Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

«Πάμε σε έλεγχο των εκκαθαρίσεων και αντικειμενικοποίηση των αποζημιώσεων»

Στις τράπεζες για την δανειοδότησή του έως το τέλος του έτους θα προστρέξει το Επικουρικό Κεφάλαιο προκειμένου να αντιμετωπίσει υποχρεώσεις ύψους 700 εκατ. ευρώ. 

Παράλληλα κινητοποιείται ώστε να επιτύχει την αντικειμενικοποίηση των αποζημιώσεων για ηθική βλάβη και ψυχική οδύνη, όπως και για τον εντοπισμό των ανασφάλιστων οχημάτων. Το τι θα πράξει στο επόμενο διάστημα το Επικουρικό Κεφάλαιο αποκαλύπτει με συνέντευξή του στο Insurance World ο νέος πρόεδρός του, Δημήτρης Ζορμπάς.

iw? Πως αισθανθήκατε αναλαμβάνοντας πρόεδρος του Επικουρικού Κεφαλαίου;

Δ.Ζ.: Δεν είναι η πρώτη φορά που βρίσκομαι επικεφαλής σε φορέα της ασφαλιστικής αγοράς. Σας θυμίζω ότι για μεγάλο διάστημα είχα την ευθύνη του ΣΑΠ, οπότε δεν μου λείπει η εμπειρία να διαχειριστώ ζητήματα που αφορούν συνολικά στην ασφαλιστική αγορά, ούτε βέβαια και η όρεξη, αλλά και η διάθεση να προσφέρω στον κλάδο.

Γνωρίζω φυσικά ότι το πρόβλημα του Επικουρικού σε σχέση με το ΣΑΠ είναι σαφώς πιο δύσκολο στη διαχείρισή του και ποιο περίπλοκο, όπως και ότι μπορεί να καταστεί ακόμη πιο δύσκολο αν στο μέλλον υπάρξουν και άλλες ανακλήσεις αδειών, ωστόσο πιστεύω ότι για όλα τα ζητήματα υπάρχουν λύσεις, αρκεί να τις αναζητήσεις.

iw?  Από τα τελευταία στοιχεία που έχετε στη διάθεσή σας, ποιο είναι, σήμερα, το άνοιγμα του Επικουρικού Κεφαλαίου; 

Δ.Ζ.: Με βάση την εκτίμηση της προηγούμενης διοίκησης, διότι στην παρούσα φάση αυτά τα στοιχεία είναι διαθέσιμα, το Επικουρικό Κεφάλαιο έχει αναλάβει υποχρεώσεις που θα αγγίξουν στο μέλλον τα 700 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για μεγάλο άνοιγμα που απαιτεί ειδικούς χειρισμούς προκειμένου να αντιμετωπιστεί. Οι προσπάθειές μας λοιπόν επικεντρώνονται στον ετεροχρονισμό των υποχρεώσεων, ώστε να μην υποχρεωθούμε στη λήψη βεβιασμένων μέτρων, όπως στην αύξηση της εισφοράς υπέρ του φορέα.

iw? Σε τι χρόνους δηλαδή αποζημιώνει σήμερα το Επικουρικό;

Δ.Ζ.: Οι ημερομηνίες πληρωμής που δίνουμε είναι για ένα χρόνο μετά, τουλάχιστον σε ότι αφορά τις μεγάλες υποθέσεις. Γνωρίζουμε βέβαια ότι σύντομα οι ασφαλισμένοι και οι δικηγόροι τους θα αρχίσουν να διαμαρτύρονται, γι΄ αυτό και αναζητούμε τρόπους να τονώσουμε τη ρευστότητά μας.

 Άμεσα λοιπόν θα προχωρήσουμε στην κατάρτιση ενός ταμειακού προγράμματος εσόδων – εξόδων, ώστε να αποφύγουμε την αύξηση της εισφοράς, το οποίο θα περιλαμβάνει και τη δανειοδότηση του φορέα.

Το Επικουρικό έχει λάβει δάνεια και κατά το παρελθόν, άρα έχουμε προηγούμενο και ξέρουμε πως θα το διαχειριστούμε. Υπάρχουν ωστόσο και άλλα μέτρα στήριξης του φορέα, για την εφαρμογή των οποίων θα απαιτηθεί και η συνδρομή της πολιτείας.

iw?
  Σε ποια μέτρα αναφέρεστε;


Δ.Ζ.: Ένα από αυτά είναι η αντικειμενικοποίηση των αποζημιώσεων ειδικά για το Επικουρικό Κεφάλαιο. Αναφέρομαι μόνο στην ηθική βλάβη και την ψυχική οδύνη, για τις οποίες σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπήρξαν ανάλογες ρυθμίσεις, με κανονιστικές πράξεις ή με αποφάσεις δικαστηρίων, που έδωσαν ουσιαστική λύση στο πρόβλημα, ανακουφίζοντας οικονομικά τους επικουρικούς φορείς.

Δεν κατανοώ γιατί στην Ελλάδα να μην κινηθούμε προς την ίδια κατεύθυνση; Μην ξεχνάτε ότι το Επικουρικό είναι ταμείο αρωγής, που πληρώνει αποζημιώσεις με χρήματα τα οποία καταβάλει επί της ουσίας ο κόσμος, οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι. Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάτε ότι όποιος διεκδικεί αποζημιώσεις από τα δικαστήρια και έχει τη δυνατότητα να τον υπερασπιστεί ένας καλός δικηγόρος, συνήθως εξασφαλίζει και υψηλότερη αποζημίωση. Ερωτώ λοιπόν: Εδώ δεν υπάρχει μια κοινωνική ανισότητα;

iw?
Άλλα μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν ποια είναι; 

Δ.Ζ.:  Η καλύτερη κατανομή των εξόδων εκκαθάρισης επίσης θα βοηθούσε οικονομικά το Επικουρικό. Η είσπραξη των απαιτήσεών του θεωρώ πως είναι μεγάλο ζήτημα. Σήμερα οι εισπράξεις γίνονται μέσω των εκκαθαρίσεων, που όμως κρατούν μέχρι και 20 χρόνια. Εδώ λοιπόν απαιτείται παρέμβαση.

Η νέα διοίκηση του Επικουρικού έλαβε για το θέμα αυτό μια πολύ σημαντική απόφαση. Να ζητήσει από τρίτη – εξειδικευμένη εταιρεία να ελέγξει τις εκκαθαρίσεις και ειδικότερα τις δαπάνες, όπως και τις εισπράξεις εκκαθάρισης. Έχουμε απαιτήσεις εκατομμυρίων από εταιρείες των οποίων οι άδειες ανακλήθηκαν, και δεν μπορούμε να εισπράξουμε τα χρήματά μας. Πρέπει να διερευνήσουμε το ζήτημα σε βάθος, να πιέσουμε τους εκκαθαριστές, αλλά και να τους βοηθήσουμε ώστε οι εκκαθαρίσεις να «τρέξουν» σε ταχύτερους χρόνους. Θεωρώ ότι κάθε εκκαθάριση δεν θα πρέπει να διαρκεί περισσότερο από τρία χρόνια.

iw? Με τα ανασφάλιστα οχήματα θα δοθεί κάποια λύση; 

Δ.Ζ.:  Πρόκειται για ένα ακόμη μέτρο το οποίο θα επιδιώξουμε να ληφθεί, από τη στιγμή που αναλάβαμε τη διαχείριση του Κέντρου Πληροφοριών, που όπως ευελπιστούμε μέχρι το Δεκέμβριο θα λειτουργεί.

Στόχος μας είναι να έχουμε σε on line χρόνο τις δηλώσεις και τα παραστατικά που εκδίδονται από τις δημόσιες αρχές για τις πωλήσεις και τις μεταβιβάσεις αυτοκινήτων. Μέσω αυτών και με την κατάλληλη επεξεργασία θα μπορούμε να εντοπίζουμε τα ανασφάλιστα οχήματα και να ζητούμε από την πολιτεία να υποχρεώσει τους κατόχους τους σε ασφάλιση.

iw?
  Κι αν δεν πράξει ανάλογα;

Δ.Ζ.:  Σε αυτή την περίπτωση η επιλογή μας είναι μια. Να ζητήσουμε από την πολιτεία να καλύψει η ίδια τις αποζημιώσεις τις οποίες θα καταβάλλει το Επικουρικό για λογαριασμό των ανασφάλιστων. Αισιοδοξώ ότι με τα μέτρα που μόλις προανέφερα θα αποφύγουμε την αύξηση των εισφορών. Άμεσα πάντως θα καταρτίσουμε το τριετές μας πλάνο και εκεί θα φανεί το τι πραγματικά θα συμβεί.

iw? Νωρίτερα είπατε ότι θα προσφύγετε στις τράπεζες για δάνειο. Σας προβληματίζει το ενδεχόμενο οι τράπεζες να μην δεχθούν να σας δανειοδοτήσουν λόγω των περιορισμών στις οποίες έχουν προχωρήσει σε ότι αφορά την πιστωτική επέκταση;

Δ.Ζ.:  Το Επικουρικό έχει επιδείξει καλό πρόσωπο έναντι των τραπεζών. Και στις δύο προηγούμενες περιπτώσεις που δανειοδοτήθηκε κάλυψε στο ακέραιο τις υποχρεώσεις του, ενώ υπάρχει πάντα ως εχέγγυο το έσοδο των εισφορών, που διασφαλίζει τις

iw?
  Ποιο θα είναι το ύψος του δανείου;

Δ.Ζ.:   Σε αυτή τη φάση δεν μπορώ να το προσδιορίσω, το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι το δάνειο θα πρέπει να εκδοθεί, καθότι σήμερα δίνουμε προθεσμίες πληρωμών με ημερομηνία το Σεπτέμβριο του 2011.

Θα ήθελα όμως να επανέλθω στο ζήτημα των εκκαθαρίσεων για να προσθέσω ότι στις προθέσεις μας είναι σε μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα να εξασφαλίσουμε ότι την ευθύνη για τη διαδικασία εκκαθάρισης θα την έχει το Επικουρικό, καθότι ως φορέας αποτελεί το φυσικό διάδοχο κάθε εταιρείας της οποίας η άδεια ανακαλείται από τις εποπτικές αρχές.

Πραγματικά δεν αντιλαμβάνομαι για ποιο λόγο θα πρέπει άλλοι να έχουν την ευθύνη της εκκαθάρισης και άλλοι να πληρώνουν τις αποζημιώσεις. Θεωρώ λοιπόν ότι σε πρώτη φάση θα πρέπει κάποιος τρίτος φοράς να ελέγξει τις διαδικασίες εκκαθάρισης, να κρίνει τα έξοδα και τους συμβιβασμούς, ώστε το Επικουρικό να στηριχθεί οικονομικά από τις εκκαθαρίσεις, και σε εύλογο χρόνο να παρέμβει η πολιτεία αλλάζοντας το ισχύον πλαίσιο.

iw?  Οι προηγούμενες διοικήσεις του Επικουρικού γιατί δεν προχώρησαν σε ανάλογες ενέργειες;

Δ.Ζ.:
   Σας θυμίζω ότι το πρόβλημα του Επικουρικού ανέκυψε τους τελευταίους μήνες, με τις σχεδόν ταυτόχρονες ανακλήσεις των αδειών λειτουργίας πέντε – έξι ασφαλιστικών εταιρειών, οι οποίες οδήγησαν στο Επικουρικό μαζικά 1,4 εκατ. οχήματα.

Κατά το παρελθόν έπραξαν τα μέγιστα δυνατά, τόσο ο κ. Λευθεριώτης όσο και ο κ. Γκρέκας, ο οποίος πέτυχε να μειώσει τον τόκο υπερημερίας για το φορέα. Μάλιστα, θα έλεγα ότι σε συνέχεια αυτής της πρωτοβουλίας, το Επικουρικό θα μπορούσε σήμερα να  διεκδικήσει το μηδενισμό του επιτοκίου υπερημερίας, καθότι ο ρόλος του είναι κοινωνικός και πρέπει να αναγνωριστεί και εμπράκτως από το νομοθέτη, τόσο στο ζήτημα των τόκων υπερημερίας, όσο όμως και με την αντικειμενικοποίηση των ζημιών, στην οποία ήδη αναφέρθηκα.

Να θυμίσω μάλιστα ότι πριν από τρία χρόνια τα δικαστήρια επιδίκαζαν αποζημιώσεις ύψους 20.000 ευρώ για ψυχική οδύνη και σήμερα οι αποφάσεις τους προβλέπουν αποζημιώσεις 100.000 ευρώ. Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω τι έχει μεσολαβήσει και αυξήθηκαν στο πολλαπλάσιο οι αποζημιώσεις.

iw?
Και για να επανέλθουμε στο δάνειο, πότε και για τι κεφάλαια θα προσφύγετε στις τράπεζες;


Δ.Ζ.:
   Πρώτα θα καταρτίσουμε το τριετές πλάνο και στη συνέχεια θα αποφασίσουμε το πότε θα αναζητήσουμε από την τραπεζική αγορά δάνειο. Οι πραγματικές κεφαλαιακές ανάγκες μας θα προσδιοριστούν προς στο τέλος της χρονιάς, που θα μπορούσα να εκτιμήσω με σχετική ασφάλεια όταν θα ήταν και ο χρόνος για την προσφυγή μας στις τράπεζες.

Πηγή: Insuranceworld

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου