Συνεχίζεται η «αιμορραγία» στα έσοδα των ασφαλιστικών εταιρειών εξαιτίας της διατηρούμενης αυξητικής τάσης για εξαγορές συμβολαίων, τη στιγμή μάλιστα που το χαρτοφυλάκιο της παραγωγής στο σύνολο του κλάδου εμφανίζει έντονα σημάδια συρρίκνωσης.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, το 2011 οι εξαγορές συμβολαίων ζωής, που αντιπροσωπεύουν πλέον πάνω από το μισό του κόστους των αποζημιώσεων, εμφάνισε σταθερά ανοδική πορεία, η οποία το πρώτο τρίμηνο του 2012 εντάθηκε ακόμα περισσότερο.
Όπως αναφέρουν στη «Ν» στελέχη της αγοράς, «το 2011 η αυξητική εικόνα που εμφάνισαν οι εξαγορές αποδόθηκε κυρίως στην ύφεση, η οποία οδήγησε τους καταναλωτές στον περιορισμό κάθε είδους ελαστικής δαπάνης.
Ωστόσο, τους πρώτους τρεις μήνες της τρέχουσας χρήσης η αβεβαιότητα που επικράτησε στο εγχώριο χρηματοοικονομικό περιβάλλον, σε συνάρτηση με την ανησυχία που δημιουργήθηκε για την επιτυχή έκβαση του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων (PSI+) και κατ' επέκτασιν τη βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας, ενέτεινε το σκεπτικισμό ορισμένων καταναλωτών αναφορικά με την ικανότητα εξασφάλισης των χρημάτων τους μέσω των ασφαλιστικών συμβολαίων, αυξάνοντας περαιτέρω την τάση για εξαγορές».
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, όπως τονίζουν τα ίδια στελέχη, «βασικό ζητούμενο σήμερα για τον ασφαλιστικό κλάδο είναι, πέρα από την ανάπτυξη και τις νέες πωλήσεις, η διατήρηση του υπάρχοντος πελατολογίου».
Αντιαναπτυξιακή ρύθμιση
Ωστόσο, η ανησυχία του κλάδου για νέο κύμα εξαγορών τους επόμενους μήνες γίνεται ακόμα πιο έντονη, στην περίπτωση που ψηφισθεί η προτεινόμενη ρύθμιση της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, που επιτρέπει την εξαγορά των ασφαλιστηρίων συμβολαίων ζωής ένα χρόνο μετά τη σύναψη της σύμβασης, αντί της τριετίας που ισχύει έως σήμερα, καθώς, όπως υποστηρίζει η αγορά, αποτελεί σημαντικό κίνητρο για τους καταναλωτές για την πρόωρη ρευστοποίηση ασφαλιστηρίων προγραμμάτων.
Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, οι εξαγορές ασφαλιστηρίων συμβολαίων αυξήθηκαν το 2010 στα 313 εκατ. ευρώ από 256 εκατ. ευρώ το 2009, ενώ για το 2011 η πτώση κατά 20,7% των εργασιών στα ατομικά ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής αποδίδεται κυρίως στη μη ανανέωσή τους.
Ενδεικτική είναι η μηνιαία εξέλιξη που εμφάνισαν το 2011 οι επιστροφές ασφαλίστρων λόγω ακυρώσεων, όπως καταγράφεται στην πρόσφατη μελέτη της ΕΑΕΕ σε δεικτοποιημένη μορφή με βάση 100 την τιμή του μηνός Ιανουαρίου 2011.
Ειδικότερα, στις ασφαλίσεις Ζωής, οι επιστροφές λόγω ακυρώσεων εμφάνιζαν υψηλές τιμές σε όλη τη διάρκεια του έτους, με εξαίρεση τον Αύγουστο και με κορύφωση τον Οκτώβριο (οπότε καταγράφηκε η μεγαλύτερη τιμή του έτους). Ειδικά στον κλάδο ζωής συνδεδεμένων με επενδύσεις, οι επιστροφές ήταν συνεχώς αυξανόμενες και κορυφώθηκαν τους μήνες Ιούλιο, Οκτώβριο και Δεκέμβριο.
Οι ασφαλίσεις κατά Ζημιών, ενώ εμφάνιζαν μείωση στις επιστροφές ασφαλίστρων τους πρώτους μήνες του έτους, στη συνέχεια επαναφέρθηκαν στο ίδιο επίπεδο από το οποίο ξεκίνησαν τον Ιανουάριο με αντίστοιχη κορύφωση το Δεκέμβριο του 2011.
Οι επιστροφές ασφαλίστρων στις ασφαλίσεις αυτοκινήτων (κλάδοι ασφάλισης χερσαίων οχημάτων και αστικής ευθύνης χερσαίων οχημάτων) έμειναν σταθερές τους πρώτους μήνες του έτους, αλλά αυξήθηκαν από το Μάιο και μετά, ενώ ακολούθησαν σχεδόν συνεχή ανοδική πορεία μέχρι τη λήξη του έτους. Στις ασφαλίσεις περιουσίας, με μικρές εξαιρέσεις, οι επιστροφές ασφαλίστρων έβαιναν συνεχώς μειούμενες μέχρι τον Αύγουστο. Στη συνέχεια παρουσίασαν αυξητική πορεία, αλλά παρ' όλα αυτά παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα.
Συνολικά 7,1%
Όσον αφορά τις πιέσεις που δέχεται ο κλάδος από τις σημαντικές απώλειες που εμφανίζει το χαρτοφυλάκιο ασφαλίστρων, από τα στοιχεία της ΕΑΕΕ που αφορούν 61 ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν μερίδιο αγοράς 96,3%, προκύπτει ότι συνολικά το 2011 καταγράφηκε πτώση στη συνολική παραγωγή κατά 7,1% σε σχέση με 2010, στα 4,77 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα, οι Ασφαλίσεις Ζωής που συμμετέχουν κατά 44,4% στη συνολική παραγωγή υποχώρησαν κατά 7,9%, στα 2,12 δισ. ευρώ.
Στις Ασφαλίσεις κατά Ζημιών η παραγωγή ασφαλίστρων διαμορφώθηκε στα 2,65 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας κάμψη 6,5% σε σχέση με το 2010. Είναι ενδεικτικό ότι οι ασφαλίσεις αυτοκινήτου κατέγραψαν μείωση 6,2% και οι ασφαλίσεις περιουσίας μειώθηκαν κατά 8%.
Πηγή: Ναυτεμπορική
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου