Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

Τράπεζες: Τα spread κλείνουν τις στρόφιγγες του χρήματος

Απομακρύνεται το σενάριο άντλησης ρευστότητας των τραπεζών από τη διατραπεζική. Για μεγάλη αύξηση των επισφαλών δανείων προειδοποιεί η Fitch.

Το ζοφερό κλίμα που έχει δημιουργηθεί και πάλι για τη χώρα μας απομακρύνει το σενάριο άντλησης ρευστότητας των τραπεζών από τη διεθνή διατραπεζική αγορά, τουλάχιστον για το προσεχές διάστημα, και θολώνει το τοπίο όσον αφορά τον χρονικό ορίζοντα για τη διοχέτευση ρευστότητας στην πραγματική οικονομία. 

Η πολιτική ρευστότητα που έχει δημιουργηθεί λόγω των εκλογών, η επικείμενη αναθεώρηση του χρέους και του ελλείμματος από τη Eurostat, σε συνδυασμό με την πρόταση της Γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ, ότι η επιμήκυνση του πακέτου διάσωσης μιας χώρας θα πρέπει να συνοδεύεται από επιβολή ανάλογου haircut σε όλα τα κρατικά της ομόλογα, έχουν εκτινάξει τα spreads σε δυσθεώρητα επίπεδα, αποτυπώνοντας τις ανησυχίες των αγορών ότι η διάσωση δε θα είναι αναίμακτη. 

Spreads

Μέσα σε λίγες ημέρες, τα spreads έχουν αυξηθεί πάνω από 250 μονάδες, καθώς ξεπέρασαν τις 900 μονάδες. Ετσι, την Πέμπτη τα ομόλογα διαπραγματεύονταν στις 71,50 μονάδες βάσης, ενώ δέκα μέρες πριν, που η Ελλάδα ζούσε στιγμές ευφορίας και ελπίδας ότι ομαλοποιούνται οι αγορές χρήματος, τα ομόλογα ήταν στις 83 μονάδες βάσης. Η τιμή των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά υποχώρησε διότι στις διεθνείς αγορές και στο εσωτερικό γνωρίζουν από δηλώσεις, ότι η τρόικα έχει προτείνει την επιμήκυνση του χρέους διάσωσης, ενώ κάποια κυβερνητικά χείλη, όχι μόνο δεν έχουν απορρίψει το ενδεχόμενο αυτό, αλλά το έχουν επικροτήσει. 

Και πράγματι, λέει μερίδα οικονομικών αναλυτών, ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ήταν θετικό για τη χώρα αφού θα «αγόραζε» χρόνο για να σταθεί στα πόδια της και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη ώστε να εξυπηρετούσε το χρέος της από πλεονασματικούς προϋπολογισμούς. Όμως, η πρόταση της Γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ, για επιβολή haircut σε όλα τα κρατικά ομόλογα, διαφοροποιεί την εικόνα και βάζει την Ελλάδα πάλι στο στοχαστρο, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι η εξέλιξη αυτή θα ήταν δυσμενής για τη χώρα. Φήμες, μάλιστα, αναφέρουν ότι η επίσημη ανακοίνωση θα γίνει μέσα στο έτος και αφού νωρίτερα (αρχές Δεκέμβριου) συζητηθεί στην Ευρώπη η πρόταση της Μέρκελ για την επιβολή haircut σε περίπτωση επέκτασης της αποπληρωμής του χρέους διάσωσης. 

Η Μέρκελ, για την πρόταση αυτή, έχει ήδη εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη του Γάλλου πρωθυπουργού Νικολά Σαρκοζί και στα ευρωπαϊκά γρανάζια θεωρείται πλέον μία αναμενόμενη εξέλιξη. Το κλίμα που διαμορφώνεται είναι ιδιαίτερα δυσμενές και για τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο. Αυτό αποτυπώνεται καθημερινά και στο ελληνικό χρηματιστήριο και στην αγορά ομολόγων. Τραπεζικοί αναλυτές εκτιμούν ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ενδέχεται σε μερικές περιπτώσεις τραπεζών να αποδειχθεί σωτήριο, στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί το δυσμενές σενάριο για την οικονομία και το haircut στα ομόλογα. 

Και τούτο διότι η επιβεβαίωση του σεναρίου για επιβολή haircut θα φέρει σημαντικές ζημίες στις ελληνικές τράπεζες, που κατέχουν περίπου 40 δισ. ευρώ στο σύνολό τους, και η επιδείνωση της πραγματικής οικονομίας θα φέρει δυσβάσταχτες ζημίες από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. 

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch -οι αναλυτές του οποίου έρχονται την επόμενη εβδομάδα στη χώρα μας για να προχωρήσουν στην καθιερωμένη αξιολόγηση της χώρας- προειδοποίησε, άλλωστε, μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα, ότι οι ελληνικές τράπεζες παρά τις προσπάθειές τους δε θα μπορέσουν να βγουν στις αγορές και θα συνεχίσουν να εξαρτώνται για την χρηματοδότησή τους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Προέβλεψε, επίσης, ότι λόγω επιδείνωσης της πραγματικής οικονομίας, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα αυξηθούν σημαντικά και θα φτάσουν στο ζενίθ το β’ εξάμηνο του 2011, γεγονός που θα πλήξει τους ισολογισμούς των τραπεζών. 

Fitch

Γι' αυτό οι αναλυτές του οίκου αξιολόγησης Fitch κρίνουν ότι οι εγχώριες τράπεζες θα πρέπει να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους περισσότερο από το ελάχιστο όριο που προβλέπει η «Βασιλεία» προκειμένου να έχουν ένα ικανό «μαξιλάρι» για να αντιμετωπίσουν τις ζημίες που θα προκληθούν από τα επισφαλή δάνεια. 

H Fitch θεωρεί ότι και οι άλλες ελληνικές τράπεζες, όπως η ΕΤΕ που ολοκλήρωσε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1,8 δισ. ευρώ και η Πειραιώς που ανακοίνωσε ενίσχυση κεφαλαίων κατά 1,05 δισ. ευρώ, θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα στον ίδιο δρόμο. Από την άλλη πλευρά, η Alpha Bank έχει ολοκληρώσει την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της κατά 1 δισ. ευρώ εδώ και ένα έτος, ενώ η διοίκηση της Eurobank θεωρεί ότι η κεφαλαιακή της επάρκεια είναι ικανή να αντιμετωπίσει τις δυσμενείς συνθήκες που ενδέχεται να προκύψουν. Επίσης, και οι κυπριακές τράπεζες προχωρούν σε αυξήσεις κεφαλαίου λόγω και της έκθεσής τους στην ελληνική αγορά. 

Η Τράπεζα Κύπρου έχει ολοκληρώσει την αύξηση μετοχικού της κεφαλαίου κατά 343 εκατ. ευρώ, ενώ η Marfin Popular Bank προγραμματίζει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1,148 δισ. ευρώ. Τραπεζικοί αναλυτές κρίνουν ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει την παράταση των κρατικών κεφαλαίων που έχουν λάβει οι τράπεζες από το α’ σκέλος του πακέτου στήριξης της οικονομίας ύψους 28 δισ. ευρώ για τις τράπεζες που επιθυμούν να το διατηρήσουν και σε περίπτωση που επιδεινωθεί περαιτέρω το οικονομικό περιβάλλον.

Οι προοπτικές κερδοφορίας των τραπεζών είναι δυσμενείς και στο ίδιο δυσμενές σενάριο, οι εγχώριοι αναλυτές βλέπουν ορισμένα πιστωτικά ιδρύματα να γυρίζουν σε ζημίες. 

Οσον αφορά τις τράπεζες Emporiki και Geniki που είναι θυγατρικές γαλλικών κολοσσών, ανακοίνωσαν υπέρογκες ζημίες στο εννεάμηνο και οι ισολογισμοί τους δείχνουν ότι έχουν ακόμη πολύ δρόμο για την εξυγίανσή τους. Μάλιστα η μητρική της Emporiki, η Credit Agricole, η οποία βοηθάει και την ελληνική οικονομία μέσω αγοράς ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, σκέπτεται να προβεί σε νέα αύξηση κεφαλαίου προκειμένου να χρηματοδοτήσει τη θυγατρική της.

Οι εκλογές

Το θέμα των εκλογών έχει φτάσει σε όλα τα επενδυτικά και τραπεζικά γραφεία του κόσμου και η διεθνής κοινότητα αναμένει να αναγνώσει από τα αποτελέσματα, το κατά πόσο ο ελληνικός λαός επιθυμεί να συνεχίσει η χώρα το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, αναδεικνύοντάς το, ως το απόλυτα κρίσιμο στοιχείο για την επιτυχία του προγράμματος.Εκτός από αυτό το «μήνυμα» όμως, κυβερνητικά στελέχη στέλνουν και άλλα -λανθασμένα ή μη- μηνύματα στις αγορές και εντείνουν την αβεβαιότητα.

Πηγή: Hμερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου