Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Τέσσερις αλλαγές στην περαίωση

Το νομοσχέδιο για την περαίωση ψηφίζεται εντός της εβδομάδας με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, αφού στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι η νέα ρύθμιση να «τρέξει» μέσα στον Οκτώβριο και το Δημόσιο να καταφέρει να βάλει στα ταμεία του το ποσό των 500 - 600 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους. Με την περαίωση-«σκούπα» των ετών 2000 - 2009 το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά να εισπράξει τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ.

Με βελτιώσεις στο αρχικό σχέδιο «κλειδώνει» σήμερα στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου το νομοσχέδιο για την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων της τελευταίας δεκαετίας και η νέα ρύθμιση για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο.

Το νομοσχέδιο ψηφίζεται εντός της εβδομάδας με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, αφού στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι η νέα ρύθμιση να «τρέξει» μέσα στον Οκτώβριο και το Δημόσιο να καταφέρει να βάλει στα ταμεία του το ποσό των 500 - 600 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους. Με την περαίωση-«σκούπα» των ετών 2000 - 2009 το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά να εισπράξει τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ.

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών μετά τα «πυρά» που δέχθηκε από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αλλά και τις έντονες ενστάσεις από τους φορείς της αγοράς, διόρθωσε το αρχικό σχέδιο για να γίνει η περαίωση ελκυστικότερη και να επιτευχθεί ο στόχος των εσόδων. Οι βασικές διορθώσεις αφορούν τα εξής:

1. Αύξηση του αριθμού των δόσεων. Οι μηνιαίες δόσεις για την εξόφληση του φόρου που θα προκύψει από την περαίωση αυξάνονται από 12 σε 18 ή σε 24 δόσεις. Σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο αν το ποσό της αρχικής οφειλής είναι μέχρι 5.000 ευρώ καταβάλλεται σε 4 ίσες μηνιαίες δόσεις, ποσά από 5.000 - 20.000 ευρώ εξοφλούνται σε 6 ίσες μηνιαίες δόσεις, ενώ ποσά άνω των 20.000 ευρώ καταβάλλονται σε 12 μηνιαίες δόσεις.

2. Μείωση της προκαταβολής του φόρου στο 20% ή ενδεχομένως και στο 15%. Το 25% της προκαταβολής φόρου που θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι τις 12/11 θεωρήθηκε από τους φορείς ιδιαίτερα υψηλό ως προκαταβολή, σε μία περίοδο, μάλιστα, που οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα ρευστότητας. Το σκεπτικό του υπουργείου για τη μεγάλη προκαταβολή έχει να κάνει με την πρακτική πολλών επιχειρήσεων να εντάσσονται σε ρυθμίσεις, να καταβάλλουν την πρώτη ή και τη δεύτερη δόση, να καθίστανται φορολογικά ενήμεροι και από εκεί και πέρα να αγνοούν τις υπόλοιπες δόσεις.

3. Μείωση των ελάχιστων ποσών φόρου για κάθε χρήση. Τα ποσά 400 ευρώ για όσους τηρούν βιβλία α΄ κατηγορία, 700 ευρώ για τους τηρούντες βιβλία β΄ κατηγορίας και 1.000 ευρώ για τα γ΄ κατηγορίας κρίθηκαν υψηλά και αναμένεται να χαμηλώσουν για να διευκολυνθούν οι επιτηδευματίες που θα υπαχθούν στη ρύθμιση. Δεν αποκλείεται το ποσό για τους επιτηδευματίες που τηρούν βιβλία β΄ κατηγορίας να μειωθεί στα 500 ευρώ ανά χρήση.

4. Αυτοπεραίωση. Το υπουργείο βάζει διαχωριστική γραμμή ανάμεσα σε όσους έκαναν αυτοπεραίωση από το 2003 έως και το 2007 και σε αυτούς που ακολούθησαν τη διαδικασία τα έτη 2008 και 2009. Οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι φορολογούμενοι που είχαν κάνει αυτοπεραίωση έως και το 2007 δεν θα μπουν στην περαίωση, με εξαίρεση όσους είχαν επιλεγεί για δειγματοληπτικό έλεγχο. Αυτοί που έχουν μπει στο «δείγμα» θα μπορούν να υπαχθούν στην περαίωση, να πληρώσουν τον πρόσθετο φόρο και να απαλλαχθούν οριστικά από τον έλεγχο. Για τους φορολογούμενους που έκαναν αυτοπεραίωση τη διετία 2008-2009, η περαίωση θα είναι ανοιχτή, ενδεχομένως με έκπτωση.

Γ. Παπακωνσταντίνου Ο Γ. Παπακωνσταντίνου, σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής» υπογράμμισε: «Οι μη έχοντες όχι απλά δεν αδικούνται, αλλά μάλλον ευνοούνται από κάθε κίνηση που επιχειρεί να βάλει μία τάξη στο φορολογικό μηχανισμό ώστε να γίνει πιο δίκαιος, πιο αποτελεσματικός». Τόνισε, ότι η ρύθμιση βάζει διαχωριστική γραμμή με το παρελθόν, και σημείωσε: «Το κυριότερο είναι ότι δεν έρχεται μόνη, αλλά εντάσσεται σε ένα νέο πλαίσιο ώστε να μην είναι δυνατή η συσσώρευση τόσων ανέλεγκτων υποθέσεων και ληξιπρόθεσμων οφειλών».

Οι διορθώσεις στο αρχικό σχέδιο της περαίωσης
1. Αύξηση του αριθμού των μηνιαίων δόσεων από 12 σε 18 ή σε 24.
2. Μείωση της προκαταβολής φόρου από 25% σε 20% ή 15%.
3. Μείωση των ελάχιστων ποσών φόρου ανά χρήση.
4. Εξαίρεση από τη διαδικασία της αυτοπεραίωσης των επιτηδευματιών που έκαναν αυτοπεραίωση έως το 2007, με εξαίρεση όσους βρίσκονται στο δείγμα ελέγχου.

Πηγή: Hμερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου