Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Τι προβλέπει η ρύθμιση για τη συνταξιοδότηση με διαδοχική ασφάλιση

Χωρίς αλλαγές οι συντάξεις γήρατος, ευνοϊκότερες προϋποθέσεις για αναπηρικές και λόγω θανάτου

Σε ισχύ τίθενται -με εγκύκλιο που υπέγραψε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γιώργος Κουτρουμάνης- οι νέες ρυθμίσεις του ασφαλιστικού νόμου περί διαδοχικής ασφάλισης. 

Οι νέες ρυθμίσεις εφαρμόζονται σε όσους υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης από 1/1/2011 και μετά, και εφόσον φυσικά έχουν ασφαλισθεί διαδοχικά σε δύο ή περισσότερα Ταμεία.

Με τις νέες ρυθμίσεις δεν επέρχονται αλλαγές στις περιπτώσεις σύνταξης γήρατος. Προβλέπονται όμως ευνοϊκότερες προϋποθέσεις για τις συντάξεις αναπηρίας και συντάξεις λόγω θανάτου. Για να απονεμηθεί σύνταξη από τον τελευταίο φορέα αρκούν 1.000 ημέρες ασφάλισης από τις οποίες 300 την τελευταία πενταετία (από 1.500 και 500 αντίστοιχα που απαιτούνταν με το σημερινό καθεστώς στην πρώτη εξέταση του αιτήματος).

Ειδικά για τις συντάξεις λόγω αναπηρίας ή θανάτου και εφόσον έχει απορριφθεί το αίτημα από όλους τους φορείς, ο τελευταίος φορέας απονέμει σύνταξη εφόσον πληρούνται βέβαια οι γενικές και ειδικές προϋποθέσεις, αλλά αρκούν 300 ημέρες ασφάλισης στον φορέα αυτό.

Με τις ρυθμίσεις που ισχύουν μέχρι 31/12/2010, οι αποδοχές των εργαζομένων επικαιροποιούνται μόνο με τις μεταβολές του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Με τον νέο νόμο οι αποδοχές επικαιροποιούνται και με τον συντελεστή ωρίμασης που σε ορισμένες περιπτώσεις, σύμφωνα με τα παραδείγματα που έκανε το υπουργείο Εργασίας, μπορεί να οδηγήσει και σε διπλασιασμό των συντάξιμων αποδοχών.

Οι ασφαλισμένοι που θα έχουν βελτίωση στο ποσό της σύνταξής τους είναι κυρίως όσοι ξεκίνησαν την ασφάλισή τους σε Ταμεία μισθωτών και συνταξιοδοτούνται από τον ΟΑΕΕ, το Δημόσιο, τα πρώην Ταμεία ΔΕΚΟ και τραπεζών που είναι ενταγμένα στο ΙΚΑ, το ΕΤΑΑ και το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ. Δεν προκύπτει διαφορά αν έχει προηγηθεί ασφάλιση σε Ταμείο αυτοαπασχολουμένων και στη συνέχεια σε Ταμείο μισθωτών.

Πάντως, ο πολλαπλασιασμός με τους συντελεστές για τον υπολογισμό της σύνταξης θα ισχύσει και για το Δημόσιο, ώστε να ληφθεί υπόψη και η ωρίμαση των μισθών. Ειδικότερα, στις περιπτώσεις που το ΤΣΜΕΔΕ είναι συμμετέχων φορέας στην απονομή σύνταξης, το ποσό συντάξιμων αποδοχών από 1.1.2006 στο Ταμείο ορίζεται στο ποσό των 1.020 ευρώ.

Διαφορετικά όρια ηλικίας
Οταν ο εργαζόμενος έχει ασφαλισθεί σε Ταμεία για τα οποία το όριο ηλικίας είναι διαφορετικό και έχει συμπληρώσει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης με διαδοχική ασφάλιση, ο ασφαλισμένος έχει δύο επιλογές:

α. Να πάρει ταυτόχρονα τη σύνταξη που αντιστοιχεί σε όλα τα Ταμεία (η σύνταξη χορηγείται πάντοτε από τον απονέμοντα φορέα). Στην περίπτωση αυτή το ποσό της σύνταξης που αντιστοιχεί στο Ταμείο στο οποίο δεν έχει συμπληρωθεί το όριο ηλικίας, είναι μειωμένο κατά 6% για κάθε χρόνο που υπολείπεται του 55ου έτους για γυναίκα ασφαλισμένη και του 60ού έτους για άνδρα ασφαλισμένο. Για ασφαλισμένους από 1/1/1993 και μετά, η μείωση γίνεται ενιαία για άνδρα και γυναίκα για τον χρόνο που υπολείπεται του 60ού έτους.

β. Να πάρει το ποσό της σύνταξης που αντιστοιχεί στο Ταμείο ή στα Ταμεία που έχει συμπληρωθεί το προβλεπόμενο όριο ηλικίας και να περιμένει τη συμπλήρωση των ορίων που αναφέρονται στην περίπτωση (α) για να πάρει σύνταξη χωρίς καμία σημείωση.

Παραδείγματα υπολογισμού για το ύψος της διαδοχικής σύνταξης
- Ασφαλισμένος στο ΤΕΒΕ (ΟΑΕΕ) έχει συμπληρώσει 10.025 ημέρες ασφάλισης. Πριν από το ΤΕΒΕ (ΟΑΕΕ) είχε ασφαλιστεί στο ΙΚΑ όπου είχε συμπληρώσει 2.900 ημέρες ασφάλισης. Υψος σύνταξης σε ηλικία 60 ετών:

Με το σημερινό καθεστώς το ποσό της σύνταξης θα είναι 1.361 ευρώ.


Με το καθεστώς που θα ισχύσει από 1/1/2011 και μετά το ποσό της σύνταξης θα είναι 1.436 ευρώ (+5,5,%).

- Ασφαλισμένος του ΤΕΒΕ (ΟΑΕΕ) έχει συμπληρώσει στην ασφάλισή του 2.350 ημέρες. Πριν από το ΤΕΒΕ (ΟΑΕΕ) είχε ασφαλιστεί στο ΙΚΑ όπου είχε συμπληρώσει 5.545 ημέρες ασφάλισης. Υψος σύνταξης στην ηλικία των 65 ετών:

Με το καθεστώς που ισχύει σήμερα το ποσό της σύνταξης θα είναι 869 ευρώ.

Με τις νέες ρυθμίσεις το ποσό της σύνταξης θα είναι 968 ευρώ (+11,4%)

- Ασφαλισμένος του ΤΕΒΕ έχει συμπληρώσει στην ασφάλισή του 8.650 ημέρες. Πριν από το ΤΕΒΕ είχε ασφαλισθεί στο ΙΚΑ και έχει συμπληρώσει 4.180 ημέρες. Ποιο είναι το ποσό της σύνταξης που θα πάρει σε ηλικία 60 ετών;

Με το σημερινό καθεστώς το ποσό της σύνταξης θα είναι 1.443 ευρώ.

Με τις νέες ρυθμίσεις το ποσό της σύνταξης θα είναι 1.705 ευρώ (+18,1%).

Πηγή: Kαθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου