Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

Αποζημιώσεις τροχαίων μέχρι 100.000 ζητά το Επικουρικό

 
Τι προτείνει η διοίκησή του για να αντιμετωπίσει έλλειμμα 1 δισ. ευρώ

Την προσφυγή σε δανεισμό και τον καθορισμό πλαφόν στις αποζημιώσεις που καταβάλλει στους κατόχους αυτοκινήτων για λογαριασμό των ασφαλισμένων σε εταιρείες, των οποίων ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας, προτείνει η διοίκηση του Επικουρικού, σε μια προσπάθεια να ελεγχθεί το έλλειμμα του φορέα που έχει ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ.

Η προσφυγή στον δανεισμό για ποσό 150 εκατ. ευρώ περίπου θεωρείται άμεσης προτεραιότητας και θα επιδιωχθεί να εξασφαλιστεί από ελληνικές και ξένες τράπεζες με τη μορφή κοινοπρακτικού δανείου. 

Σημειώνεται ότι η πρώτη διερευνητική προσπάθεια με ξένες τράπεζες προσέκρουσε στην απαίτηση που πρόβαλαν για την παροχή εγγύησης από την πλευρά του Δημοσίου, δυνατότητα που είναι απαγορευτική στο πλαίσιο των όρων αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας που επιβάλλει το Μνημόνιο.

Σε ό,τι αφορά τον καθορισμό πλαφόν στο ύψος των αποζημιώσεων, η διοίκηση του Επικουρικού Κεφαλαίου προτείνει ως ανώτατο όριο τα 100.000 ευρώ. Η πρόταση είναι συμβατή με τη γενικότερη φιλοσοφία και πρακτική των Εγγυητικών Μηχανισμών και στοιχειοθετείται και από τα στατιστικά στοιχεία, που δείχνουν ότι ένα σημαντικό μέρος του ελλείμματος προέρχεται από ζημιές άνω των 100.000.

Τα τελευταία απολογιστικά στοιχεία μετά και το μπαράζ ανακλήσεων επτά εταιρειών, την τελευταία διετία (EOS, Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ και ΑΕΑΖ, General Union, General Trust, Σκούρτης και Commercial Value) ανεβάζουν τις εκκρεμείς ζημίες που έχει αναλάβει το Επικουρικό στις 144.499 περιπτώσεις, το κόστος των οποίων έχει υπολογιστεί στα 697 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, το κόστος ενός πολύ μικρού πλήθους εκκρεμών ζημιών, που αριθμεί μόλις 1.558 περιπτώσεις, ανέρχεται στα 360,6 εκατ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το μισό του κόστους τους. Πρόκειται κυρίως για ζημίες με βαριές σωματικές βλάβες, τα θύματα των οποίων εγείρουν υψηλές αποζημιώσεις.

Η σχετική πρόταση αναμένεται να κατατεθεί από τον πρόεδρο του Επικουρικού Κεφαλαίου κ. Δημήτρη Ζορμπά στον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών κ. Ηλία Πλασκοβίτη, στον βαθμό που η υλοποίησή της προϋποθέτει νομοθετική ρύθμιση. Συνδυαστική κίνηση αποτελεί η πρόταση που προωθείται προς το υπουργείο Δικαιοσύνης για την αντικειμενικοποίηση των αποζημιώσεων που καταβάλλονται για ηθική βλάβη και για για ψυχική οδύνη, πρωτοβουλία που θα συμβάλει επίσης στον έλεγχο του κόστους των αποζημιώσεων.

Τα προβλήματα του Επικουρικού Κεφαλαίου συζητήθηκαν στο πρόσφατο διοικητικό συμβούλιο της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, η οποία, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της, «ως εκπρόσωπος των ασφαλιστικών εταιρειών που χρηματοδοτούν το Επικουρικό Κεφάλαιο, αναγνωρίζει τον θεσμικό του ρόλο για την ομαλή λειτουργία της αγοράς και θεωρεί απαραίτητο να εξευρεθούν σε συνεργασία με την Πολιτεία και την Εποπτική Αρχή οι λύσεις που θα εξασφαλίσουν την απρόσκοπτη λειτουργία του». 

Στη συνεδρίαση επικράτησαν μετριοπαθέστερες απόψεις έναντι αυτής που πρότεινε την απαλλαγή του Επικουρικού Κεφαλαίου από την κάλυψη ζημιών που προξένησαν οχήματα ασφαλισμένα σε εταιρείες των οποίων η άδεια ανακλήθηκε.

Στην ίδια ανακοίνωση η Ενωση σημειώνει ότι «από το 1995 έχουν γίνει 35 ανακλήσεις αδειών ασφαλιστικών εταιρειών που ασκούσαν τον κλάδο ασφάλισης αστικής ευθύνης αυτοκινήτων και οι οποίες έχουν τεθεί σε εκκαθάριση. Σε συνέχεια αυτών των ανακλήσεων το Επικουρικό Κεφάλαιο έχει εισπράξει συνολικά μόλις 51 εκατ. ευρώ έναντι του συνόλου της ασφαλιστικής τοποθέτησης (περίπου 200 εκατ. ευρώ) των εταιρειών των οποίων η άδεια ανακλήθηκε. 

Επιπλέον έχει καταβάλει αποζημιώσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ, ενώ βαρύνεται με επιπλέον εκκρεμείς αποζημιώσεις 600 εκατ. ευρώ και έχει καταβάλει ως συμμετοχή του στα έξοδα εκκαθάρισης 11 εκατ. ευρώ.

Οι αριθμοί αποδεικνύουν ότι υπήρξε έλλειμμα εποπτείας στο παρελθόν, με αποτέλεσμα σήμερα το Επικουρικό Κεφάλαιο να αντιμετωπίζει σημαντικό πρόβλημα ρευστότητας προκειμένου να αποζημιώσει δικαιούχους για ζημίες που έχουν υποστεί από οχήματα που ήταν ασφαλισμένα σε ασφαλιστικές εταιρείες που ανακλήθηκε η άδειά τους.

Είναι επομένως προφανές, καταλήγει η ανακοίνωση, ότι «το Επικουρικό Κεφάλαιο πρέπει να αναζητήσει λύσεις προκειμένου να μπορεί να ανταποκρίνεται στον ρόλο που του έχει ανατεθεί από την πολιτεία για λογαριασμό των ζημιωθέντων».

Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου