Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Το ασυνεπές κράτος διώχνει τις επενδύσεις

Καθυστερεί την εξόφληση των οφειλών του προς τις επιχειρήσεις

Η γραφειοκρατία, τα δημοσιονομικά προβλήματα και οι παλινωδίες του Δημοσίου επιτείνουν το ήδη κακό επενδυτικό κλίμα και ενισχύουν την πεποίθηση των ξένων επενδυτών ότι η Ελλάδα είναι ένας αναξιόπιστος εταίρος. 

Η κινεζική Cosco, στην οποία η κυβέρνηση προσβλέπει για επέκταση των δραστηριοτήτων της στη χώρα μας έφτασε μέχρι τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Θεόδωρο Πάγκαλο, διεκδικώντας την επιστροφή ΦΠΑ ύψους 21 εκατ. ευρώ από την επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά, όπως προβλέπεται από τη συμφωνία με το ελληνικό κράτος. 


Ακόμη μεγαλύτερα ποσά περιμένουν εκατοντάδες άλλες επιχειρήσεις, εξαγωγικές, τουριστικές, κατασκευαστικές, πληροφορικής κ.λπ. Μόνο στις κατασκευαστικές εταιρείες οφείλονται από τον στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα περισσότερα από 1 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή το Δημόσιο καλείται να καταβάλει 68 εκατ. ευρώ ως αποζημίωση στην ανάδοχο κοινοπραξία επειδή με δική του υπαιτιότητα ματαιώθηκε, ύστερα από πολύχρονη καθυστέρηση και αμφισβήτηση της σκοπιμότητας του έργου, η κατασκευή της υποθαλάσσιας αρτηρίας της Θεσσαλονίκης. 

Στο 7μηνο οι ξένες επενδύσεις στη χώρα μας μειώθηκαν σε 1,57 δισ. ευρώ από 2,17 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου