Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Βγήκαν τα μαχαίρια στον κλάδο της υγείας

«Μία σπίθα αρκεί να φέρει την καταστροφή στο δάσος» έλεγε η γνωστή διαφήμιση. Μια σπίθα ήταν αρκετή για να ανοίξει νέο μέτωπο στον κλάδο της ιδιωτικής υγείας και κυρίως στα μαιευτήρια.

Η υπόθεση με το γυναικολόγο που συνεργαζόταν με το Ιασώ και την εμπορία των ωαρίων ήταν η αφορμή για να ξεσπάσει πολεμικό κλίμα μεταξύ των μεγάλων ομίλων.  
Η επικοινωνιακή αντίδραση του Ιασώ ήταν άμεση όχι μόνο στο να εκδώσει ανακοίνωση διάψευσης της οποιασδήποτε συμμετοχής του στην υπόθεση, αλλά και παραθέτοντας σήμερα το μεσημέρι συνέντευξη τύπου για να απαντήσει σε όσους βάλουν κατά της φήμης και του κύρους του ίδιου του νοσοκομείου.

Την ίδια στιγμή, οι αιχμές δίνουν και παίρνουν με εκατέρωθεν «αλληλο-μαχαιρώματα», αφού όλοι έχουν να πουν κάτι για τον ανταγωνιστή τους.

Έτσι στο Ιασώ οι ανταγωνιστές «χρεώνουν» την επιλογή των συνεργατών του, ειδικά σε ένα τόσο ευαίσθητο ιατρικό θέμα όπως η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, ενώ το νοσοκομείο απαντά πως καμία από τις συγκεκριμένες πράξεις δεν έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις του Ιασώ «καθότι ο συγκεκριμένος ιατρός διαθέτει δική του μονάδα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, όπου και συνελήφθη. Στο Ιασώ όπως και σε άλλα μαιευτήρια που συνεργάζεται, εκτελεί μόνο μαιευτικές και χειρουργικές πράξεις».

Παράγοντες της αγοράς που παρακολουθούν από κάποια απόσταση τις εξελίξεις σχολίαζαν πως το νέο «ντέρμπι» στο χώρο της υγείας συνδέεται με το «Γαία» αλλά και πυροδοτείται από την -συνεχώς αναβαλλόμενη- λειτουργία του ΡΕΑ στο Φαληρικό Δέλτα.

Η μαιευτική – γυναικολογική κλινική Γαία ως γνωστόν αποτελεί σύμπραξη του Ερρίκος Ντυνάν με το Ιατρικό Κέντρο. Την ίδια στιγμή είναι σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την ανάληψη του management του Ερρίκος Ντυνάν για 10 χρόνια (5 + 5 έτη), αφού πλέον θα αξιολογηθούν οι δύο προσφορές που υποβλήθηκαν.

Το γεγονός ότι ενδιαφέρον για τον διαγωνισμό εξέφρασαν το Ιασώ, το Ιατρικό Κέντρο αλλά πλέον υπάρχει και «κρούση» από ξένα επενδυτικά κεφάλαια για τον Ερυθρό Σταυρό, όπως δήλωσε στο Capital.gr ο κ. Ανδρέας Μαρτίνης, πρόεδρος των κοινωφελών ιδρυμάτων, δεν αποκλείεται να αλλάξει τα δεδομένα.

Πάντως, από την πλευρά του Ιατρικού και μάλιστα δια στόματος κ. Γιώργου Αποστολόπουλου έχει δηλωθεί πως ανεξαρτήτως από την εξέλιξη του διαγωνισμού και όποιος κι αν αναλάβει τη διοίκηση, η σύμβαση της με το Ερρίκος Ντυνάν προβλέπει την 25ετή λειτουργία της μαιευτικής κλινικής Γαία.

Άξια αναφοράς είναι και η τεράστια ακίνητη περιουσία του Ερυθρού Σταυρού, η αξιοποίηση της οποίας αποτελεί στοίχημα αλλά και «φιλέτο» στα χέρια του ομίλου που θα αναλάβει ένα τέτοιο project.

Αναμένοντας το ΡΕΑ

Η περίπτωση του ΡΕΑ από την άλλη έχει προβληματίσει την αγορά με δύο τρόπους:

- Πρώτον, η έλευση ενός νέου νοσοκομείου αναμένεται να «κόψει» μερίδιο από την πίτα των γεννήσεων που διαχειρίζονται μέχρι τώρα τα υφιστάμενα νοσοκομεία, κάτι που έγινε και με το Γαια.

- Δεύτερον, το όλο έργο έχει πάει πίσω σχεδόν ένα χρόνο και πλέον ο στόχος της διοίκησης ή ο αγώνας δρόμου είναι μέσα στον Οκτώβριο να ξεκινήσει τη λειτουργία της η μονάδα.

Μέχρι στιγμής τα χρονοδιαγράμματα έχουν ανατραπεί αρκετές φορές, αφού ο αρχικός σχεδιασμός ήταν το μαιευτήριο να λειτουργήσει στα τέλη του 2009. Στην πορεία οι εκτιμήσεις το έφερναν στις αρχές του 2010, και στη συνέχεια μετατέθηκε χρονικά για το καλοκαίρι.

Πηγή: Capital

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου