Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Προκαταβολή από την Εθνική ζητεί το ΙΚΑ

Διπλή προκαταβολή από την Εθνική Τράπεζα ζητεί το ΙΚΑ, προκειμένου να πληρώσει τις συντάξεις μέχρι τα Χριστούγεννα και να μετάσχει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, έτσι ώστε να μην απολέσει και μέρος της περιουσίας του (συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο). 

Κατ' αυτόν τον τρόπο το ΙΚΑ, που δεν έχει εξασφαλίσει το σύνολο των κονδυλίων για τις συντάξεις του προσεχούς τριμήνου, ζητεί από την ΕΤΕ τις εισφορές των μηνών Οκτωβρίου- Δεκεμβρίου για τους 12.000 υπαλλήλους της τράπεζας (σημ. οι οποίοι υπήχθησαν στην ασφάλιση του ΙΚΑ), συνολικά 132 εκατ. ευρώ. Και αυτά προκαταβολικά, μέσα στον προσεχή μήνα, προκειμένου να πιστωθούν οι λογαριασμοί με τις συντάξεις Νοεμβρίου (25/10) και Δεκεμβρίου (20/12). 
 
Σαν «μαξιλαράκι για κάθε ενδεχόμενο» περιγράφει την κίνηση ο διοικητής του ΙΚΑ Ρ. Σπυρόπουλος, καθώς παραδέχεται ότι τα έσοδα υποχώρησαν το τελευταίο δίμηνο (Αύγουστος-Σεπτέμβριος) λόγω της... ρύθμισης. «Οταν είναι να υπαχθεί κάποιος στη ρύθμιση (σημ. λήγει στις 15 Οκτωβρίου), δεν πληρώνει το αμέσως προηγούμενο διάστημα» παραδέχεται. Αν και ο κ. Σπυρόπουλος τάσσεται υπέρ της ρύθμισης των οφειλών προκειμένου να εισπραχθούν καθυστερημένες οφειλές, ωστόσο αφήνει αιχμές για τη χρονική περίοδο που επελέγη για τη ρύθμιση. «Δεν κάνεις ρύθμιση όταν πας να κλείσεις τον προϋπολογισμό» (προς το τέλος του χρόνου) σημειώνει. 

Το Ιδρυμα βρέθηκε σε οικονομική αδυναμία παρά την κατάργηση των 13ης και 14ης συντάξεων (συνολικά περικόπηκαν 900 εκατ. από το σύνολο των συνταξιούχων). Και αυτό παρά το γεγονός ότι «τα έσοδα των Ταμείων αυξήθηκαν κατά 3%», σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη, η φαρμακευτική δαπάνη περιορίστηκε κατά 20%, ενώ δεν αποπληρώνονται οι οφειλές προς τους άλλους οργανισμούς κοινωνικής πολιτικής. 

Ο κ. Σπυρόπουλος αναφέρει στην «Ε» ότι καταβάλλονται μηνιαίως 110 εκατ. ευρώ στον ΟΑΕΔ, 30 εκατ. στον ΟΕΚ (κατοικία) και 10 στην Εστία. Αρα το πρόβλημα εντοπίζεται στη μείωση των επιχορηγήσεων που φέτος θα καταβάλει ο προϋπολογισμός προς το ΙΚΑ και στην ύφεση στην αγορά. Χωρίς να παραγνωρίζεται και το ξεχαρβάλωμα των εισπρακτικών μηχανισμών. 

Ταυτόχρονα το ΙΚΑ διεκδικεί την εφάπαξ εξόφληση εκ μέρους της ΕΤΕ της οφειλής των 350 εκατ. ευρώ από την ανάληψη της συνταξιοδότησης των υπαλλήλων. Το εν λόγω χρέος πρέπει να καταβληθεί εντός 10ετίας, αλλά το διεκδικεί αμέσως το ΙΚΑ προκειμένου να μετάσχει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και έτσι αφ' ενός να μη χάσει περιουσιακά στοιχεία (μείωση συμμετοχής) και αφ' ετέρου να μη χάσει το Δημόσιο την... Εθνική (τα Ταμεία ελέγχουν το 18% των μετοχών, τη στιγμή που το Δημόσιο δεν διαθέτει ούτε μια μετοχή, αλλά υποδεικνύει τις διοικήσεις). 

 
* Απρόθυμοι εμφανίζονται οι οφειλέτες να ενταχθούν στη ρύθμιση των οφειλών, παρά το γεγονός ότι αυτή είναι ιδιαιτέρως ευνοϊκή. Μέχρι στιγμής στο ΙΚΑ δεν έχουν προσέλθει ούτε 15.000 οφειλέτες να ρυθμίσουν τα χρέη τους, από ένα σύνολο άνω των 350.000 οφειλετών, αν και ο κ. Σπυρόπουλος προσδοκά ρύθμιση οφειλών που μπορεί να φτάσει το 18%-20% (900 εκατ. με 1 δισ. από ένα σύνολο 5 δισ. καθυστερημένων οφειλών). Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα εισπραχθούν κιόλας. Μετά τη λήψη της πολύτιμης ασφαλιστικής ενημερότητας, πολλοί εργοδότες εγκαταλείπουν τη ρύθμιση. 

Στον ΟΑΕΕ μόλις 10.000 από ένα σύνολο 300.000 που χρωστάνε έχουν ανταποκριθεί στην πρόσκληση. Ωστόσο, ο διοικητής του Ταμείου Γ. Βουδούρης πιστεύει ότι στο τέλος του χρόνου ο ΟΑΕΕ θα περιορίσει φέτος την (ετήσια) κρατική επιδότηση κατά 30%, έναντι του 2009 (800 εκατ. φέτος έναντι 1,1 δισ. τον περασμένο χρόνο). Και αυτό το αποδίδει, πέραν των περικοπών στις συντάξεις, στην αύξηση των εσόδων και την περιστολή της εισφοροδιαφυγής. 

Για την είσπραξη των καθυστερημένων οφειλών ο πρόεδρος των εργαζομένων στο ΙΚΑ (Αττικής και Νήσων) Ν. Χατζόπουλος υποστηρίζει ότι το 1/3 των επιχειρήσεων έχει κλείσει και το υπόλοιπο 1/3 είναι εταιρείες του Δημοσίου. Για το υπόλοιπο ποσοστό προτείνει τη δημιουργία τοπικών, ανά κατάστημα, επιτροπών που θα καλούν τους οφειλέτες για ρύθμιση κατά περίπτωση. * 

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου