Πηγή: asfalisinet.gr
Μετά από πολύμηνες τριβές και
εντάσεις κυβέρνηση και ασφαλιστικές εταιρίες φαίνεται να βρίσκουν
φόρμουλα συνεννόησης , αν και έχουν ακόμα ανοικτά μέτωπα , σε δύο τομείς.
Ο ένας έχει να κάνει με τον κλάδο υγείας των
ασφαλιστικών εταιριών καθώς θα έχουν πλέον την δυνατότητα να κάνουν συμβάσεις
με τα νοσοκομεία του ΕΣΥ τόσο σε υπηρεσίες ιατρικών εξετάσεων όσο και σε χρήση
κλινών για την νοσηλεία ασφαλισμένων τους.
Με πρόσφατη τροπολογία στη Βουλή ο υπουργός Υγείας Ανδ Λοβέρβος ρυθμίζει νομοθετικά την δυνατότητα συμβάσεων μεταξύ των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών και των νοσοκομείων του ΕΣΥ. Πρόκειται για εξέλιξη που ευνοεί τόσο τα οικονομικά του ΕΣΥ, καθώς θα έχει έσοδα από τις ασφαλιστικές εταιρίες, ενώ για τις εταιρίες ανοίγει τον ανταγωνισμό, καθώς μέχρι τώρα περιοριζόταν στον ιδιωτικό τομέα της υγείας και το κόστος ήταν μόνιμο πρόβλημα στις μεταξύ τους σχέσεις, καθώς οι ασφαλιστικές θεωρούν ότι το ιατρικό κόστος είναι ιδιαίτερα υψηλό.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις οι συμφωνίες των ασφαλιστικών με το ΕΣΥ θα ορίζουν το κόστος από 1.000 έως 1.500 ευρώ την ημέρα για νοσηλεία, μαζί με κάποιες βασικές εξετάσεις, την στιγμή που στις συμφωνίες με τις ιδιωτικές κλινικές το κόστος ξεκινά από τα 2.000 ευρώ.
Βέβαια, θα απαιτηθεί από τα νοσοκομεία να βελτιώσουν των ξενοδοχειακό εξοπλισμό των κλινών τους. Αλλά τα οφέλη θα είναι ιδιαίτερα σημαντικά και για το ΕΣΥ, αφού με τα ασφαλιστικά ταμεία οι χρεώσεις κυμαίνονται στα 100 – 150 ευρώ ημερησίως.
Ωστόσο αγκάθι στις σχέσεις κυβέρνησης και ασφαλιστικών παραμένει το θέμα των αυξήσεων στα προγράμματα υγείας και το όλο θέμα είναι στην διαπραγμάτευση στα πλαίσια της νομοθετικής ρύθμισης θεμάτων διαφάνειας στην ασφαλιστική αγορά.
Στο θέμα των επαγγελματικών ταμείων και
την συμμετοχή σε αυτά ή την δημιουργία ανοικτών ταμείων από τις ίδιες
τις ασφαλιστικές εταιρίες φαίνεται ότι άνοιξε ο δρόμος να προωθηθεί
σχετική νομοθετική ρύθμιση. Αν και με το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο
προβλέπεται η συμμετοχή ασφαλιστικών εταιριών, μόνο στην διαχείριση, με
την αναμενόμενη ρύθμιση οι ίδιες οι εταιρίες θα έχουν την δυνατότητα να
δημιουργούν ανοικτά επαγγελματικά ταμεία.
Θα λειτουργούν όπως τα συνταξιοδοτικά προγράμματα στις ομαδικές ασφαλίσεις και θα υπάρχει ένα πλαφόν περί τα δέκα χρόνια που δεν θα μπορούν να εξαγοραστούν αυτά τα συμβόλαια.
Ενώ σαν κίνητρο για τους ασφαλισμένους θα είναι το 100% αφορολόγητο των δαπανών τους. Άλλωστε με τις προωθούμενες ρυθμίσεις στα πλαίσια του μεσοπρόθεσμου προγράμματος στήριξης της οικονομίας σχεδιάζεται η πλήρη κατάργηση των φοροαπαλλαγών στα κλασικά ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά προγράμματα των ασφαλιστικών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου