Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως ανάπτυξη


Οι αποφάσεις που έλαβαν από κοινού οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωζώνης στις 26.10.2011 περιλαμβάνουν μέτρα βοήθειας προς την Ελλάδα με σκοπό να ανακοπεί ο φαύλος κύκλος χρέους και ύφεσης, στον οποίο έχει υπεισέλθει η ελληνική οικονομία.

Ο δρ. Roland Wegener.
Υστερα από χρόνια ύφεσης και συνεχούς αύξησης της ανεργίας, το ελληνικό χρέος θα μειωθεί σε ένα διαχειρίσιμο ποσοστό με την κοινή προσπάθεια των κρατών-μελών της Ευρωζώνης και με την συμμετοχή των ιδιωτών δανειστών. Έτσι ο προϋπολογισμός της Ελλάδας θα απαλλαγεί ετησίως από χρεολύσια ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ.
Εάν αυτό το πακέτο βοήθειας συμπληρωθεί με μεταρρυθμίσεις και τα ήδη εφαρμοσμένα, αλλά και τα συμφωνημένα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης, θα μπορέσει να δημιουργηθεί μεσοπρόθεσμα μια αισιόδοξη μελλοντική προοπτική για την ελληνική οικονομία.
Οι εταίροι της Ελλάδας στην Ε.Ε. και στους διεθνείς οργανισμούς αναμένουν από την ελληνική κυβέρνηση και από τα κόμματα που συμμετέχουν σε αυτήν, την αξιόπιστη δέσμευση ότι θα παραμείνουν προσηλωμένα στην πορεία των μεταρρυθμίσεων, ώστε οι προσπάθειες του ελληνικού λαού, αλλά και των διεθνών εταίρων να αποφέρουν καρπούς όσο το δυνατόν συντομότερα.
Η επίσκεψη του ομοσπονδιακού υπουργού Οικονομίας και Τεχνολογίας δρα Philipp Resler στις αρχές Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους στην Αθήνα εκφράζει τη βούληση της Γερμανίας να βοηθήσει ενεργά την Ελλάδα, όχι μόνο στην αντιμετώπιση της δημοσιονομικής της κρίσης, αλλά και στην ανάπτυξη της πραγματικής της οικονομίας. Μια μακροπρόθεσμα σταθερή οικονομική ανάπτυξη δεν αποτελεί μόνο ουσιαστική προϋπόθεση για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών, αλλά και απαραίτητη προϋπόθεση για πολιτική και κοινωνική σταθερότητα.
Οι γερμανικές επιχειρήσεις θα συμβάλλουν στην αναγκαία επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.
Οι προοπτικές για την εντατικοποίηση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών μας, που αναδείχθηκαν με την επίσκεψη του ομοσπονδιακού υπουργού, θα πρέπει τώρα να αναπτυχθούν περαιτέρω. Η πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να ζητήσει γερμανική τεχνογνωσία για την διαρθρωτική μεταρρύθμιση των ελληνικών δημοσιονομικών είναι ενθαρρυντική.
Με την κοινή δήλωση, που υπέγραψαν ο δρ Resler και ο κ. Χρυσοχοΐδης στις 7 Οκτωβρίου 2011, συμπληρώνεται και συγκεκριμενοποιείται το ελληνογερμανικό πρόγραμμα συνεργασίας, που συμφωνήθηκε από την ομοσπονδιακή καγκελάριο δρα Merkel και τον τότε πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου στις 11 Μαρτίου 2010. Επίσης από τη συνάντηση μεταξύ Ελλήνων και Γερμανών επιχειρηματιών, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της επίσκεψης του δρα Resler, προέκυψαν νέες επαφές μεταξύ ελληνικών και γερμανικών επιχειρήσεων, οι οποίες θα πρέπει τώρα να εμβαθυνθούν υλοποιώντας συγκεκριμένους στόχους.
Η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως μία θετική αναπτυξιακή προοπτική. Μόνο αυτό μπορεί να της προσφέρει μακροπρόθεσμα μια διέξοδο από την κρίση. Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει την ίδια άποψη: Η κινητοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων, η δημιουργία των κατάλληλων δομών για την προώθηση της ανταγωνιστικότητας, ένα αξιόπιστο επιχειρηματικό πλαίσιο, η διαφάνεια, η δίκαιη φορολόγηση και η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για την προσέλκυση νέων επενδύσεων, ώστε να δοθεί νέα ώθηση στην ελληνική οικονομία.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η ανάγκη να επιλυθούν με τον ενδεδειγμένο τρόπο τα μακροχρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γερμανικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα με τις ελληνικές διοικητικές δομές.
Είμαι πεπεισμένος ότι οι γερμανικές επιχειρήσεις θα συμβάλουν στην αναγκαία επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, εφόσον τηρηθούν αυτές οι προϋποθέσεις.
Δρ. ROLAND WEGENER, πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Ελλάδα.
Πηγή: Nαυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου