Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Solvency II - QIS5, CEA: Άστοχη η συζήτηση για τη μετάβαση αν δεν λυθούν τα προβλήματα

Πηγή: Aσφαλιστική Αγορά
Τα αποτελέσματα της τελευταίας ποσοτικής μελέτης QIS 5, σχετικά με τις επιπτώσεις του επερχόμενου πλαισίου φερεγγυότητας Solvency II, καταδεικνύουν την υγιή κατάσταση της πλειοψηφίας της ευρωπαϊκής ασφαλιστικής αγοράς, όπως επισημαίνει και σε ανακοίνωσή της η CEA.. 

Προκειμένου, όμως, να διασφαλιστεί η υγιής κατάσταση και η ανταγωνιστικότητα των Ευρωπαίων ασφαλιστών, πρέπει να γίνουν σημαντικές διορθώσεις στα εκτελεστικά μέτρα, όπως διαβλέπει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 Ο Πρόεδρος της CEA, κ. Tommy Persson, δήλωσε ότι, όπως και η Ε.Ε. ορθώς επισημαίνει, πρέπει οπωσδήποτε να εξεταστεί η ευαισθησία που επιδεικνύει το νέο πλαίσιο φερεγγυότητας στην αστάθεια της αγοράς (για τη διεξαγωγή των QIS 5 λήφθηκαν υπόψη οι συνθήκες της αγοράς το 2009, οι οποίες όμως διαφοροποιούνται από χρόνο σε χρόνο), όπως επίσης και ότι ένα επιπλέον ζήτημα είναι η πολυπλοκότητα ορισμένων υπολογισμών και απαιτήσεων, η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί με τρόπο που να διασφαλίζει ότι όλες οι εταιρείες, και ειδικότερα οι πιο μικρές, μπορούν να ακολουθήσουν τις διαδικασίες. 
Περαιτέρω μελέτη χρειάζεται και σε ό,τι αφορά τη βαθμονόμηση των μοντέλων υπολογισμού για τις γενικές ασφαλίσεις και τους καταστροφικούς, ως αποτέλεσμα φυσικών δυνάμεων, κινδύνους, η οποία στη σημερινή μορφή της έχει ως αποτέλεσμα να απαιτούνται εξαιρετικά υψηλά κεφάλαια, τα οποία δεν συμβαδίζουν με τα επίπεδα κεφαλαίων που υποδεικνύονται στη σχετική Οδηγία-πλαίσιο.

Επιπλέον, ιδιαίτερα ανησυχεί η CEA για το πώς φαίνεται ότι θα αντιμετωπιστούν οι μακροχρόνιες ασφαλίσεις και εγγυήσεις. Δηλώνει, δε, έτοιμη να συνεργαστεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις εποπτικές αρχές, ώστε να βρεθεί μια λύση που θα επιτρέπει στους ασφαλιστές να εξακολουθήσουν να παρέχουν μακροπρόθεσμα προϊόντα Σύνταξης και Αποταμιεύσεων και να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αρνητικών κοινωνικών και μακροοικονομικών επιπτώσεων από τη διακοπή τους.

Η αγορά παραμένει ανένδοτη σύμφωνα με τον Πρόεδρο της CEA στο εξής: τα αναμενόμενα  κέρδη μελλοντικών ασφαλίστρων θα πρέπει να θεωρούνται κεφάλαια πρώτης βαθμίδας (Tier 1). Αυτό, άλλωστε, αποτελεί βασικό σημείο σε ένα οικονομικό καθεστώς που βασίζεται στον κίνδυνο. Δεν θα πρέπει να δοθούν αντικίνητρα για την προσφορά προϊόντων κανονικού ασφαλίστρου. Διακυβεύονται πολλά από αυτό, καθώς το Solvency II είναι ένα καινοτόμο ρυθμιστικό καθεστώς, το οποίο θα πρέπει να ενισχύσει τη θέση της ευρωπαϊκής ασφαλιστικής βιομηχανίας μέσω του συνδυασμού κεφαλαιακής επάρκειας συνοδευόμενης από ποιοτική εποπτεία. Θα πρέπει, όμως, να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σύμφωνα με τον κ. Persson, ώστε να μην οδηγηθεί η αγορά ακουσίως σε αντίστροφα αποτελέσματα. Είναι, επομένως, επιτακτική ανάγκη να δημιουργηθεί το σωστό πλαίσιο. Πρώτα θα πρέπει να βρεθεί η λύση για τα προβλήματα που έχουν ήδη εντοπιστεί και κατόπιν να προχωρήσει η συζήτηση για τα απαραίτητα μεταβατικά μέτρα, που θα βοηθήσουν την ομαλή μετάβαση στο νέο καθεστώς.

Πέραν των προαναφερθέντων σημείων που επισημαίνει η CEA, ένα ακόμα ζήτημα που προκαλεί προβληματισμό είναι οι επιπλοκές που μπορεί να προκληθούν από την εφαρμογή φορολογικών συστημάτων που διαφέρουν από χώρα σε χώρα. Αυτό είναι κάτι που ακόμα δεν έχει συζητηθεί εκτενώς από τα εμπλεκόμενα μέρη.

Πολλοί από τους μικρούς Ευρωπαίους ασφαλιστές συμμερίζονται και με το παραπάνω τις ανησυχίες του κ. Persson, καθώς με το πέρας των QIS 5 είδαν πως δεν έχουν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν τα απαιτούμενα, υπό το νέο καθεστώς φερεγγυότητας, κεφάλαια.

Το 5% των εταιρειών που συμμετείχαν στα QIS 5 δεν κατόρθωσαν να καλύψουν το MCR (ελάχιστα απαιτούμενα κεφάλαια, λιγότερα από τα οποία σηματοδοτούν δραστική επέμβαση των εποπτικών αρχών και αφαίρεση της άδειας λειτουργίας), ενώ το 15% των συμμετεχόντων απέτυχαν να καλύψουν το αμέσως μεγαλύτερο στάδιο SCR (ύψος απαιτούμενων κεφαλαίων, λιγότερα από τα οποία σηματοδοτούν παρέμβαση της εποπτικής αρχής στη λειτουργία της εταιρείας). Στην αμέσως προηγούμενη μελέτη, QIS 4, το 11% των εταιρειών που συμμετείχαν δεν είχαν καταφέρει να καλύψουν το SCR.

H EIOPS, η οποία και διαδεχόμενη τη CEIOPS διενήργησε την 5η ποσοτική μελέτη, αναφέρει πως παρατηρήθηκε μεγάλη ασυνέπεια στις αποτιμήσεις στοιχείων τους, συμπεριλαμβανομένων αναβληθείσας φορολογίας, άυλων στοιχείων, ενδεχόμενων υποχρεώσεων και παροχών σε εργαζομένους. Σημειώνεται, ωστόσο, χωρίς αυτό να αποτελεί ελαφρυντικό, ότι αρκετές από τις εταιρείες συμμετείχαν για πρώτη φορά σε ανάλογη διαδικασία. Πιθανόν υπό την απειλή της αφερεγγυότητας κάποιες εταιρείες να εξετάσουν τώρα την πιθανότητα συγχωνεύσεων πιο θετικά, αλλά και άλλες, μεγαλύτερες, το θέμα των εξαγορών μικρότερων εταιρειών, ώστε να διαφοροποιήσουν τους κινδύνους τους.

Μεγάλη πρόκληση για τους τοπικούς επόπτες, και κυρίως εκείνους των μικρότερων αγορών όπως η ελληνική, θα είναι το να εγκρίνουν εσωτερικά μοντέλα υπολογισμών που ενδεχομένως να προτιμήσουν κάποιες εταιρείες, έναντι του standard μοντέλου που προτείνει το Solvency II.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου