Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Πάγωμα χρεών και μείωση εισφορών, στην ατζέντα του υπουργείου Εργασίας

Πολλαπλά σενάρια ακόμη και μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, κυρίως όμως αλλαγών στον πάγιο τρόπο ρύθμισης των οφειλών, ώστε η αρμόδια επιτροπή εσόδων να έχει μεγαλύτερη δυνατότητα παρέμβασης κατά περίπτωση,  εξετάζει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων καθώς τα ταμεία καίγονται για έσοδα. 

Η  ηγεσία του υπουργείου αναζητά τρόπους ώστε να αναχαιτίσει την κατάρρευση των εσόδων, χωρίς όμως να καταφύγει στα γνωστά μέτρα αναγκαστικών εισπράξεων, που θα σπρώξουν μια ώρα αρχύτερα, τις επιχειρήσεις στο λουκέτο. Η λύση αυτή εξετάζεται μετά και τη λήξη της ευνοϊκότατης ρύθμισης χρεών, που ολοκληρώθηκε στις 15 Οκτωβρίου, ενώ ήδη, επαγγελματικές ομάδες ζητούν την παράτασή της.

Στο υπουργείο Εργασίας δηλώνουν ευχαριστημένοι, όχι γιατί λύθηκε το πρόβλημα της ρευστότητας τουλάχιστον για τους τελευταίους μήνες του χρόνου, αλλά γιατί τουλάχιστον, η ρύθμιση απέδωσε καλύτερα απ’ ό,τι υπολογίζανε. Βέβαια, τα χρέη παραμένουν σε δυσθεώρητα ύψη. Προς το ΙΚΑ συνολικά ξεπερνούν τα 5,5 δισ. ευρώ ενώ προς τον ΟΑΕΕ φθάνουν τα 4 δισ. ευρώ, καθώς εκτιμάται πως περισσότερες από 450.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες, 250.000 αγρότες και 100.000 με δεύτερη ασφάλιση χρωστάνε συνολικά περί τα 15 δισ. ευρώ. 

Εξαιτίας της μαύρης αυτής τρύπας, αλλά και της κρίσης που οδηγεί σε αύξηση της ανεργίας και εξωθεί τις επιχειρήσεις σε παύση πληρωμών,  τα ταμεία -κυρίως το ΙΚΑ- εξετάζουν ακόμη και το ενδεχόμενο προσφυγής σε δανεισμό από εμπορικές τράπεζες, ενώ στο τραπέζι έχει πέσει και η πρόταση για «εσωτερικό» δανεισμό, από άλλα, πιο εύρωστα ταμεία που διαθέτουν την απαιτούμενη ρευστότητα.

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, επεξεργάζεται διάφορα σενάρια προκειμένου  να αυξηθούν μεν, οι ροές χρήματος προς τα ασφαλιστικά ταμεία, χωρίς όμως να σφίξει τη θηλιά προς τις επιχειρήσεις. Η ίδια η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη έχει προαναγγείλει αλλαγές στο πάγιο σύστημα ρύθμισης οφειλών που ισχύει για όλα τα ταμεία και ψηφίστηκε ως ξεχωριστό κεφάλαιο στον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο Λοβέρδου – Κουτρουμάνη. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξει «διόρθωση» στον αριθμό των απαιτούμενων δόσεων, ώστε από 36 να φθάσει τουλάχιστον τις 48.

Παράλληλα, σχεδιάζονται αλλαγές και στον τρόπο που θα λειτουργεί η Ειδική  Επιτροπή Εσόδων στο υπουργείο Εργασίας. Η επιτροπή αυτή είναι αρμόδια για την παροχή διευκολύνσεων στην πληρωμή των οφειλόμενων από αυτούς που χρωστούν μεγάλα ποσά (πάνω από 300.000 ευρώ στο ΙΚΑ, πάνω από 200.000 ευρώ στον ΟΓΑ και πάνω από 80.000 στα υπόλοιπα ταμεία). 

Ένα από τα σενάρια που υπάρχουν στο υπουργείο Εργασίας, προβλέπει μεγαλύτερη «ευελιξία» χειρισμών στην επιτροπή, ώστε για παράδειγμα, λόγω κρίσης, να αποφασίζει ακόμη και το «πάγωμα» των οφειλών, υπό την προϋπόθεση να καταβάλλουν απρόσκοπτα τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους προς τα ταμεία. 

Άλλη πρόταση, που προέρχεται κυρίως από τη διοίκηση του ΙΚΑ κάνει λόγο για σημαντικές μειώσεις στο ύψος των τρεχουσών εισφορών, στην περίπτωση που η πληρωμή τους γίνει σωρευτικά. Εάν μάλιστα ο εργοδότης προεξοφλήσει τις ασφαλιστικές του υποχρεώσεις για ένα χρόνο, τότε η μείωση των εισφορών θα είναι σημαντικότατη.

Η ειδική επιτροπή, στην οποία θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι των εργαζομένων και των εργοδοτών, θα είναι ιδιαίτερα ισχυρή, αφού θα καθορίζει, μετά από αίτημα του οφειλέτη και ανεξαρτήτως ποσού οφειλής, εφόσον αυτός είναι συνεπής στους όρους της ρύθμισης και δεν οφείλει τρέχουσες εισφορές, για:

- τη χορήγηση βεβαιώσεων ασφαλιστικής ενημερότητας για οποιαδήποτε αιτία, εκτιμώντας ελεύθερα το ύψος του παρακρατούμενου ποσού και

- την επαναφορά στη ρύθμιση, σε περίπτωση μη τήρησης των όρων της απόφασης για λόγους ανωτέρας βίας.

Στοιχεία που θα λαμβάνονται υπόψη για το σχηματισμό της κρίσης της επιτροπής είναι κυρίως το μέγεθος του κινδύνου για τη βιωσιμότητα της επιχείρησης, ο αριθμός των απασχολουμένων και η συνέπεια που έχει επιδείξει ο οφειλέτης στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών του μέχρι την υποβολή της αίτησης.

Μάλιστα, η επιτροπή θα μπορεί να αποφασίσει την αναστολή των πλειστηριασμών στην περίπτωση που δεν έχει παρέλθει ένας χρόνος από την έκδοση της απόφασης για ρύθμιση, υπό την προϋπόθεση ότι ο οφειλέτης θα καταβάλλει το 1/5 της συνολικής οφειλής, πλέον των εξόδων εκτέλεσής του, και ρυθμιστεί εκ νέου, το υπόλοιπο ποσό.

Πηγή: Capital


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου