Πηγή: Ασφαλιστική Αγορά
Σύμφωνα με πιο πρόσφατες πληροφορίες,
πραγματοποιήθηκε στις 28 Μαρτίου, η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του
Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, μια συνεδρίαση που οι διαμεσολαβούντες
ζητούσαν επίμονα, για να μπορέσουν να θέσουν το ζήτημα της διαγραφής των
συναδέλφων τους.
Πράγμα που έγινε τελικά, «παρά την άρνηση του Προέδρου και της
Διοικητικής Επιτροπής να μπει το θέμα στην ημερήσια διάταξη» όπως μας
πληροφορεί με ανακοίνωσή του (29/3/2011) ο Συνδυασμός «Το Επιμελητήριό μας», με
επικεφαλής τον κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου.
Όπως προκύπτει τόσο από την ανακοίνωση του
Συνδυασμού όσο και από αντίστοιχη της Ένωσης Επαγγελματιών Ασφαλιστών
Ελλάδος (31/3/2011) που υπογράφει η Πρόεδρος, κα Δήμητρα Λύχρου, η
Διοικητική Επιτροπή του ΕΕΑ φαίνεται να δείχνει πλέον πιο διαλλακτική να
συζητήσει το θέμα, πράγμα που κάνει τους διαμεσολαβούντες να
αισιοδοξούν. Ήδη έχει οριστεί συνάντηση με τη Διοικητική Επιτροπή του
ΕΕΑ για τη Δευτέρα 4/3, ενώ την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με
την ΤτΕ, για το ίδιο θέμα.
Ας ελπίσουμε ότι σύντομα θα δοθεί λύση τόσο στο ζήτημα των διαγραφών όσο και στο θέμα της επικοινωνίας και του εκσυγχρονισμού των διαδικασιών στο ΕΕΑ, που οι διαμεσολαβούντες θίγουν και σ’ αυτές τις νέες ανακοινώσεις τους ως την αιτία όλου του προβλήματος.
Το άρθρο που ακολουθεί, το οποίο συμπεριλαμβάνεται και στην έντυπη έκδοσή μας, προηγήθηκε χρονικά των παραπάνω εξελίξεων. Ελπίζουμε πράγματι οι συζητήσεις που έχουν προγραμματιστεί να δώσουν καρπούς και ο τίτλος του άρθρου να μην επαληθευτεί.
Ένας πόλεμος ανακοινώσεων και επιστολών διαμαρτυρίας από πλευράς των φορέων της διαμεσολάβησης εξελίχτηκε τον τελευταίο ενάμισι μήνα για το θέμα της διαγραφής 1.600 και κατά νεότερες πληροφορίες 2.500 συναδέλφων τους από το ΕΕΑ, το οποίο όλο αυτό το διάστημα κράτησε σιγή …ασυρμάτου.
Μια
σιγή, η οποία ελύθη τελικώς στις 10/3/2011, οπότε εκδόθηκε ανακοίνωση
της Διοικητικής του Επιτροπής (μας διαβιβάστηκε από τον Πρόεδρο του ΕΕΑ,
κ. Ηλία Χατζηβασίλογλου, και έφτασε ταχυδρομικώς στο περιοδικό μας στις
16/3).
Η ανακοίνωση, την οποία δημοσιεύουμε παρακάτω, δεν φαίνεται να απαντά στα ερωτήματα που θέτουν όλο αυτό το διάστημα οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές και, πολύ περισσότερο, δεν δίνει λύση (τουλάχιστον την επιθυμητή για τους διαμεσολαβούντες) στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί. Ας δούμε όμως τι αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Διοικητική Επιτροπή του ΕΕΑ, αλλά και τι υποστηρίζουν σε όλους τους τόνους οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές για την απόφαση της διαγραφής –και όχι μόνο.
H ανακοίνωση της Διοικητικής Επιτροπής του ΕΕΑ
«Πρόσφατα το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών βρέθηκε στην εξαιρετικά δυσάρεστη θέση να προχωρήσει στη διαγραφή, από το οικείο μητρώο των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, μεγάλου αριθμού προσώπων, που ασκούσαν το επάγγελμα χωρίς τις νόμιμες προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα, μετά από έλεγχο του μητρώου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές που δεν έχουν επί σειρά ετών υποβάλει έγγραφο για την απόδειξη της ασφάλισης της επαγγελματικής αστικής ευθύνης τους, η οποία επιβάλλεται να καλύπτει το σύνολο του εδάφους της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου για ποσό τουλάχιστον 1.000.000 ευρώ για κάθε απαίτηση και συνολικά 1.500.000 ευρώ κατ’ έτος για όλες τις απαιτήσεις. Η υποχρέωση αυτή θεσπίζεται στο Π.Δ. 190/2006, άρθρο 4, και την Οδηγία 2002/92/ΕΚ, άρθρο 4, και αποσκοπεί στην προστασία του καταναλωτή-ασφαλιζόμενου, με την πρόνοια κάλυψης των οικονομικού χαρακτήρα αξιώσεών του, για τη ζημία που τυχόν προκλήθηκε από τη μη τήρηση των συναλλακτικών υποχρεώσεων του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή.
Στην ενέργεια αυτή οδηγήθηκε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, αφού προηγουμένως εξήντλησε κάθε περιθώριο καλόπιστης και επί πολλούς μήνες αναμονής, για τη συμμόρφωση των μελών του προς τις υποχρεώσεις τους. Συγκεκριμένα, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, κατά τη διαδικασία ανανέωσης των υποβαλλόμενων δικαιολογητικών των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, απέστειλε έγκαιρα προς όλους έγγραφη ειδοποίηση, με την επισήμανση της σχετικής υποχρέωσής τους, τονίζοντας την υποχρεωτικότητα υποβολής των σχετικών εγγράφων. Στη συνέχεια, κατ’ επανάληψη, τόσο σε γραπτή όσο και προφορική με τα μέλη του επικοινωνία, καταδείχτηκε από τους αρμόδιους υπαλλήλους του Μητρώου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών η εκκρεμότητα που αφορούσε τη μη υποβολή του σχετικού εγγράφου. Τέλος, το Δεκέμβριο του προηγούμενου έτους, απεστάλη από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών εκ νέου προς τα μέλη που εμφάνιζαν τη σχετική εκκρεμότητα συστημένη επιστολή με την οποία και τάχθηκε καταληκτική πλέον προθεσμία για τη συμμόρφωσή τους προς τις υποχρεώσεις τους. Σε αντίθετη περίπτωση, ρητά επισημάνθηκε ότι το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών θα ήταν υποχρεωμένο να προχωρήσει στην κατά δέσμια αρμοδιότητα προβλεπόμενη εφαρμογή της κύρωσης του άρθρου 4, παρ. 7 του Π.Δ. 190/2006, δηλαδή της διαγραφής τους από το σχετικώς τηρούμενο μητρώο του.
Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών και αφού παρήλθε η τεθείσα με την παραπάνω επιστολή του προθεσμία, ανέμεινε ευελπιστώντας και πάλι στην ανταπόκριση των μελών του, για επιπρόσθετο χρονικό διάστημα δύο περίπου μηνών. Δυστυχώς, από το σύνολο των μελών στα οποία απεστάλησαν συστημένες επιστολές δεν ανταποκρίθηκε ποσοστό που υπερβαίνει το 60% αυτών, ενώ μεγάλος αριθμός επιστολών επέστρεψε, διότι για κάποιο λόγο οι παραλήπτες τους δεν τις παρέλαβαν.
Μετά από τα προηγούμενα, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών υποχρεώθηκε, μετά από έγγραφο που απηύθυνε προς τη Διοικητική Επιτροπή ο Προϊστάμενος Μητρώου και με το οποίο επεσήμαινε τον αριθμό των διαμεσολαβούντων που δεν ανταποκρίθηκαν ούτε στην τελευταία έγγραφη έκκληση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, να επιβάλει σε βάρος των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών που ασκούσαν το επάγγελμα χωρίς τις νόμιμες προϋποθέσεις, τις κυρώσεις του άρθρου 4, παρ. 7 του Π.Δ. 190/2006, δηλαδή τη διαγραφή τους από το σχετικώς τηρούμενο μητρώο του.
Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών αισθάνεται την υποχρέωση να προβεί στη δημόσια αυτή ανακοίνωση προς αποκατάσταση της αλήθειας, αφού με έκπληξη διαπιστώνει ότι καταβάλλεται από ορισμένους προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας, ώστε να του αποδοθούν προθέσεις ανοίκειες του θεσμικού του ρόλου.
Διευκρινίζουμε, λοιπόν, ότι το
Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, με αίσθημα ευθύνης και χωρίς
διακρίσεις, εκπληρώνει κάθε φορά τη θεσμική υποχρέωση ελέγχου της
τήρησης από τα μέλη του των προϋποθέσεων εγγραφής τους στο μητρώο του,
γεγονός για το οποίο και ελέγχεται κατά νόμο.
Παράλληλα, όμως, θεωρεί
ότι η αυστηρή τήρηση των διατάξεων που αποσκοπούν στην προστασία των
καταναλωτών-ασφαλισμένων παραμένει και αυτονόητα επιβεβλημένη
δημοκρατική υποχρέωση, ιδιαίτερα σε περιόδους μεγάλων αναταραχών στην
ασφαλιστική αλλά και ευρύτερη αγορά».
Η άποψη των διαμεσολαβητών
Σύμφωνα με την ΕΑΔΕ και τα σωματεία-μέλη της (ΠΟΑΠ, ΣΕΜΑ, ΠΣΑΣ, ΠΣΣΑΣ και Σύνδεσμος Συνεργαζόμενων με Μεσίτες LLOYD’S στην Ελλάδα) η μεγάλη πλειοψηφία των διαγραφέντων «είχε έγκαιρα και νομότυπα καταθέσει όλα τα απαραίτητα έγγραφα για τη διατήρηση ή την ανανέωση των αδειών τους», ενώ, όπως υποστηρίζει, «μεταξύ των διαγραφέντων, υπάρχουν Συνδεδεμένοι Ασφαλιστικοί Σύμβουλοι, τα συμβόλαια των οποίων αποστέλλονται ομαδικά από τις Εταιρείες που τα εκδίδουν».
Όπως διευκρινίζει η Ένωση των διαμεσολαβούντων, «υπερασπιζόμαστε τους συναδέλφους που άδικα και αναίτια ταλαιπωρούνται από τις ελλείψεις και τις αυθαίρετες αποφάσεις του ΕΕΑ και όχι εκείνους που από επιλογή τους απεφάσισαν να μην ανανεώσουν για διάφορους λόγους τις άδειές τους» και καταγγέλλει τη Διοικητική Επιτροπή του ΕΕΑ, η οποία «αποφεύγοντας να φέρει το θέμα στο Διοικητικό Συμβούλιο, όπου υπάρχουν 21 εκλεγμένοι Διαμεσολαβητές, μέλη των Ενώσεών μας, πήρε μία απόφαση αυθαίρετη, ύποπτη και αναιτιολόγητη».
Η ενέργεια αυτή, τονίζει η ΕΑΔΕ, «επιλέχθηκε μόνο από το ΕΕΑ και κόστισε πάνω από € 150.000,00, ποσό που προέρχεται και από τις συνδρομές των Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών, που αποτελούν τη μεγαλύτερη δύναμη του Επιμελητηρίου, για να χρησιμοποιηθεί εναντίον τους».
Κακή οργάνωση ή προεκλογικά παιχνίδια;
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δύο υποψήφιοι για τις εκλογές του Επιμελητηρίου συνδυασμοί, οι οποίοι δεν παραλείπουν να κάνουν αναφορά και στη μείωση των εδρών που μπορούν οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές να διεκδικήσουν στις επικείμενες εκλογές. Ο συνδυασμός «Το Επιμελητήριό μας», με επικεφαλής τον κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, τονίζει στην ανακοίνωσή του ότι «το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου, παρανόμως έχει να συνεδριάσει εδώ και 3 μήνες για πρώτη φορά στην ιστορία του» και ζητά την παραίτηση του Προεδρείου «για την κακή διαχείριση και την ταλαιπωρία στην οποία υπέβαλε τους διαμεσολαβούντες, εκθέτοντας ανεπανόρθωτα το ΕΕΑ».
Ο κ. Κώστας Λάμπρου, επικεφαλής του συνδυασμού «Ασφαλιστική Συνεργασία», θεωρεί ότι «η χρονική συγκυρία που συμβαίνουν όλα αυτά, λίγο πριν τις Επιμελητηριακές εκλογές, μας αναγκάζει να απορρίπτουμε τις συμπτώσεις». Ο ίδιος αναφέρεται, μεταξύ άλλων, και στην ΤτΕ, η οποία ενώ έδωσε στα Προεδρεία των Διαμεσολαβούντων προφορικές υποσχέσεις, ότι θα συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος, «στη γραπτή απάντησή της, προς το Επιμελητήριο, αντί για ξεκάθαρη εντολή, φαίνεται να “νίπτει τας χείρας” της, υιοθετώντας τη στάση του Πόντιου Πιλάτου».
Την κακή οργάνωση του ΕΕΑ θίγουν, επίσης, ο ΣΕΜΑ και η ΕΕΑΕ. Ο Σύνδεσμος τονίζει, μεταξύ άλλων, στο δελτίο τύπου που εξέδωσε με αφορμή την Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση ότι «το Επιμελητήριο θα πρέπει να παρέμβει, ώστε να επιταχυνθούν οι σχετικές διαδικασίες και να μη δημιουργούνται στις αρμόδιες υπηρεσίες του φορέα ατελείωτες ουρές διαμεσολαβούντων».
Στην ίδια κατεύθυνση η ΕΕΑΕ, με επιστολή της προς τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου, ζητά να της γνωρίσει «τα μέσα που διαθέτετε ώστε να μη δημιουργηθεί το ίδιο χάος κατά την παραλαβή των ανανεώσεων των συμβολαίων, που ο κύριος όγκος τους κατατίθεται κατά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο».
-- Οι φορείς των
διαμεσολαβούντων, όπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις τους, δεν
φαίνονται διατεθειμένοι να αφήσουν τα πράγματα στην τύχη τους. Θα
παρακολουθούν το θέμα στενά και θα διεκδικήσουν με ένδικα μέσα την
ανατροπή της συγκεκριμένης απόφασης. Η ανακοίνωση της Διοικητικής
Επιτροπής του ΕΕΑ, άλλωστε, δεν βοηθάει ώστε να αποτραπεί κάτι τέτοιο.
Είναι, όμως, αποτέλεσμα της κακής οργάνωσης του ΕΕΑ το πρόβλημα που δημιουργήθηκε ή πρόκειται για «ενορχηστρωμένη και πολύπλευρη επίθεση στην Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση και κυρίως στα παραδοσιακά δίκτυα, τόσο με μοχλό το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών όσο και με ενέργειες, που κλιμακώνονται έξω από αυτό», όπως υποστηρίζει στην ανακοίνωσή του ο κ. Κ. Λάμπρου;
Eλπίζουμε η άποψη του κ. Λάμπρου να είναι υπερβολική και να μην επαληθευτεί από την εξέλιξη των γεγονότων, κι αυτό γιατί ένα ακόμα μέτωπο εναντίον των διαμεσολαβούντων μόνο πίσω θα φέρει την ασφαλιστική αγορά, σε μια χώρα που και έλλειψη ασφαλιστικής συνείδησης υπάρχει και η αξιοπιστία της αγοράς έχει δοκιμαστεί στα μάτια των καταναλωτών.
Όσον αφορά, όμως, την κακή οργάνωση, είναι ένα θέμα που πρέπει να προβληματίσει, τόσο το Προεδρείο του ΕΕΑ όσο και τους ίδιους τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές:- Το ΕΕΑ, γιατί δεν αξιοποίησε, ως όφειλε, τις συνδρομές των μελών του για τον εκσυγχρονισμό του μεγαλύτερου επιμελητηρίου της χώρας, αλλά και γιατί, αφενός, με τη σιωπή του όλο αυτό το διάστημα δείχνει να περιφρονεί την πολυπληθέστερη ομάδα επαγγελματιών και, αφετέρου, με την απάντησή του δεν φαίνεται να έχει καμία διάθεση να συζητήσει το θέμα, ώστε να βρεθεί κάποια λύση έστω και τώρα.
- Τους διαμεσολαβούντες, γιατί τόσα χρόνια δεν αξιοποίησαν τη δύναμη που είχαν στο Δ.Σ. για να διορθωθεί η κατάσταση. Έπρεπε να διαγραφούν 2.500 άτομα για να ανακαλύψουν τις ουρές που δημιουργούνται από τον απαρχαιωμένο τρόπο λειτουργίας του φορέα ή μήπως ήταν πολύ απασχολημένοι να συμμετέχουν ή να παρακολουθούν τις προσωπικές αντιδικίες και τα παιχνίδια εξουσίας που παίζονταν τα τελευταία δύο χρόνια στο ΕΕΑ και επέτρεψαν, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό ο καθένας, να σπαταληθεί χρόνος και να οδηγηθούν τα πράγματα εδώ που έφτασαν;
Μήπως τελικά οι ανακοινώσεις, όσο οργισμένες κι αν είναι, δεν μπορούν να πετύχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα και απλώς χάνεται κι άλλος πολύτιμος χρόνος;
Μήπως θα βοηθούσε να απευθυνθούν στις εταιρείες που εξέδωσαν αυτά τα ασφαλιστήρια συμβόλαια και να τους ζητηθεί να επαληθεύσουν στο Επιμελητήριο ότι πράγματι τα εξέδωσαν και τα απέστειλαν στους ίδιους τους διαμεσολαβούντες ή στο επιμελητήριο στην περίπτωση των συνδεδεμένων (κάποια απόδειξη παραλαβής ή μη παραλαβής θα υπάρχει) και πάνω σ’ αυτή τη βάση να ζητηθεί από το επιμελητήριο να επανεξετάσει τις διαγραφές, αναγνωρίζοντας και το μερίδιο ευθύνης το δικό του και των υπαλλήλων του;
Αν πάλι εμμείνει, μήπως δικαιώνει όλους εκείνους που τόσο καιρό σχετίζουν τις διαγραφές με τις πολλάκις αναβληθείσες εκλογές;
Κι εδώ τίθεται και το άλλο σοβαρό ζήτημα που ταλανίζει το Επιμελητήριο. η απόφαση για μείωση των εδρών που μπορούν να διεκδικήσουν οι διαμεσολαβούντες στις εκλογές. Τι θα συμβεί αν δεν ανατραπεί η συγκεκριμένη απόφαση και τι θα σημάνει εν τέλει αυτό για τις διεκδικήσεις των διαμεσολαβούντων, πολύ περισσότερο που αυτή τη φορά κατεβαίνουν στις εν λόγω εκλογές μοιρασμένοι;
Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και θα επανέλθουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου