Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

Στο Διαδίκτυο η λίστα των ασφαλισμένων σε Ασπίς Πρόνοια και Commercial Value

Υποχρεώσεις άνω των 700 εκατ. ευρώ προς τους ασφαλισμένους, έχουν αφήσει πίσω τους οι δύο εταιρείες ζωής, Ασπίς Πρόνοια και Commercial Value, βασικός μέτοχος των οποίων ήταν ο Παύλος Ψωμιάδης.

Το τελικό άνοιγμα των δύο εταιρειών θα εξαρτηθεί ωστόσο από την αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων που έχουν οι δύο εταιρείες, αλλά και την τελική διαμόρφωση των υποχρεώσεων, ανάλογα με τις προσαρμογές που θα κάνει ο Επόπτης Χαρτοφυλακίου Ζωής κ. Γιάννης Παντελίδης.

Χθες, πάντως, μετά την επίλυση των τεχνικών προβλημάτων, έγινε η ανάρτηση στην ιστοσελίδα της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (www.epeia.gr) του καταλόγου των ασφαλιστηρίων συμβολαίων, που είχαν οι δύο εταιρείες, ο αριθμός των οποίων φθάνει τις 300.000 περίπου.

Οι ασφαλισμένοι μπορούν να καταφεύγουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση της ΕΠΕΙΑ και πληκτρολογώντας τον αριθμό του συμβολαίου τους, να διαπιστώσουν εάν πράγματι έχει βεβαιωθεί η υποχρέωση που έχει αναλάβει η εταιρεία. Το ποσό της υποχρέωσης θα πιστοποιηθεί σε δεύτερο στάδιο, αφού προηγουμένως ολοκληρωθεί η διαδικασία επιβεβαίωσης του Ενδεικτικού Χαρτοφυλακίου, που αναμένεται να διαρκέσει τρεις τουλάχιστον μήνες.

Σημειώνεται ότι στον σχετικό κατάλογο δεν περιλαμβάνονται ασφαλιστήρια συμβόλαια που είχαν συνάψει με την εταιρεία νομικά πρόσωπα, όπως ασφαλιστικά Ταμεία, αλλά και μητροπόλεις, συνολικού ύψους 27 εκατ. ευρώ. Εκτός λίστας είναι επίσης οι διεκδικήσεις όσων έχουν στην κατοχή τους ασφαλιστήρια ζωής, αλλά μέσα από τον έλεγχο του Επόπτη Χαρτοφυλακίου, προέκυψε ότι τα χρήματα ουδέποτε εισέρρευσαν στην εταιρεία, καθώς όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση «πραγματοποιούνται έλεγχοι για την εγκυρότητα και νομιμότητα των ασφαλιστηρίων συμβολαίων και ο Επόπτης Χαρτοφυλακίου Ζωής, επιφυλάσσεται να μην περιλάβει στο Προσωρινό (τελικό) χαρτοφυλάκιο ασφαλιστηρίων ζωής, ασφαλιστήρια συμβόλαια που δεν πληρούν τις διατάξεις του νόμου». 

Εν τω μεταξύ σε πλήρη εξέλιξη είναι από την Τράπεζα της Ελλάδος, οι διαδικασίες για τη συγκρότηση του Εγγυητικού Κεφαλαίου μετά την τοποθέτηση στη θέση του προέδρου της Διαχειριστικής Επιτροπής του κ. Κ. Παπανίκα. Σημειώνεται ότι ο υπό σύσταση φορέας, θα αναλάβει την κάλυψη των ασφαλισμένων των δύο εταιρειών σε ποσοστό έως και 70% είτε ευοδωθεί η διαδικασία πώλησης των χαρτοφυλακίων είτε όχι.

Ο νέος πρόεδρος του Εγγυητικού Κεφαλαίου, απέστειλε ήδη προς τις ασφαλιστικές εταιρείες επιστολή μέσω της οποίας τους ζητεί να καταθέσουν τις προτάσεις τους για το σχέδιο κανονισμού της συνέλευσης των μελών και σχέδιο θεμάτων στελέχωσης, οργάνωσης και λειτουργίας του φορέα.

Πηγή: Kαθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου