Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Λουκέτα σε ασφαλιστικές χωρίς αποζημιώσεις από το Επικουρικό


Προτείνει η Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών υπό το βάρος του ελλείμματος
1 δισ. ευρώ που έχει δημιουργηθεί

 Την αλλαγή της φυσιογνωμίας του Επικουρικού Κεφαλαίου, με την κατάργηση της υποχρέωσης να αποζημιώνει τους ασφαλισμένους των εταιρειών που κλείνουν, προτείνει η Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ).

Η σχετική πρόταση, που τίθεται υπό το βάρος του τεράστιου ελλείμματος ύψους 1 δισ. ευρώ που αντιμετωπίζει το Επικουρικό Κεφάλαιο μετά τα διαδοχικά λουκέτα ασφαλιστικών εταιρειών τα δύο τελευταία χρόνια, έχει συζητηθεί ήδη στη διαχειριστική επιτροπή της ΕΑΕΕ. 

Το θέμα θα οριστικοποιηθεί κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ένωσης αύριο Τετάρτη, προκειμένου να κατατεθεί στη συνέχεια προς το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών.

Η πρόταση φαίνεται να προκρίνεται από την ένωση μετά την αποτυχία της προσπάθειας εξασφάλισης δανείου ύψους 150 εκατ. ευρώ που ζήτησε το Επικουρικό από τρεις ξένες τράπεζες, οι οποίες απαίτησαν την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.

Η δυνατότητα αυτή αντιβαίνει τους όρους της δημοσιονομικής πειθαρχίας που επιβάλλει το Μνημόνιο και η λύση θα αναζητηθεί από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα με τη μορφή κοινοπρακτικού δανείου και εγγύηση τις μελλοντικές εισφορές του φορέα.

Σημειώνεται ότι βασική πηγή εσόδων του Επικουρικού Κεφαλαίου είναι η εισφορά που επιβαρύνει τα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων και η οποία διαμορφώνεται σήμερα στο 5% και επιμερίζεται μεταξύ εταιρειών και ασφαλισμένων. 

Το ύψος της ετήσιας εισφοράς διαμορφώνεται περίπου στα 70 εκατ. ευρώ και σε καμιά περίπτωση δεν επαρκεί για την κάλυψη των τρεχουσών αναγκών του φορέα, μετά το μπαράζ ανακλήσεων επτά εταιρειών την τελευταία διετία. Πρόκειται για τις εταιρείες EOS, «Ασπίς Πρόνοια» ΑΕΓΑ και ΑΕΑΖ, General Union, General Trust, Σκούρτης και Commercial Value, που έχουν συσσωρεύσει υπέρογκες ζημίες τορπιλίζοντας τη βιωσιμότητα του Επικουρικού Κεφαλαίου. 

Πρόσθετα έσοδα ύψους περίπου 12 εκατ. ευρώ ετησίως προκύπτουν από τα πρόστιμα που εισπράττονται από τα ανασφάλιστα οχήματα και τις αποδεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων που περιέρχονται στην κατοχή του. Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2009, τα περιουσιακά στοιχεία του Επικουρικού Κεφαλαίου διαμορφώθηκαν στα 121,7 εκατ. ευρώ και υπολείπονται κατά πολύ των πραγματικών του αναγκών.

Ενα από τα βασικότερα προβλήματα που έχουν εκτινάξει το έλλειμμα είναι το ύψος των αποζημιώσεων που καταβάλλει. Σύμφωνα με τα πρόσφατα απολογιστικά στοιχεία, το 70% των αποζημιώσεων αφορά ζημίες άνω των 100.000 ευρώ, καθώς πάγια πολιτική των εταιρειών που έκλεισαν ήταν να αφήνουν σε εκκρεμότητα τις μεγάλες ζημίες.

Ως εναλλακτική πρόταση για την αποφυγή της αλλαγής του κοινωνικού χαρακτήρα του Επικουρικού Κεφαλαίου εξετάζεται η πρόταση της διοίκησης να τεθεί πλαφόν στις αποζημιώσεις το ποσόν των 100.000 ευρώ. Με τον τρόπο αυτό θα τεθεί ένα όριο στην καταβολή υπέρογκων αποζημιώσεων, ενώ οι ασφαλισμένοι με τέτοιου είδους αξιώσεις δεν θα στερούνται του δικαιώματός τους, διεκδικώντας το υπερβάλλον ποσό από το προϊόν της εκκαθάρισης.

Η λύση αυτή θα μπορούσε να συνδυαστεί με την πρόταση που έχει καταθέσει ο πρόεδρος του Επικουρικού Κεφαλαίου κ. Δημήτρης Ζορμπάς για αντικειμενικοποίηση των αποζημιώσεων που καταβάλλονται για ηθική βλάβη και για ψυχική οδύνη. Η σχετική πρόταση έχει ήδη υποβληθεί προς το υπουργείο Δικαιοσύνης και εφαρμόζεται σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, στην προσπάθειά τους να ελέγξουν το κόστος των αποζημιώσεων.

Η αύξηση της εισφοράς που βαρύνει τα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων δεν μπορεί να αποκλειστεί, καθώς ήδη εξετάζεται ως εναλλακτική πρόταση για την κάλυψη των τρεχουσών αναγκών του Επικουρικού.

Ξεκίνησε το Εγγυητικό Κεφάλαιο Ζωής
Την πρώτη της συνεδρίαση πραγματοποίησε χθες η Διαχειριστική Επιτροπή του Εγγυητικού Κεφαλαίου Ζωής, που συγκροτήθηκε στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας. Το Εγγυητικό Κεφάλαιο Ζωής συστάθηκε κατά το πρότυπο του Επικουρικού Κεφαλαίου, με στόχο να καλύψει τους κατόχους ασφαλιστηρίων συμβολαίων σε περίπτωση πτώχευσης εταιρείας του κλάδου ζωής. 

Στη λύση του Επικουρικού Κεφαλαίου θα χρειαστεί άλλωστε να καταφύγουν οι ασφαλισμένοι των εταιρειών Ασπίς Πρόνοια και Commercial Value στην περίπτωση που δεν καρποφορήσει η προσπάθεια εξεύρεσης αναδόχου από την Τράπεζα της Ελλάδος. Αμεσο θέμα που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι ο καθορισμός της εισφοράς που θα χρειαστεί να καταβάλουν οι ασφαλιστικές εταιρείες και η οποία μπορεί να φτάσει το 1,5%.

Πηγή: Kαθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου