη και γενικά της αγοράς.

    Αυτά τα προγράμματα είναι μια ένεση ζωής για τα δημόσια ιδρύματα.
    και εφόσον υπάρχουν οι κλίνες που μέχρι πρότινος της χρησιμοποιούσαν οι μεγαλογιατροί για να φτιάξουν τους δικούς τους ασθενείς και τις τσέπες τους, ας περάσουν στα χέρια του ιδιωτικού τομέα να μπει και κάνα φράγκο στα καταχρεωμένα νοσοκομεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή