Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Τι συμβαίνει τελικά με το Ερ. Ντυνάν

Η αρχαία θεά Γαία μπορεί στο πρόσωπο του Ουρανού να βρήκε τον ιδανικό σύντροφο και να δημιουργήθηκε από τα παιδιά της ο κόσμος, τα γεννητούρια της μαιευτικής κλινικής «Γαία», που αποτελεί σύμπραξη του Ερρίκος Ντυνάν και του Ιατρικού Κέντρου έχουν φέρει φουρτούνες σε όλη την αγορά.

Αιτία, το αν λειτουργεί νόμιμα ή όχι, εάν το κοινωφελές ίδρυμα Ερ. Ντυνάν είχε το δικαίωμα και με βάση του καταστατικού του να συγχρωτιστεί με ιδιωτικό όμιλο, εάν έπρεπε να προηγηθεί διαγωνισμός, τι προβλέπει η σύμβαση Ντυνάν - Ιατρικού και αν εντέλει σήμερα έχει άδεια. Ερωτήματα που ακόμη αναμένουν απάντηση και στα οποία εμπλέκονται πλέον και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και φυσικά το Υπουργείο Υγείας.

Το γεγονός είναι ότι η άδεια του «Γαία» έχει λήξει από τον περασμένο Φεβρουάριο και μέχρι στιγμής το αρμόδιο υπουργείο δεν την έχει ανανεώσει. Μάλιστα, ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και του Ερρίκος Ντυνάν, κ. Ανδρέας Μαρτίνης είχε τη Δευτέρα το μεσημέρι μια πρώτη συνάντηση με τον νέο υπουργό, κ. Ανδρέα Λοβέρδο όπου και συζήτησαν τόσο τα προβλήματα στον κλάδο αλλά κυρίως τα ζητήματα που αφορούν στο Ερρίκος Ντυνάν.

Ο κ. Μαρτίνης έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι βάσει καταστατικού και νομοθεσίας το «Γαία» είναι νόμιμο και το Ερρίκος Ντυνάν μπορούσε να προχωρήσει σε συμπράξεις και έχει αναγνωρίσει πως το γεγονός ότι δεν έχει ανανεωθεί ακόμη η σχετική άδεια «μας κάνει κακό».

Επίσης, έχει τονίσει πως η άδεια της γυναικολογικής και μαιευτικής κλινικής του Ντυνάν «Γαία» ανήκει στο Ντυνάν και όχι στον όμιλο του Ιατρικού Αθηνών, κάτι που επανέλαβε μιλώντας στο Capital.gr.

Τα παρατράγουδα του «Γαία» έχουν επιπτώσεις και στο Ερρίκος Ντυνάν, αφού δεν του έχει ανανεωθεί ακόμη η ετήσια άδεια καλής λειτουργίας, κάτι για το οποίο η διοίκηση του νοσοκομείου εκτιμά ότι θα διευθετηθεί σύντομα. Άλλο ένα θέμα δε, που συζητήθηκε με τον κ. Λοβέρδο.

Το θολό τοπίο σχετικά με το «Γαία» και τη νομιμότητά του ήρθε να ενισχύσει και η πρόσφατη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η οποία ήταν αρνητική για την μαιευτική κλινική και έκρινε ότι θα πρέπει να επανεξεταστεί το θέμα της λειτουργίας της.

Μια γνωμοδότηση η οποία δεν είναι μεν δεσμευτική για το υπουργείο Υγείας, όπως έχει υποστηρίξει δημόσια και το Ιατρικό Αθηνών, αλλά δεν μπορεί και να αγνοηθεί, αφού αυτό τη ζήτησε μετά από σχετικές ερωτήσεις του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή.

Μάλιστα, στην αγορά εντείνονται οι ψίθυροι πως το υπουργείο έχει ζητήσει εδώ και αρκετό καιρό τόσο από το Ερρίκος Ντυνάν όσο και από το Ιατρικό Αθηνών όλα τα απαιτούμενα έγγραφα που καθορίζουν την μεταξύ τους επιχειρηματική συμφωνία και ακόμη τα αναμένει...

Η δημιουργία της μαιευτικής - γυναικολογικής κλινικής «Γαία» έχει προκαλέσει «πόλεμο» μεταξύ των ιδιωτικών ομίλων υγείας και του Ερρίκος Ντυνάν, αλλά είχε και ως συνέπεια να μειωθούν οι τιμές κυρίως στους τοκετούς. Ο ανταγωνισμός σε μια ούτως ή άλλως πιεσμένη αγορά, αναμένεται να ενταθεί και από τη λειτουργία του νέου μαιευτικού νοσοκομείου «Ρέα» στα νότια προάστεια, η οποία αναμένεται εντός των επόμενων εβδομάδων.

Ανατροπές στον διαγωνισμό για το management;

Την ίδια στιγμή, ο διεθνής διαγωνισμός για την ανάληψη του management του Ερρίκος Ντυνάν έχει μπει στην τελική ευθεία. H Euromedica αποσύρθηκε από την κούρσα διεκδίκησης.

Πηγές προσκείμενες στο Ερρίκος Ντυνάν ανέφεραν πως όντως το ίδρυμα δέχτηκε επιστολή από τον όμιλο Λιακουνάκου όπου τον ενημέρωνε πως δεν διέθετε επαρκή στοιχεία ή χρόνο για να επεξεργαστεί μια σοβαρή επιχειρηματική πρόταση και γι’ αυτό το λόγο δεν θα κατέβει στον διαγωνισμό.

Σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες, οι άλλοι δύο υποψήφιοι, ΙΑΣΩ-ΙΑΣΩ General και Ιατρικό Αθηνών κατέθεσαν δεσμευτικές προτάσεις, οι οποίες αποσφραγίζονται σήμερα.

Η διοίκηση του Ερ. Ντυνάν είχε εκφράσει την επιθυμία να περαιωθούν οι διαδικασίες για την επιλογή της πιο προσοδοφόρας πρότασης το ταχύτερο δυνατό, ώστε μέσα στο δίμηνο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου να έχει επιλεγεί το νέο σχήμα που θα ασκήσει τη διοίκηση του νοσοκομείου.

Δεν αποκλείεται ωστόσο τα σχέδια να καθυστερήσουν αν όχι και να ανατραπούν. Και αυτό γιατί οι πληροφορίες θέλουν μεγάλους ξένους οίκους να έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για συνεργασία με το ίδρυμα του Ερυθρού Σταυρού, γεγονός που δεν αφήνει αδιάφορους του επικεφαλής των δύο ιδρυμάτων.

Η πλευρά της Euromedica πάντως, άφηνε αιχμές για τη διαγωνιστική διαδικασία, αλλά και για κάποια καίρια ζητήματα που αφορούν το management του Ερ. Ντυνάν, όπως τι ακριβώς προβλέπει η διοικητική διαχείριση του νοσοκομείου, εάν σε αυτήν περιλαμβάνεται η λειτουργία του «ΓΑΙΑ», αν και κατά πόσο θα συνεχίσει ο Ερυθρός Σταυρός να ενισχύει οικονομικά το Ντυνάν κλπ. Και όλα αυτά με γνώμονα ότι στον ισολογισμό του Ερρίκος Ντυνάν οι υποχρεώσεις την τελευταία πενταετία βαίνουν αυξανόμενες – περί τα 20 εκατ. ευρώ επιπλέον κάθε χρόνο– και ανέρχονται κατ’ εκτίμηση στα 240 εκατ. ευρώ.

Πηγή: Capital

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου