Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Η ακριβή περαίωση θα ακριβύνει το πετρέλαιο

Το υψηλό κόστος της περαίωσης απομακρύνει από τα δημόσια ταμεία περισσότερους από 1 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις, αλλά μπορεί να φέρει πιο κοντά το ενδεχόμενο της εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. 

Με τον φόβο του Αυτοφώρου και της παραδειγματικής τιμωρίας για τους φοροφυγάδες, που επικαλέστηκε ως τα πλέον επαχθή μέτρα ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, επιχειρείται να πάνε στα ταμεία του Δημοσίου περισσότεροι από 1 εκατ. ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις για να περαιώσουν τις ανέλεγκτες χρήσεις της δεκαετίας 2000-2009. Για «αναγκαίο κακό» μίλησε ο υφυπουργός Δημήτρης Κουσελάς θέτοντας το ζήτημα της αύξησης των εσόδων και του κινδύνου πτώχευσης του κράτους.

Το «πείραμα» τίθεται ήδη υπό αμφισβήτηση, καθώς η πολιτική ηγεσία του υπουργείου δεν φαίνεται διατεθειμένη να ρίξει τον πήχυ και να περιορίσει το κόστος της περαίωσης, που στην καλύτερη περίπτωση ξεκινάει από 4.000 ευρώ για μικρές επιχειρήσεις και φτάνει στα 7.000 ευρώ για μικρομεσαίες -ελεύθερους επαγγελματίες και στα 10.000 ευρώ για μεγάλες, με κλείσιμο και των 10 χρήσεων. 

Η εξέλιξη αυτή φέρνει πιο κοντά νέα «σωστικά» επιβαρυντικά μέτρα, όπως της εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης ακόμα και στο τελευταίο δίμηνο του έτους, δεδομένου ότι ήδη το οικονομικό επιτελείο έχει μιλήσει -σύμφωνα με πληροφορίες- στην τρόικα για είσπραξη 600 εκατ. ευρώ στη διάρκεια του 2010 και άλλο 1 δισ. ευρώ το 2011. 

Αν δεν υπάρξει προσέλευση, λόγω υψηλού κόστους, το πρόβλημα θα είναι άμεσο. Τα 600 εκατ. ευρώ πάντως αμφισβητήθηκαν από την τρόικα, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε επιπλέον των άλλων περικοπών (εξοπλιστικά, λειτουργικές κ.λπ.) τουλάχιστον μείωση κατά 1 δισ. ευρώ του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων σε αυτή τη φάση. Φόβο για νέα μέτρα εξέφρασε και ο πρόεδρος της ομοσπονδίας των εφοριακών Γιάννης Γρίβας, τονίζοντας πως αν δεν πάει καλά η ρύθμιση «έρχεται νέα μείωση των αποδοχών» των δημοσίων υπαλλήλων. 

Το υψηλό κόστος της περαίωσης σε συνδυασμό με την έλλειψη ρευστότητας έθεσαν οι φορείς κατά τη χθεσινή δημόσια διαβούλευση με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, τον υφυπουργό Δημήτρη Κουσελά, τους γραμματείς Ηλ. Πλασκοβίτη, Δημ. Γεωργακόπουλο, Διομ. Σπινέλη και Γιάν. Καπελέρη, καθώς και τον γενικό διευθυντή φορολογικών θεμάτων Δημ. Σταματόπουλο. 
 
Σανίδα σωτηρίας
Με την επισήμανση της αδυναμίας ελέγχου μόλις του 3% επί των συνολικών εκκρεμοτήτων, ο Γ. Παπακωνσταντίνου εξήγησε την αναγκαιότητα της ρύθμισης που θα λειτουργήσει ως σανίδα σωτηρίας για τον φετινό και τον επόμενο προϋπολογισμό. Μπορεί να συνάντησαν τη θετική στάση των φορέων, αλλά για τις βελτιώσεις που ζήτησαν, οι αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών εμφανίζονται αδιάλλακτοι σε 3 βασικά σημεία: 

1. Βασικός συντελεστής 2%, που προσδιορίζει κατά βάση τα φορολογητέα ακαθάριστα έσοδα. Η πλειονότητα των φορέων ζήτησε μείωση στο 1% και πρότεινε ως εναλλακτικές λύσεις τη μείωση του φόρου 50% για ειλικρινείς φορολογούμενους ή περιορισμό συντελεστών προοδευτικότητας. Εν τούτοις αρμόδιοι παράγοντες αμέσως μετά τη συνάντηση τόνιζαν πως «δεν υπάρχει περίπτωση να μειωθεί ο συντελεστής», καθώς θα πέσει πολύ χαμηλά ο τελικός φόρος και συνεπώς τα προσδοκώμενα φορολογικά έσοδα.
Περαίωση στην περαίωση 

2. Αυτοπεραίωση, που ισχύει από τη χρήση του 2004. Η πλειονότητα των φορέων δεν δέχεται να ενταχθούν στη ρύθμιση οι αυτοπεραιωμένες υποθέσεις, καθώς θα ήταν «περαίωση στην περαίωση». Οι παράγοντες του υπουργείου εμφανίζονται να μη συζητούν το όλο θέμα τονίζοντας πως η αυτοπεραίωση δεν συνιστά κλείσιμο χρήσεων και δείχνουν τη νέα περαίωση. 

Στο κενό φαίνεται να πέφτει και το αίτημα της εξαίρεσης από την περαίωση έστω αυτών που μπήκαν σε δειγματοληπτικό έλεγχο τη διετία 2007-2008 ή ακόμα και της μείωσης 50% του φόρου. 

3. Ελάχιστα ποσά φόρου (400 ευρώ ανά χρήση για μικρές επιχειρήσεις, 700 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες -μικρομεσαίες και 1.000 ευρώ για μεγάλες). Οι φορείς τόνισαν πως πρέπει να κατεβεί ο πήχυς. Αποψη των επιτελών του υπουργείου είναι ότι τα ποσά μπορεί να εξοφληθούν αν συνδυαστούν με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, δηλαδή αύξηση του αριθμού (μέχρι και 36) των δόσεων που ζήτησε η πλειονότητα των φορέων, και μείωση της προκαταβολής φόρου τουλάχιστον 10% από 25%. Αφήνουν ανοιχτό παράθυρο μείωσής τους αν δεν βρεθεί η κατάλληλη φόρμουλα. Η επιμήκυνση πάντως του χρόνου αποπληρωμής ή μείωσης της προκαταβολής, που επίσης ζήτησαν οι φορείς, θα περιορίσει σημαντικά το προσδοκώμενο για φέτος κονδύλι των 600 εκατ. ευρώ, ενώ τυχόν αποπληρωμή μέχρι 36 δόσεις παρατείνει μέχρι και το 2013 την είσπραξη του φόρου συνολικά. 

Οι εκπρόσωποι των ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, Επιμελητηρίων, ΣΕΤΕ, ΣΕΛΠΕ, ΣΜΕΧΑ, ΙΟΦοΜ, ΠΟΦΕΕ, ΣΟΕΛ, ΠΟΕ-ΔΟΥ και ΗΑΤΤΑ εξέφρασαν τις ενστάσεις τους για πολλές από τις εξαιρέσεις (όπως μεγαλοϊδιοκτήτες, τις περίπου 2.000 πολύ μεγάλες εταιρείες) και ζήτησαν μεταξύ άλλων να υπάρξει συμψηφισμός με ΦΠΑ, να αναγνωριστούν οι ζημιογόνες χρήσεις, να ενταχθεί ο πιστωτικός ΦΠΑ που αφορά κυρίως επενδύσεις σε πάγια, να πάει πέραν της 12/11/2010 ο χρόνος ένταξης, να αποφευχθεί η διπλή φορολόγηση καπνικών και καυσίμων, να ενταχθούν και όσοι υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις μέχρι την ψήφιση του νόμου, να αποσαφηνιστούν οι παραβάσεις του ΚΒΣ, να υπάρξει κίνητρο οριστικής παραγραφής μέχρι τη χρήση 2005 και απαλλαγής από στοιχεία για τις υπόλοιπες. 

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου μίλησε για νέα αρχή υποσχόμενη κίνητρα σε συνεπείς φορολογούμενους, αλλά και καλύτερες συνθήκες, όπως η άμεση εκδίκαση των υποθέσεων στα δικαστήρια που θα διευθετηθεί με το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης. 

Οι φορείς θα αποστείλουν τις προτάσεις τους μέχρι αύριο, οπότε έχει προγραμματιστεί η συζήτηση στη Βουλή, ενώ το νομοσχέδιο θα κατατεθεί μέχρι Δευτέρα ή το αργότερο Τρίτη. 

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου