Σε πέντε σημεία θα πρέπει να εστιάσει ο ασφαλιστικός κλάδος, σύμφωνα με έκθεση της Ernst & Young, προκειμένου να μπορέσει να αντιμετωπίσει την κρίση στην Ευρώπη, καθώς οι πρόσφατες υποβαθμίσεις συμπιέζουν περαιτέρω την κεφαλαιακή επάρκεια των εταιρειών, ενώ η αστάθεια και η επιδείνωση των μακροοικονομικών δεικτών, αλλά και του πολιτικού κλίματος, επηρεάζουν αρνητικά τόσο τους ισολογισμούς όσο και τους καταναλωτές και τους επενδυτές.
«Οι οικονομικές εξελίξεις στην Ευρώπη επηρεάζουν αρνητικά τους ισολογισμούς των ασφαλιστικών εταιρειών και ενδέχεται να οδηγήσουν σε ένα παρατεταμένο κλίμα στασιμότητας στην οργανική ανάπτυξη», αναφέρει ο κ. Andreas Freiling, Insurance Leader της Ernst & Young για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την Ινδία και την Αφρική (EMEIA).Αναδιοργάνωση
Στο πλαίσιο αυτό, η έκθεση επισημαίνει ότι ο κλάδος χρήζει αναδιοργάνωσης, με στόχο την αμεσότερη αντίδραση στις προκλήσεις και, συγκεκριμένα, την αναθεώρηση των επιχειρησιακών δομών των ασφαλιστικών εταιρειών, του μείγματος των πολιτικών τους και των αναπτυξιακών τους προγραμμάτων.
Επίσης, την αλλαγή των χρηματοοικονομικών διαδικασιών και συστημάτων, την ολοκληρωμένη διαχείριση κινδύνου, την ευθυγράμμιση του χαρτοφυλακίου των προϊόντων με τις μεταβαλλόμενες ανάγκες των καταναλωτών και, τέλος, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, μέσω της προσαρμογής των δικτύων διανομής.
Με αφορμή τη δημοσιοποίηση της μελέτης, ο Λάμπρος Γκόγκος, διευθυντικό στέλεχος της Ernst & Young για την Κεντρική και ΝΑ Ευρώπη, αναφέρει ότι η ελληνική ασφαλιστική αγορά βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με ένα μεγάλο αριθμό ζητημάτων που έρχονται να προστεθούν στα εξωγενή προβλήματα που δημιουργεί η οικονομική κρίση.
Καίρια θέματα
Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα του PSI στο ενεργητικό των εταιρειών, η ακυρωσιμότητα των συμβολαίων ζωής, η αύξηση των ανασφάλιστων οχημάτων με την ταυτόχρονη μείωση των οχημάτων που βρίσκονται σε κυκλοφορία, τα χρόνια προβλήματα των παλαιότερων νοσοκομειακών συμβολαίων και η κρίση αναξιοπιστίας που δημιούργησαν οι πρόσφατες ανακλήσεις αδειών, αποτελούν τα καίρια άμεσα θέματα όλων των ασφαλιστικών εταιρειών στην Ελλάδα.
Τα ζητήματα αυτά παρατηρούνται σε μια περίοδο προετοιμασίας για ένα καινούργιο εποπτικό και λειτουργικό πλαίσιο, αυτό του Solvency II, με αυξημένες κεφαλαιακές απαιτήσεις, αναφέρει ο κ. Γκόγκος.
Πηγή: Ναυτεμπορική
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου