Τον επαναπροσδιορισμό του ρόλου τους στο ασφαλιστικό
γίγνεσθαι επιχειρούν οι μεσίτες ασφαλίσεων εν μέσω αντίξοων οικονομικών
συγκυριών, έχοντας ως στόχο την αναβάθμιση της παρουσίας τους στα
δίκτυα διανομής, αλλά και την τόνωση της συμμετοχής τους στα ετήσια
έσοδα των ασφαλιστικών εταιρειών.
Πρόκειται για έναν κλάδο ο οποίος διαφοροποιείται εντόνως από τα υπόλοιπα δίκτυα πωλήσεων, καταρχήν λόγω της θέση την οποία λαμβάνουν οι μεσίτες βρισκόμενοι μεταξύ ασφαλιστικών εταιρειών και ασφαλισμένων, λόγω δηλαδή του γεγονότος ότι αντιπροσωπεύουν τα συμφέροντα των ασφαλισμένων και όχι των ασφαλιστικών εταιρειών.
Πρόκειται για έναν κλάδο ο οποίος διαφοροποιείται εντόνως από τα υπόλοιπα δίκτυα πωλήσεων, καταρχήν λόγω της θέση την οποία λαμβάνουν οι μεσίτες βρισκόμενοι μεταξύ ασφαλιστικών εταιρειών και ασφαλισμένων, λόγω δηλαδή του γεγονότος ότι αντιπροσωπεύουν τα συμφέροντα των ασφαλισμένων και όχι των ασφαλιστικών εταιρειών.
Σε αντίθεση με τους πράκτορες και εν γένει τα υπόλοιπα φυσικά ή νομικά πρόσωπα της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης, οι μεσίτες στέκονται από την πλευρά των ασφαλισμένων. Δρώντας για λογαριασμό τους, τόσο κατά την αναζήτηση των κατάλληλων προϊόντων, όσο και για την εξυπηρέτηση των πελατών τους εφόσον αυτοί υποστούν ζημία, οι μεσίτες, όπως τουλάχιστον οι ίδιοι υποστηρίζουν, έχουν ένα σημαντικό προβάδισμα έναντι του ανταγωνισμού τους.
Η εξέλιξη των μεγεθών τους, όπως καταγράφεται σε ετήσια βάση από το Σύνδεσμο Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων (ΣΕΜΑ), μάλλον επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς τους. Την τελευταία πενταετία τα έσοδα των μεσιτών ασφαλίσεων αυξάνονται με μέσο ετήσιο ρυθμό της τάξης του 24%, δηλαδή «τρέχουν» με πολλαπλάσια ταχύτητα έναντι του συνόλου της αγοράς, αυξάνοντας σταθερά τα μερίδια τους ως συμμετοχή στα έσοδα των ασφαλιστικών εταιρειών.
Μάλιστα, πρόκειται για εξέλιξη η οποία σημειώνεται σε μια περίοδο που λόγω της εγχώριας οικονομικής κρίσης στην πλειοψηφία τους οι περισσότεροι κλάδοι της οικονομίας ασφυκτιούν.
Αναλύοντας την εξέλιξη των μεγεθών των μεσιτών σε βάθος πενταετίας, από τα επίσημα του Συνδέσμου προκύπτει ότι τα έσοδα προμηθειών αυξήθηκαν το 2008 κατά 27% στα 100,4 εκατ. ευρώ, το 2007 κατά 29% στα 79,3 εκατ. ευρώ, το 2006 κατά 30% στα 61,7 εκατ. ευrώ και το 2005 κατά 11% στα 47,3 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2009 σύμφωνα και με τα τελευταία στοιχεία η ανάπτυξη του κλάδου υπολογίζεται κοντά στο 20%.
Σε ότι αφορά το συνολικό όγκο των ασφαλιστικών εργασιών που αντιπροσωπεύουν οι Μεσίτες Ασφαλίσεων, διαμορφώθηκε -εκφρασμένος πάντα μέσα από τα μέλη του ΣΕΜΑ- σε ασφάλιστρα ύψους 592,7 εκατ. ευρώ το 2008 και ήταν αυξημένος κατά 8% σε σχέση με το προηγούμενο 12μηνο. Στις Γενικές Ασφάλειες τα μέλη του Συνδέσμου το 2008 διαμεσολάβησαν για παραγωγή συνολικού ύψους 435,4 εκατ. ευρώ (αύξηση 10%) και στον κλάδο Ζωής για παραγωγή 157,2 εκατ. ευρώ (αύξηση 3%).
Στις Γενικές Ασφάλειες η παραγωγή προήλθε κατά 189,4 εκατ. ευρώ από τις Ασφαλίσεις Αυτοκινήτων, κατά 118,4 εκατ. ευρώ από τις Ασφαλίσεις Πυρός, κατά 113,5 εκατ. ευρώ από τις Ασφαλίσεις Λοιπών Κινδύνων και κατά 14,3 εκατ. ευρώ από τις Ασφαλίσεις Μεταφορών.
Βέβαια, στους ταχύτατους ρυθμούς ανάπτυξης θα πρέπει να προσμετρηθούν και τα εξής:
1. Τα μεγέθη των μεσιτών καταγράφονται από το ΣΕΜΑ, στον οποίο κάθε χρόνο προστίθενται και νέα μέλη με τα οποία ενισχύονται οι συνολικές επιδόσεις του φορέα. Στο προαναφερόμενο διάστημα, δηλαδή από το 2005 έως το 2009 τα μέλη του ΣΕΜΑ αυξήθηκαν από 53 σε 68, ενώ φέτος στο Σύνδεσμος εγγράφηκαν ως νέα μέλη 6 μεσιτικά γραφεία ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό τους σε 74.
2. Επίσης, θα πρέπει να επισημανθεί ότι οι μεσίτες ασφαλίσεων δραστηριοποιούνται στρατηγικά στις Γενικές Ασφαλίσεις, με σημαντική συμμετοχή στον τομέα της Αστικής Ευθύνης Οχημάτων, όπου τα τελευταία ένα με δύο χρόνια καταγράφονται γενναίες αυξήσεις ασφαλίστρων λόγω αύξησης των κατώτατων ορίων ασφάλισης, με αποτέλεσμα τα αυξημένα τιμολόγια να τονώνουν τα έσοδα των μεσιτών (όπως εξάλλου και των υπολοίπων δικτύων διανομής). Το γεγονός επίσης ότι οι μεσίτες δεν έχουν αναπτυχθεί στις Ασφαλίσεις Ζωής που πλέον χάνουν από το χαρτοφυλάκιό τους, τους αποστασιοποιεί από έναν τομέα ασφάλισης ο οποίος πλήττεται πλέον εντονότατα από την κρίση, με αποτέλεσμα να μην χάνουν από τη δυναμική τους.
Ανεξάρτητα πάντως από τα νέα μέλη τα οποία εγγράφει κάθε χρόνο ο ΣΕΜΑ, ή από τις αυξήσεις ασφαλίστρων στον κλάδο Αυτοκινήτου, οι μεσίτες ασφαλίσεων κερδίσουν σε ετήσια βάση σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Βέβαια, η κρίση αφήνει το αποτύπωμά της στα μεγέθη των μεσιτών. Έτσι, ενώ μέχρι και πέρυσι ο μέσος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης των μελών του ΣΕΜΑ ήταν της τάξης του 24%, φέτος, που πλέον η χώρα έχει μπει στα βαθιά της κρίσης, ο ρυθμός αύξησης της παραγωγής υπολογίζεται στο 15% (από κοινού με τα νέα μέλη), που ως ποσοστό βέβαια κινείται σε επίπεδα κατά πολύ υψηλότερα του συνόλου της ασφαλιστικής αγοράς.
Ποια είναι όπως τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των μεσιτών ασφαλίσεων που τους διαφοροποιούν από τα υπόλοιπα δίκτυα διανομής της ασφαλιστικής αγοράς; Πέρα από το γεγονός ότι στην υπογραφή της όποιας σύμβασης εκπροσωπούν τον ασφαλισμένο, οι μεσίτες:
- Κατέχουν εξειδικευμένη τεχνογνωσία. Γνωρίζουν το πώς να ασφαλίσουν κινδύνους ιδιαιτέρως πολύπλοκους, το πώς να προετοιμάσουν και να καθοδηγήσουν μια μεγάλη επιχείρηση ώστε να ασφαλιστεί ορθά, το πώς να διαχειριστούν μια μεγάλη ζημιά, το πώς να διεκδικήσουν για λογαριασμό του πελάτη τους τη μέγιστη δυνατή αποζημίωση
- Στα χαρτοφυλάκιά τους περιλαμβάνονται κατά κύριο λόγο μεγάλες επιχειρήσεις, εμπορικές, παραγωγικές, εισαγωγικές ή εξαγωγικές. Πρόκειται για εταιρείες ή και ομίλους οι οποίοι προκειμένου να ασφαλιστούν ζητούν τη συνδρομή ενός μεγάλου μεσιτικού γραφείου
- Διαμεσολαβούν για την ασφάλιση εταιρειών στο πλαίσιο ανοικτών διαγωνισμών
- Διαθέτουν οργανωμένα γραφεία με πολυπληθές προσωπικό και ιδιαιτέρως διευρυμένο δίκτυο συνεργατών
- Πολλοί εκ των μεσιτών έχουν αναπτύξει δραστηριότητα και εκτός ελληνικών συνόρων, ανοίγοντας γραφεία τόσο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, όσο και στη βόρειο Αφρική ή τη Μέση Ανατολή. Όσοι αποτολμούν ανάλογες πρωτοβουλίες αποβλέπουν στο πως θα αναπτυχθούν είτε σε αγορές οι οποίες τώρα αρχίζουν να αποκτούν επαφή με την ασφαλιστική αγορά, είτε εξέρχονται από την κρίση οπότε επανέρχονται σε έντονους ρυθμούς ανάπτυξης
- Όταν απευθύνονται σε έναν απλό ασφαλισμένο, υποχρεούνται να προσφέρουν τουλάχιστον τρεις προσφορές με σχετική ανάλυση για τους όρους, τις καλύψεις και τα ασφάλιστρα συμβολαίων τόσο του κλάδου Ζωής όσο και των Γενικών Ασφαλειών. Η συγκριτική αυτή παρουσίαση των προγραμμάτων προσφέρει στον ασφαλισμένο πολλαπλά οφέλη.
Ο Πρόεδρος του ΣΕΜΑ, κ. Γιώργος Καραβίας, αναφερόμενος στη συμμετοχή των μεσιτών για την ανάπτυξη της ασφαλιστικής αγοράς τονίζει ότι «οι μεσίτες προσπαθούν σε μια περίοδο σκληρής δοκιμασίας για την Ελληνική Οικονομία, να ενισχύσουν την ασφαλιστική συνείδηση του Έλληνα καταναλωτή, και ταυτόχρονα με τις επιχειρήσεις τους συμβάλλουν στη στήριξη της εργασίας, απασχολώντας περί τους 950 υπαλλήλους, και περί τους 2.500 με 3.000 συνεργάτες – ασφαλιστές».
Ανά την Ελλάδα, σήμερα, λειτουργούν περισσότερα από 100 μεσιτικά
γραφεία, ενώ από το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και
Ανταγωνιστικότητας έχουν περάσει επιτυχώς τις εξετάσεις για την άσκηση
του εν λόγω επαγγέλματος περίπου 300 ασφαλιστές. Σημειώνεται ότι
χορήγηση άδειας μεσίτη προϋποθέτει τη συμμετοχή του ενδιαφερόμενου σε
εξετάσεις που πραγματοποιούνται τρεις φορές το χρόνο από το υπουργείο,
όπως και η απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας για τέσσερα χρόνια ή για
δύο χρόνια αν υπάρχει πτυχίο ανώτατης σχολής. Μεσιτικό γραφείο μπορεί να
ιδρύσει κανείς είτε ως φυσικό, είτε ως νομικό πρόσωπο.
Πηγή: Insuranceworld
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου